Sevgiyle dokunun, şefkatle kucaklayın ve özveriyle bakın; çünkü o küçük meleğin, sağlıklı bir gelişim dönemi geçirmesi gerekir. Anne sütü verilmesinin yanı sıra düzenli gece uykusu alan bebekler, daha hızlı büyümektedir. Ağlatmadan uyku eğitimi bebekler için gerekli olduğu kadar annenin ruhsal ve bedensel sağlığı açısından da önemlidir. Gece uykularınız buhar olup uçsa da, bebeğinizin doğar doğmaz aradığı huzur ve güven ortamını oluşturmanız gerekiyor. Ağlatmadan uyku eğitimiyle kendi uyuyan bebekler için fazla zaman kaybetmeyin.
Emzirme boyunca anneyle güçlü bir bağ kuran bebekler, bu sihirli anın bitmemesini isterler. Bebek bakımı, büyük bir özveri ile yapılmasının yanı sıra; anne için oldukça yorucu bir süreçtir. Bebeğin, anneye alışma dönemi belli bir düzene oturmaya başladığında her şey yoluna girmiş gibi görünür; fakat bebekler, büyüme periyotlarında farklı davranışlar sergiledikleri için uyku düzeninin bozulduğunu düşünebilirsiniz. Hatta ‘’Neyi eksik yaptım?’’ sorgulamalarıyla kafanız meşgul olur. Masum meleğinize 4. ayından itibaren, uyku düzeni planlaması yapmanız gerekir. Bu plan, hem annenin bebeğiyle sağlıklı bir şekilde ilgilenmesi, hem de bebeğin huzurlu bir gelişim süreci geçirmesi için gereklidir. Peki, ağlatmadan kendi kendine uyutmayı öğretmek mümkün mü? 1 ve 2 yaşındaki çocuğa uyku eğitimi nasıl verilir? yapılması, yapılmaması gerekenler, ağlatmadan uyku eğitimiyle kendi uyuyan bebekler için ne yapılmalı ve daha fazlası için bu yazımızı okumalısınız! Çocuklarda Uyku Sorunu Nasıl Çözülür? makalemizi de bu yazıyla birlikte okuyabilirsiniz.
Ağlatmadan Uyku Eğitimi Nedir?
Bebeğe, desteksiz uyumak için alışkanlık kazandırma çabaları, bu eğitimin en önemli unsurudur. Ağlatmadan uykuya geçmesini sağlamak, sakinleştirmek ve güven duygusunu hissettirmek bu eğitimle mümkündür; bu sayede bebeğiniz daha sağlıklı bir şekilde büyümeye başlar. Kendi halinde uyumasını sağlamanın şu şekilde faydaları vardır:
Kendi Halinde Uyumanın Faydaları
- Yalnız başına sakinleşme becerisi kazanır.
- Anneye ve memeye olan bağımlılığı normal haline döner.
- Bebeklikten yetişkinliğe kadar olan dönemin daha özgüvenli geçmesi sağlanır; çünkü bebeklik döneminden itibaren kazandığı bu beceriyle büyüyecektir.
- Acıkmanın dışında, güven ve şefkat ihtiyacıyla gece uyanan bebekler; bu uyku öğrenimi ile beraber huzursuzluk, uykuya zor dalma ve sürekli uyanma gibi davranışlardan vazgeçer. Tabii, kolik bebeklerde bu durum zorlayıcı olabilir.
Uyku eğitimi deneyimleri yaşayan annelerin memnun kaldığı bu yöntemin ortak özelliği; sorgusuz olmak, bebeğin tenine tereddütsüz dokunmak ve sakinleşmesi için kucağa almaktır. Bu deneyimle beraber ‘’bebeklerin kucağa alışmasının yanlış olduğu’’ düşüncesi tersine döner. Bebekler, ana rahmindeki anne sesini ve güven duygusunu doğduktan sonra da ararlar. Bundan dolayı teniyle temas ve kucaklamak o minik bedenini rahatlatır. Bu dönemde bilinçli davranmak, onun gelecekteki davranışlarına yön verir.
Ağlatmadan Uyku Eğitimi İçin En Doğru Zaman Hangisidir?
Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlamalı? Uyku eğitimi verenler, 4 -5 aydan sonra yani 6. aydan itibaren başlanması gerektiğini söylemektedir. Bunun nedeni ise bebeğin hazır olduğu zamanın belirlenmesi gerektiğidir. Ayrıca bu dönem için annenin de hazır olması önemlidir; çünkü gece beslenmesi kesilmeyen bir bebeğe karşı anne duygusal açıdan yaklaşır; bundan dolayı 6. aydan sonra annenin de katkısıyla uyku eğitimi verilebilir. Aceleci davranmak bu eğitimin olumsuz sonuçlanmasına sebep olur. Bazı durumlar söz konusu olduğunda, uyku eğitimine başlanılmamalıdır.
- Bebeğiniz diş çıkarmaya başladıysa,
- Hasta ve huzursuzsa,
- Aşı yaptırılacaksa,
- Anne yakın bir zamanda işe başlayacaksa,
- Huzursuz ve sürekli ağlama dönemindeyse yani bebeğiniz kolikse,
- Burun tıkanıklığı gibi uykusunu kaçıran bir durum söz konusuysa, ağlatmadan uyku öğrenimi gerçekleşemez.
Ayrıca, bebeğinize bu eğitimi yalnız vermelisiniz; çünkü anneanne, babaanne veya yardımcıdan destek almak, bebeğin bu sürece uyum sağlayamamasına neden olur. Doğduktan sonra anne tenine ve sesine alışan bebeğin farklı kişilerle bu eğitime devam etmesi; huzursuzluk, endişe ve güven eksikliği gibi durumların önünü açar. Merak etmeyin, bebeğinizi tanıdıkça yeni tecrübeler edineceksiniz!
Ağlatmadan Uyku Eğitimi Sırasında Neler Yapılır?
Ne Zaman Uyanmadan Tüm Gece Uyuyacak?
Bu sorunun cevabı bütün anneler için çok önemlidir. Sabırlı ve tutarlı olmak, ağlatmadan uyku eğitiminin istenildiği gibi sonuçlanmasını sağlar. Bu eğitim için şu bilgiler uygulanmalıdır:
- Yatmadan önce bebeğinizin karnını doyurmanız gerekir; gece ağlayarak uykusunun bölünmemesi gerekir. Anne sütü ya da mamayı gerektiği kadar vermeli, kusması önlenmelidir. Ayrıca gazını da çıkarmalısınız.
- Bebeğiniz yaklaşık 10 haftalık olduktan sonra onun için rutinler oluşturun. Banyo yaptırdıktan sonra karnını doyurmayı ardından gazını çıkarıp uykuya yönlendirileceğini anlayacaktır. Bu da rutinler sayesinde gerçekleşir.
- Sağlıklı bir uyku, karanlıkta devreye giren melatonin hormonuyla gerçekleşir. Bebeğinize gece ile gündüz ilişkisini algılamasında yardımcı olun. Eğer acıktığı için uyanmışsa, gece lambasını uzun süre açık bırakmayın; konuşmak ve hareketli davranmaktan kaçınarak tekrar yatırın.
- Gece ve gündüz giydiği pijamasını ayrı tutun. Bu rutinin emzirmekten sonra geldiğini ve uykuya yaklaştığını anlayacaktır.
- Eğitimin ilk zamanlarında sabırlı ve tutarlı olmanın sihirli sözcükler olduğunu unutmayın! Gece uyanabilir; doyduğundan emin olarak yatırdığınızda kısa bir süre sonra tekrar uyanabilir. Yalnız her uyandığında aniden yanına gitmeyin. Bekleyin; eğer her defasında uyanıyorsa bıkmadan, usanmadan kucağınıza alıp sakinleştirmeye başlayın. ‘’Pışpış’’ sesleriyle beraber sırtına ve poposuna ufak vuruşlar yapın. Teniniz, bebeğinize huzur ve güven verecektir; çünkü anne kokusuna ihtiyacı vardır.
- Bebeğinizi uyumuyor diyerek ayakta sallayarak uyutmaya çalışmayın. Ayaklarınızı durdurduğunuz zaman o da kafasını sallamaya devam edecektir ve bu durum uzmanlar tarafından doğru bulunmamaktadır.
- Yatağına yavaşça yerleştirdikten sonra bebeğinizin başucuna bir uyku arkadaşı bırakabilirsiniz. Özenle seçilen uyku arkadaşı; bebeğinizin uyandığı anlarda tekrar uykuya dalmasına yardımcı olur.
Memede Uyuyan Bebeğe Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
Memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi, doğumdan itibaren anne sütüne muhtaç olan miniğinizi uyandırmadan yapılır. Prolaktin hormonundan salgılama işlemi gece yoğundur ve anne sütü, bu zaman diliminde artar. Bundan dolayı bebekler gece boyunca 2-3 saatte bir emzirilir; tabii ki, uyurken beslenme, anne için de oldukça zor bir süreçtir. Gece uykusu ve emzirme arasında iyi bir denge sağlanmalıdır. Memede uyumaya alışan bebeğin, uyku öğünü uygulaması ile doğru bir süreç geçirmesi desteklenir ve bu durumdan yeni bir alışkanlık kazanması sağlanır.
Rüya öğünü de denilen bu uygulama için şunlar söylenebilir:
- Uyku öğünü, bebeği gece uyandırmadan emzirmek anlamındadır ve yenidoğanlar için idealdir; 6 aydan sonra işe yaramamaktadır.
- Gece uykusu faydalı olduğu için bebeğinizden gelen sinyalleri takip ederek belirlediğiniz rutinler sayesinde, gece uyanması veya emzirildiğinde hemen uykuya geçmesi sağlanır. 10. Haftadan itibaren bebeğinize bazı rutinler uygulayabilirsiniz.
- Uykudan önce banyo yaptırmak ardından masaj, emzirmek ve gece pijamasını giydirmek onda bir düzen kavramını oluşturmaya başlar. Uykuya geçiş rutinleri sırasıyla yapıldığında, bebekte alışkanlık haline gelir; uykuya dalmayı kolaylaştırır.
- 6. aydan sonra bebeklerin gelişimi, doktor tarafından normal kabul ediliyorsa; gece uyanmadan 10-11 saat uyumaları mümkündür. Doktor, gece beslenmesini önerdiğinde, bebekler sadece uyandığı zaman emzirilmeli; çünkü uykunun bebeğe faydalı olması gerekir.
- Bebeğiniz emmeden uykuya geçmeye başladığı zaman gece beslenmesi kesilmelidir; 12 aydan sonraki beslenmeler obeziteye zemin hazırlar. 1 yaş uyku eğitimi nasıl verilir?sorusuna verilmesi gereken cevap da bu yöndedir; yani gece beslenmesi yapılmadan uykuya geçiş süreci sağlanmalıdır.
Uyku Eğitimi Kitap Tavsiyeleri
Uyku eğitimi kitap tavsiye edilmesi gerekirse; pedagog Tansu Oskay’ın ‘’Uykusuz Anne Kalmasın’’ kitabını okuyabilirsiniz. Özellikle anneler tarafından, kapsamlı bilgilere sahip olduğu için önerilmektedir. Esra Teymur Şimşek’in ‘’Adım Adım Uyku Eğitimi’’ adlı kitabı da beğenilenler arasında yerini almaktadır.
Uyku eğitimi için danışmanlık istiyorsanız iyi bir araştırma yapmalısınız. Bebeğiniz söz konusu olduğu için kendi alanında uzman uyku danışmanları tarafından yönlendirilmelisiniz. Bu görüşmeler için uyku eğitimi fiyatları da farklılık gösterir. Bunun nedeni, her uyku danışmanının verdiği temel bilgilerin yanı sıra deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığı yöntemlerdir.
Bakıcıburada.com ile Sevdikleriniz Uzman Ellerde!
Bebeğinize deneyimli ve güven verici bir bakıcı mı arıyorsunuz? Yoksa en değerli varlığınız olan çocuğunuzla ilgilenecek yabancı dil bilen oyun ablası mı istiyorsunuz? Belki de ev işlerinizde kolaylık sağlayacak güvenilir bir ev yardımcısı en büyük ihtiyacınız! Yanından bir an bile ayrılmak istemediğiniz hasta veya yaşlı yakınınız için deneyimli ve şefkatli bir bakıcıya ihtiyacınız olabilir. Bakiciburada.com‘un profesyonel hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bakiciburada.com sistemine; referans, e-posta ve telefon doğrulaması ile kayıt altına alınan bakıcılardan eğitim belgeleri de istenmektedir. Güven unsurunun ön planda tutulduğu Bakiciburada.com adresine girip, ‘’bakıcı bul’’ butonuna tıklayarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda tercihinizi yapabilirsiniz!