İki Yaş Sendromu Nedir?
Hem anne babalar hem de çocuk doktorları iki yaş sendromundan bahsederler. İki yaş sendromu nedir ve 2 yaş sendromundaki çocuğa nasıl davranmalı? göz atalım.
Peki iki yaş sendromu nedir?
İki yaş sendromu olarak dilimize çevrilmiş olan “terrible twos” küçük çocukların içinde bulunduğu bir ruh halidir. 2 yaş sendromunu “ön ergenlik” diye tabir eden uzmanlar da mevcut. Çocukların “ben varım” deme şekilleridir. Bu ruh halleri çocuğunuzun büyüyüp geliştiğinin bir göstergesidir. Çocuğunuz bu evrede yürümeye başlaması gibi fiziksel gelişmenin yanında kendi fikirleri oluşturmaya, duygusal anlamda gelişmeye kısacası öğrenmeye başlar. Bu aşamada çocuğunuz doğal olarak çevresini keşfetmek isteyecektir. Ortalığı dağıtabilir, evi darmadağın edebilir. (Kendini yaralayabilir, dikkatli olmakta fayda var.)
2 yaş sendromu yaşayan çocuklar asabi olabilir. Çok sevdiği insanları tersleyebilir, size ve onlara karşı diklenebilir. Bunun sebebi gelişmesine paralel olarak gelişemeyen iletişim kurma beceresidir. Geneli öfke nöbetleri şeklinde gelen sinirlilik halleri, ebeveynlerine karşı olan asilik (ebeveynlerinin önerdiği her şeyi reddetme gibi) ayrıca çocuk için çok fazla hayal kırıklıklarıyla dolu bir gelişim aşamasıdır. Çocuğun gelişmesi sırasında bu gibi tavırlar ve haller gayet normaldir.
İki Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?
2 yaş sendromu, çocuğunuz iki yaşındayken kesinlikle başlayacak diye bir kural yoktur. Her çocuğun gelişimi kendisine özgüdür. İki yaş sendromu genellikle 18 aylıkken başlayıp 36 aylık olana dek devam edebilir. Bu dönemde çocuğunuzun davranışlarında hiç görmediğiniz büyük değişiklikler olabilir. Öfke nöbetleri 36 aylık yani 3 yaşından sonra da gerçekleşmeye devam etse de daha az sıklıkta olurlar.
Çocuğumun İki Yaş Sendromunda Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Çocuğunuzun doğduğu tarihe göre değil davranışlarına göre iki yaş sendromuna girip girmediğini anlamalısınız. İki yaş sendromundaki çocukların gösterdiği belli başlı davranışlar vardır. Yine de her çocukta mutlaka olacak diye bir kaide yoktur.
- Çocuğunuz daha hırçın olur.
- Çocuğunuz aniden sinirlenebilir, sızlanabilir ya da öfke nöbetlerine girebilir. Bu evrede tekmeleme, ısırma, fırlatma gibi davranışlarda bulunabilir. Yapılan araştırmalara göre bu dönemdeki çocukların yaklaşık %75’inde öfke nöbeti 5 dakika ya da daha az sürmektedir.
- Sizin söylediğiniz her şeyi reddedebilir, size kendi istediğini dayatmak isteyebilir, yaptırmak için ağlayıp sızlanabilir.
- Dediğiniz şeylerin tersini yapmaya, söz dinlememeye başlayabilir.
- Aşırı hareketlilik, her şeye dokunmak isteyebilir.
- Çocuğunuz günden güne yeni şeyler öğrenip, yeni beceriler kazanıyor. Elbette ki bunları test etmek istemesi doğaldır. Sizden bağımsız hareket etmek isteyebilir, örneğin elini bırakmanızı isteyebilir; her şeyi kendi başına yapmak isteyebilir.
- Öfke nöbetleri sırasında eşyaları sağa sola fırlatabilir.
- “Her şey benim istediğim gibi olsun” şeklinde bir düşünceye sahip olabilir.
2 Yaş Sendromundaki Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Öncelikle bu durumun geçici bir durum olduğunu unutmayın. Bu durum çocuğunuzun büyüdüğünü ve geliştiğini gösteriyor. Bu birtakım zorlu dönemlerin yaşanmasıyla olacaktır. Çocuğunuzun yukarıda saydığımız davranışlarına kızmayın ya da sinirlenmeyin. Eğer sinirlenecek olursanız 10’a kadar saymak sizi sakinleştirebilir. Bir süre ilgisiz kalması faydalı olabilir. Çocuğunuz sinirlendiğinde onun dikkatini oyuncaklarına veya farklı bir nesneye vermesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede dikkati dağılacak ve sakinleşecektir.
Öfke nöbetleri olduğunda çocuğunuza bir şeyler söylerseniz muhtemelen sizi dinlemeyecektir. Biraz sakinleşmesini bekleyerek onunla iletişim kurmaya çalışın, yapıcı cümleler kurun. Bu sayede ilerdeki kriz anlarında çocuğunuza nasıl iletişim kuracağını öğretmiş olursunuz. Unutmayın çocuğunuz iletişim kurmayı yeni öğreniyor. İletişim kuramayıp duygularını ifade edemeyince sinirleniyor.
Sabırlı Olun
Bu dönemde sizinle inatlaşmak için elinden geleni yapacaktır. Sabırlı olmaya çalışmalısınız. Çocuğunuza “Sakın yapma, düşersin gitme!” gibi cümleler kurduğunuzda sizinle inatlaşıp bunu yapmaya çalışacağından bu tarz cümle kalıplarından uzak durmanızda fayda var.
Çocuğunuzla iletişim halinde olmalısınız, onu dikkate aldığınızı ve dinlediğinizi ona hissettirin. Göz kontağı kurmayı ihmal etmeyin. Konuşmalarınızı onun göz hizasında yapmaya gayret edin. Unutmayın çocuğunuz duygusal ve bilişsel olarak gelişiyor. Bu süreçte sizin iletişiminiz ve iletişim kurma yönteminiz onu etkileyecektir.
Mutlaka çocuğunuzu destekleyin. Bir şeyleri tek başına yapmak istiyorsa bırakın yapmaya çalışsın. Kendini kanıtlama isteğini görmezden gelmeyin, “İstersen sana yardımcı olabilirim” gibi kararı onun verebileceği şekilde iletişim kurmaya çalışın.
Çocuğunuzun hatalarını görmezden gelin, alttan almaya çalışın. Bağırmak ya da kızmak gibi eylemler sadece çocuğunuzu strese sokacağından çocuğunuz sizinle daha da inatlaşarak bu hareketi tekrarlayacaktır.
Etkin bir şekilde paylaşmayı öğretebilmek amacıyla onunla oyun oynayabilir, yeni oyunlar yaratabilirsiniz. Ona örnek olmak amacı ile ondan yapmasını istediğiniz davranışı önce kendiniz yaparak onu bu konuda teşvik edebilirsiniz.
Çocuğunuzun iki yaş sendromu evresini rahat atlatmasını sağlamak istiyorsanız, ona giyeceği kıyafetler arasında seçenekler sunmalısınız, örneğin turuncu kazağı mı yoksa yeşil kazağı mı giymek istediğini sorabilirsiniz. Yine oynayacağı oyunlar arasında seçenekler sunabilirsiniz. Çocuğunuz Talebinize İtiraz Ediyorsa Ne Yapmalı başlıklı yazımızı da çocuğunuza başka nasıl seçenekler sunabilirsiniz öğrenmek için okuyabilirsiniz. Başka bir örnek olarak ona yapabileceği görevler vererek kendini kanıtlamasını sağlayabilirsiniz. Kendi dişlerini fırçalamasına izin verin, yemeğini kendisinin yemesini teşvik edin vs.
Çocuğunuz sizlere bir şey söylemek istediğinde çocuğunuzu sözleri bitene kadar sabırla dinleyin, dinlediğinizi hissettirin. Bu davranışınız çocuğunuzun kendisini özgürce ifade etmesini sağlarken, siz anne babalarının da ona değer verdiğini, ona ilgi gösterdiğinizi gösterecektir.
Anne Baba Davranışlarda Tutarlı Olmalı
Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olmaya çalışın. Annenin onay vermediği bir davranışa baba da aynı tutumda olsun. Aynı şekilde bu konuda çocuğunuzun bakımından sorumlu olan çocuk bakıcısı ve diğer söz sahibi olan yakınları da aynı tutumda olsun. Yalnızca 2 yaş sendromu döneminde değil çocuğunuzun gelişiminin tamamında bu şekilde tutarlı olmanız çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Bu dönemde çocuğunuz fazlasıyla enerjik olabilir. Enerjisini atması için oyunlar oynayabilirsiniz. Çok sevdiği şeyden aniden soğuyabileceği bir dönemde olduğu için oynadığınız oyundan çabuk sıkılabilir. Çocuğunuz enerjisini atamazsa huzursuz olabilir. Onunla yeni oyunlar türeterek ilgisini ve odağını oyunlara vererek enerjisini atmasına yardımcı olabilirsiniz.
Eğer çalışan bir ebeveyn iseniz bu yaştaki çocuğunuz için bu süreç daha da zorlu olabilir. Bu tip aktiviteleri çocuğunuzla yapabilmeniz için yeterli zamanınızın ve sabrınızın da olması gerekiyor, evlatları ile yeterli iletişimi kuramayan, çocuğuna zaman ayıramayan, çalışan annelerimizle (babalarımızla) çocukları arasında bu dönemde daha fazla çatışmalarla karşılaşabiliyoruz.
Bu gibi durumlarda tecrübeli çocuk bakıcısı ihtiyacı doğuyor. Elbette ki sizin ilginiz daha öncelikli fakat elinizde olmayan durumlar neticesiyle böyle bir durumla karşı karşıya kalıyorsunuz. Ancak çocuğunuzu emanet ettiğiniz bakıcı bu konularda deneyimli olacağından çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu konuda eğitim almış bakıcılar bu süreci daha rahat atlatmanıza da katkı sağlayacaktır.
Tecrübeli Çocuk Bakıcısı Burada
Bu nedenle sizlere bakiciburada.com olarak tecrübeli çocuk bakıcısı ihtiyaçlarını aday veri tabanımızda bulunan 500.000 üniversiteli gençle karşılamasına yardımcı oluyoruz. Ayrıca “oyun ablası-abisi”, “saatlik bakıcı”, “etüt sorumlusu” (ev ödevlerine-okul derslerine yardımcı), “gölge öğretmen” gibi ihtiyaçlarınızı da karşılamak için Türkiye İş Kurumundan aldığımız bakıcı bulmaya aracılık izni ve üniversiteli iş arayan adaylardan aldığımız öğrenci belgesi/mezuniyet diplomasını doğrulayarak hizmet vermeye devam ediyoruz.
Sizlere sunduğumuz hizmetlerde adayların kimlik kontrolleri yapılarak bakıcıların güvenilir olması sağlanır. Bakıcıların önceki işlerinden ve referans verdiği aileler tarafından yorumlanarak puanlanması sağlanır. Sizlerin daima yanında, bir telefon kadar uzağında olmaktayız. Müşteri temsilcilerimiz bakıcı bulma süreçleriniz ile ilgili hafta içi her gün sizlere destek olmaktadır.