Resmi makamlara göre ülkemizde görülen ve dünyayı etkisi altına alan Koronovirüs ile ilgili “Koronovirüsü: Anne ve Babaların Bilmesi Gerekenler” yazımızda sizlere kendiniz ve çocuğunuz için bir yol haritası değerinde yazı hazırladık. Özellikle anne ve babaların bilmesi gerekenleri anlatacağız.
Çocuklarımızı grip gibi mevsimsel soğuk algınlıklarından korumaya çalışırken, tedavisi ve aşısı henüz bulunamayan Koronovirüs karşısında bilgimiz olmadığı için anne ve babalar olarak paniklememiz oldukça normal. Özellikle basında çıkan ölüm haberleri, karantina altına alınan şehirler / ülkeler, bu konuda anne – baba olarak bizleri olumsuz etkiliyor.
Bununla birlikte koronovirüsün korunma yöntemlerini bilmek, olumsuz etkilerini kendimizden ve çocuğumuzdan uzak tutmak için yeterli olabilir.
Koronavirüs ve COVID-19 nedir?
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezinde ki uzmanlara göre , koronavirüsler develer, sığırlar, kediler ve yarasalar gibi birçok hayvan türünde yaygın olan büyük bir virüs ailesidir. Nadir durumlarda, bu virüsler MERS ve SARS gibi insanlara atlayabilir ve yayılabilir.
Yeni bir koronavirüs veya SARS-CoV-2 olarak da adlandırılan mevcut koronavirüs ilk olarak 2019 yılında Çin’in Hubei Eyaletindeki Wuhan Şehrinde tespit edildi.
Koronovirüs Nasıl Bulaşır ?
“Virüsün esas olarak kişiden kişiye – enfekte bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman üretilen solunum damlacıkları yoluyla (yaklaşık 6 fit içinde) temas halindeki insanlar arasında yayıldığı düşünülmektedir” diyor uzmanlar.
Bu damlacıklar yakınlarda bulunan veya muhtemelen akciğerlere solunan insanların ağızlarına veya burunlarına inebilir. Virüs ayrıca enfekte olmuş yüzeyler veya nesnelerle temastan da yayılıyor.
Kısacası, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yoluyla bulaşıyor.
Koronovirüsüne yakalanan hamile veya emziren bir anneyseniz ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezindeki uzmanlar koronavirüsün fetüsüzüne veya yeni doğan bebeğinize geçip geçmeyeceğini hala bilemediklerini açıklıyor. Bununla birlikte, koronovirüsüne yakalanan annelerden doğan bebek vakalarında, şu ana kadar hiçbir bebek için koronovirüse yakalanma durumu yaşanmadı. Ek olarak, amniyotik sıvı veya anne sütü örneklerinde de bu virüse rastlanmadı.
Koronovirüs Belirtileri Neler ?
Hastalığın nasıl çıktığına dair ayrıntılar hala belirsizliğini koruyorken, koronovirüsüne yakalanan kişilerde görülen ortak belirtiler :
- Ateş,
- Öksürük,
- Nefes Darlığı
olmakla birlikte virüs; grip, ateş, ateşli bir his, baş ağrısı, kas ve vücut ağrıları, yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı veya burun tıkanıklığına da neden olabilir. Olgular hafif veya şiddetli arasında değişebilir ve nefes darlığı hastalığın daha ciddi bir boyutta olduğunu gösterir.
Özellikle Çocuklarda Belirtileri Nelerdir?
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, Çin’de koronovirüsüne yakalanan çocukların raporlarında ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi hafif, soğuk benzeri belirtiler tanımladı. En az bir çocuk kusma ve ishal belirtisi yaşandı.
Peki Kimler Daha Fazla Risk Taşıyor?
- Koronovirüs hastalarına bakan sağlık çalışanları yüksek risk altındadır.
- Koronovirüs teşhisi konulmuş birisine yakın temasları olan insanlar yüksek risk altındadır.
- Uluslararası gezen, seyahat eden kişiler virüs’e yakalanma riski yüksek olan kişilerdir.
- Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, yaşlılar, kanser veya KOAH hastaları gibi kişiler daha yüksek bir riske sahip. Diyabetli, yüksek tansiyonlu ve KOAH’lı yaşlılarda da risk fazla.
Koronovirüsüne Karşı Ne Gibi Önlemler Almalısınız?
“Bu virüsü önlemek için yapılabilecek en önemli şey, el yıkama ve el hijyeni” diyor uzmanlar.
El yıkama, herhangi bir mikrobiyal maddeyle temas ettikten sonra virüs’ten kendimizi korumak için etkili bir araçtır. Çocuklarınıza örnek olun, onlara ellerinin nasıl yıkanacağını öğretin.
Alkol bazlı el dezenfektanlarını, sabun ve su bulamadığınız durumlarda kullanın. Özellikle de en az 20 saniye boyunca ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. Tuvaletten çıktıktan sonra, yemekten önce ve hapşırmadan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
Mümkün oldukça “yüksek dokunuşlu” yüzeylerden (park alanları, ulaşım araçlarında tutunduğumuz demir vb.) sonra elinizi yüzünüze götürmeyin ve diğer insanlarla el sıkışmayın, öpüşmeyin, sarılmayın. Özellikle solunum hastalığı olan kişilerle temasta bulunmayın.
Koronovirüs’den ölüm yaşanan ülkelere seyahet eden kişilerle temas kurarken mesafeli durun.
Koronovirüsüne yakalanan kişilerin eşyalarından da uzak durun.
Ek Önlemler :
- Solunum hastalığı belirtileri yaşıyorsanız evde kalın.
- Öksürdüğünüz de veya hapşırdığınızda ağzınızı bir mendille kapatın ve daha sonra mendili çöp kutusuna atın.
- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.
- Sabun ve su hazır bulunmuyorsa,% 60-95 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
- Çocuklarınızın sık dokunduğu yüzeyleri ve oyuncaklarını rutin olarak temizleyin.
- Tıbbi yardım almak dışındaki faaliyetlerinizi kısıtlayın. Halka açık alanlarda zaman harcamayın veya toplu taşıma araçlarını kullanırken önleminizi alın ve dikkatli davranın.
- Evcil hayvanlarla veya diğer hayvanlarla da temastan kaçının.
- Sabun ve su kullanarak ellerinizi kuvvetlice ve sıklıkla en az 20 saniye yıkayın veya% 60-95 alkol içeren el dezenfektanı kullanın.
- Kişisel ev eşyalarınızı paylaşmaktan kaçının, yüzeyleri her gün temizleyin.
Çocuğunuzun veya Kendinizin Koronavirüsüne Maruz Kaldığını Düşünüyorsanız Ne Yapmalısınız?
Son iki haftada öksürük VEYA ateşiniz ve Koronovirüs’e yakalanmış biriyle bilinen bir temasınız varsa, test yaptırmalısınız.
Öksürük ve ateşiniz varsa ve önceki iki hafta içinde yüksek riskli bölgelerden birine seyahat ediyorsanız – şu an için bu Çin, İtalya, Japonya, Güney Kore ve İran olabilir, ancak bu her an değişebilir – test yaptırmalısınız.
“Koronovirüsü: Anne ve Babaların Bilmesi Gerekenler” yazımızdan memnun kaldıysanız lütfen sevdiklerinizle paylaşın 🙂
Bakıcınızı Sağlık Testinden Geçirin.
Bakiciburada.com’da Türkiye Geneli 500.000’i aşkın yerli ve yabancı bakıcı bulunuyor. Sadece koronovirüsü için değil HİV vb. bulaşıcı hastalık riskleri içinde mutlaka çalıştıracağınız bakıcıdan kapsamlı bir sağlık testi geçirmesini isteyin. Bakıcı arıyorsanız buraya tıklayın.
Bebek Bakıcısı Arayanlar Nelere Dikkat ediyor? merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun.