Çocuklarla zaman geçirmeye alışkın olmayanlar için çocukların dünyasına girip onlarla sohbet etmeye çalışmak zor olabiliyor.
Bu yüzden “Çocuk Bakıcıları : Çocuklarla sohbet etmeye nasıl başlamalısınız?” yazımızda özellikle çocuk bakıcıları için çalışırken kullanabilecekleri bazı tüyolar paylaşacağız.
Çocuk Ne İle Uğraşıyorsa Siz de Dahil Olun
Genellikle bebek bakıcısı olarak bir ailenin yanında çalışma başladığınız da kapıdan içeri girdiğiniz an, çocuk zaten bir şeyle uğraşıyordur. Oyuncaklarıyla oynuyor, kule inşa ediyor veya resim çiziyordur.
Siz de hemen etkinliklerine dahil olarak, kuleyi inşa etmesine yardımcı olabilir, birlikte resmi tamamlamayı önerebilirsiniz.
Cevabını Bilseniz Bile Yine de Çocuğa Sorun
Küçük çocukların çoğu, oynadıkları oyuncakların veya karakterlerin hakkında saatlerce konuşabilir, onlarla kendi içinde yarattığı dünyayı soluksuz anlatabilirler. Mesela “Örümcek Adam” karakteri ile ilgili sizin de muhtemelen bildiğiniz şeyleri, çocuğa da sorarak onunla iletişim kurabilirsiniz. Muhtemelen örümcek adamla ilgili sizin bile bilmediğiniz bilgiler paylaşabilirler. 🙂
Çocuğu Sizle Sohbet Etmeye Zorlamayın
Çoğu çocuk konuşmayı çok sever elbette ama daha sessiz olan veya ilk zamanlar sizi arasına alması uzun süren çocuklar olabilir. Bu durumu yaşadığınız çocuklarla iletişim kurdurmayı sürdürün ama sorduğunuz sorulara isteksiz ve kısa – tek kelimelik cevaplar alıyorsanız bunu kişisel olarak algılamayın. Lütfen konuşmak istemiyorlarsa, onları konuşturmaya çalışmayın. Bazı çocuklarla, odaklandıkları bir oyuncağa veya karaktere 1 saat boyunca kesintisiz olarak odaklanabilir ve bu süre içerisinde kendisinden başka kişilerin dahil olmasını istemeyebilir.
Okulunun Bugün Nasıl Geçtiğini Sorun
Çocuğun anaokuluna veya kreşe gittiğini biliyorsanız, yine de “Okula gidiyor musun?” gibi çok basit bir soru sorarak çocukla iletişimi başlatabilirsiniz. Bu sorunuz; arkadaşları, öğretmenleri veya okulda yaptıkları hakkında sizle konuşması için bir fırsat olabilir. Benzer şekilde, “Bugün okulda günün nasıl geçti?” gibi gününü anlatabilecek soru(lar) sorarak çocukla olan iletişiminizi güçlendirebilirsiniz.
Bebeklerle de Konuşabilirsiniz
Henüz hiç konuşmaya başlamamış veya konuşmaya yeni başlamış bir bebekle de konuşmalısınız. Bebeklerle konuşmak, bilişsel gelişimleri açısından da oldukça etkilidir. O gün ne yaptığınızı anlatabilir, oyun kartlarında ki örneğin hayvanların veya meyvelerin isimlerini anlatabilirsiniz. Bebeklerin kelime dağarcığını da geliştirir onla konuşmanız.
Çocuklarla Anne ve Babalarıyla İlgili Sohbet Edin
Birçok çocuk anne – babaları hakkında konuşmayı çok sever. Zaten çoğu zaman siz daha soru sormadan, haftasonu anne-babasıyla gittikleri oyun parkından veya annesiyle birlikte yaptığı kurabiyeyi anlatmak istebilirler. Duruma göre siz de bu konuşmalarına ortak olabilir, sohbet edebilirsiniz.
Birlikte Kitap Okumayı Teklif Edin
İlgisi olabileceğini düşündüğünüz bir karakterle ilgili hikaye kitapları alın ve birlikte okumayı teklif edin. Tabi eğer okumayı biliyorlarsa. 🙂 Henüz kitap okuma döneminde değillerse problem değil, birlikte kitabı okuyun. Parmağınızla karakterlerin üzerinde durarak okuyun ve resimleri anlatarak ilgisini çekin.
En Çok Sevdiği Çizgi Filmi Öğrenin
En çok sevdiği çizgi filmi öğrendikten sonra, çizgi filminde ki karakterlerle ilgili çocuğa sorular sorun. Konuşmaya başlarsa, durduramayacaksınız . 🙂
Sorular Sormasını Sağlayın ve Doğru Cevaplar Vermeye Çalışın
Özellikle 6 – 8 yaş arasında ki çocukların etrafında gördüğü nesneler yada duyduğu olaylar ile ilgili tonlarca sorusu olabilir. Örneğin “saatin içindeki şey neden dönüyor ? “, “neden yemek yiyoruz ? ” gibi daha aklımıza gelmeyen ve kimi zaman cevabını bilmekte zorluk çekebileceğimiz soruları olabilir. Kendisiyle ilgilenen bakıcısını yani sizi de merak edebilir. Hangi yemeği sevdiğiniz, en çizgi filmi izlediğiniz, hangi karakteri sevdiğiniz gibi.
Çocuk Bakıcısı Olarak İş Arıyorsanız Doğru Adres Bakiciburada.com
“Çocuk Bakıcıları : Çocuklarla sohbet etmeye nasıl başlamalısınız ?” yazımızı okuyarak çocuklarla nasıl sohbete başlamalısınız, çocuklarla iletişimi nasıl kurabilirsiniz gibi konulara değindik. Bu yazımızdan öğrendiklerinizi, çocuk bakıcısı olarak çalışacağınız ailenin yanında uygulamak için sabırsızlanıyorsanız doğru yerdesiniz.
Bakiciburada.com’da Türkiye Geneli yüzlerce aile bakıcı arıyor. Çocuklarına iyi bakabilecek, çocuklarıyla kaliteli vakit geçirebilecek çocuk bakıcısı arayışlarında, sizi de tercih edebilirler. Hemen şimdi Bakiciburada.com‘da ücretsiz üyelik oluşturun. Çalışmak istediğiniz pozisyonlar, oturduğunuz il ve ilçe bilgilerinizi girin, aradığınız işi vakit kaybetmeden bulun.
“Bebek Bakıcısı Seçerken Aileler Nelere Dikkat Ediyor?” yazımızı okumadıysanız mutlaka okuyun.