Bebeğiniz doğmadan önce kurduğunuz hayaller sizi mutlu eder. Doğumdan sonra artık bebeğinizin bakımı ve sorumlulukları ön plana çıkar. Yenidoğan her bebekte gaz görülür; fakat aşırı gaz sancılarıyla uzun süreli ağlama farklıdır. Bebeklerin gazı nasıl çıkarılır? soruları sizi sürekli meşgul ederken; kolik ağlamasına fayda sağlayan birtakım yöntemler uygulayabilirsiniz. İlaçlar, hareketler ya da bitkisel çözümler size yardımcı olabilir. Yenidoğan bebeklerde gaz sancısının görülme sebebi, mide ve bağırsak sistemlerinin henüz gelişmemesiyle ilgilidir. Kolik denilen gaz sancısı, yenidoğan bebeklerde 4.aya kadar görülür. Emzirdiğiniz halde bu ağlamalara anlam veremezsiniz. Bebeklerde gaz sancısı nedir? Bebeklerin hangi durumda kolik olduğu anlaşılır? Bebeklerin gazı nasıl çıkarılır? gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri
Kolik; sağlıklı bir bebeğin nedensiz yere sürekli ağlama durumudur. Bu şiddetli ağlamalar gaz sancısı olarak da nitelendirilir. Bebeğinizin kolik olduğu, bazı durumların sonucunda kesinlik kazanır.
Bebeklerde Kolik Nasıl Anlaşılır?
- Günde 3 saat boyunca aşırı ağlamak,
- Haftada en az 3 kez şiddetli ağlamak,
- 3 hafta boyunca ağlama nöbetlerinin devam etmesi.
Lohusalıkla beraber ilk 4 ay yoğun geçer. Aileleri endişelendiren kolik, bebek doğduktan 2-3 hafta sonra başlar. 4-6. haftada ise en şiddetli seviyeye çıkar. Bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer? Gaz sancısı 3 veya 4. ayın sonuna doğru geçmeye başlar. Gaz sancısı genellikle akşam veya gece saatlerinde yoğun bir şekilde görülür. Bebekler doğdukları andan itibaren sadece burunlarından nefes alıp verirler. Bu esnada hava yutan bebeklerde karın şişmesi görülür. Sancı içinde olan bebek, annesini emmek ister; bu durum açlıkla ilgili değildir. Acıktığını düşünüp her ağladığında anne sütü yerine mama vermek de gaz sancısını arttırır. Bebekler, doğal bir refleks olan emmeyi kendilerini rahatlatıcı ve sakinleştirici olarak görürler.
Bebeklerde Gaz Sancısının Belirtileri
Anne ve bebeğin duygusal iletişimi devam ederken, annenin yaşadığı stres bebekte gaz problemi çıkmasına sebep olur. Bebeğin gazı çıkmıyorsa ve ağlamalarında artış gösteriyorsa, bu durum bebekte bir sağlık sorunu olduğu hissini uyandırabilir. Sağlıklı bir bebeğin ilk 4 aydaki ağlamaları kolik ile bağlantılı olduğunda, korkulacak bir şeyin olmadığı bilinmelidir. Yani normal ağlama ile gaz sancısından ağlamak farklıdır. Kolik ağlamaları bebeğin fiziksel bir yorgunluk yaşamasına neden olur. 4 ayda sonra kolikten eser kalmaz. Öncelikle yapılması gereken, ailelerin sakin ve sabırlı olmalarıdır.
6 Maddede Bebeklerde Gaz Sancısının Belirtileri
- Bebeğiniz ayaklarını karnına doğru çeker.
- Emmek ister; fakat kısa bir süre sonra emmeyi bırakır.
- Bebeğiniz, emzirdiğiniz halde ağlamaya ve huzursuz olmaya devam eder.
- Karnına hafifçe dokunduğunuzda sertlik ve şişliğin olduğunu anlarsınız.
- Ağladığında ellerini yumruk şeklinde sıkar.
- Ağlaması şiddetlendiğinde sırtını, bir yay şekline benzeterek germeye başlar.
Bebeklerde gaz sancısı olması uyumasını da engeller. Bebeğinizi ağlatmadan uyutmak istiyorsanız ağlatmadan uyku eğitimiyle kendi uyuyan bebekler yazımıza göz atabilirsiniz.
Bebeklerde Gaz Sancısının Artmasının Sebepleri
Yenidoğan bebeğin henüz gelişmeyen mide ve bağırsak sistemi, gaz problemine yol açar. Bebek gazı çıkmadan uyursa, kısa bir süre sonra tekrar uyanır ve ağlamaya devam eder. Anneler, beslenmelerine dikkat etmelidir. Özellikle anneler gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalıdır. Kendi içtiğiniz çorbanıza, yemeklerinize kimyon katarak gaz etkisini azaltabilirsiniz. Bebekleri rahatsız eden gaz sancısını arttıran diğer sebepler şöyledir:
- Bebeğe şekerli su vermek gaz sancısını arttırır. Bebeğin sancısını alır düşüncesiyle şerbet vermek tavsiye edilmez.
- Bebeğin 6. ayından önce ek gıdaya başlaması ve nişastalı ürünlerle beslenmesi, sancılara sebep olur. Henüz sindirim sistemi gelişmeyen bebekler sadece anne sütü ile beslenmelidir.
- Annenin ve bebeğin düzensiz beslenmesi bebek gazını şiddetlendirir. Anneler karnabahar, brokoli ve kuru fasulye gibi gaz yapıcı besinler tüketmemelidir.
- Altındaki ıslak bezi değiştirmemek, bebeğinize rahatsızlık verir.
- Bulunduğu evdeki ısının aşırı sıcak veya soğuk olması bebeğinizi rahatsız eder.
- Bebeği kundaklamak, kolların ve bacakların uzun süre hareketsiz kalarak aynı pozisyonda yatmasına neden olur.
- Bebek annesini göğsünü tam kavrayamadığında hızlıca emer ve hava yutar.
- Bebekler biberonla beslenirken, emzirmedeki gibi hava yutarlar.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir, Bitkisel Yöntemler
Anne sütü bebeklerin sağlığı için gerekli bütün içeriklere sahiptir. Annenin beslenme şekli, gaz sancısına neden olan ilk etkendir. Bunun dışında bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? Neler yapılır? cevaplandırmaya devam edelim.
Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
- Öncelikle bebeğin gazını çıkardığınızdan emin olmalısınız.
- Yenidoğan bebekler 2-3 saatte bir emzirilmelidir. Karnı doyan bebek, bu sürede aldığı besini sindirebilir.
- Annenin gaz yapıcı gıdalardan uzak durması gerekir.
- Bebeğinize ılık bir banyo yaptırabilirsiniz.
- Bebek mama ile besleniyorsa, biberonu boş emerek hava yutmasını engelleyin.
- Bebeğinizin beslenme pozisyonuna dikkat edin. Emerken veya biberonla beslerken 45 derecelik bir yatışpozisyonuna getirin. Böylelikle hava yutması engellenir.
- Bebeğinizin beslenmesinden sonra gazını çıkarın. Bebeğinizi omzunuza alın. Kamburlaştırdığınız avuç içinizle bebeğin sırtına nazikçe vuruşlar yapın.
- Bebek arabasında dolaştırmak rahatlatabilir.
- Bebeğinizi karnınızın üstüne koyarak ona sarılabilir, ninniler söyleyebilirsiniz.
- Karnınızdayken duyduğu seslerle rahatlayan bebeğiniz, doğduktan sonra dış dünyanın farkında değildir. Bundan dolayı ‘’pışşş pışşş’’ sesleri ve kucağınızda sallamak ona, güven duyduğu önceki ortamını hissettirir.
Bitkisel Yöntemler
Gaz sancısı için uygulanan yöntemlerin yanı sıra bitkisel yöntemler de başarılı sonuçlar gösterir.
- Rezene çayı, bebeğiniz 40 gün olduktan sonra doktor onayı ile tercih edilmelidir. 1 çay bardağı suyu kaynatın ve içine ½ çay kaşığı rezene tohumu ilave edin. Bu çayı günde 3 kez, 1 çay kaşığı vermeniz yeterlidir.
- Çörek otunu bir çay kaşığına doldurun. 1 adet hurma ile beraber 1 bardak suyun içine ekleyin. Karışımı, 1-2 dakika kaynattıktan sonra ılıtın. Bebeğinize 1-2 çay kaşığı vermek yeterlidir.
- Kimyon ile toz şekerden oluşan bu içeceği bebeğinize verebilirsiniz. Yarım çay kaşığı kimyonu yarım bardak suya ekleyerek bir kez kaynatın. İçerisine 1-2 çay kaşığı toz şeker ilave ederek karıştırın. Ilıttığınız karışımı tülbentten geçirin. Bebeğinize 1 çay kaşığı verebilirsiniz.
Bebeklerde Gaz Çıkarma Hareketleri
Yenidoğan bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri sayesinde bebeğiniz önemli ölçüde rahatlar. Bu hareketleri, onu incitmeden yapmalısınız.
1) Dizlerini Karnına Doğru İtin
Gaz sancısı çeken bebeğiniz, dizlerini karnına doğru çektiğinde ayak bileklerinden tutun. Siz de onun karnına hafifçe bastırarak geri çekin. Birkaç defa tekrarlayın. Ayrıca ayak bileklerinden tuttuğunuzda, karnına hafifçe bastırın. Bebeğinizin dizlerini daire çizer gibi yavaşça çevirin.
2) Sırtını Potpotlamak
Bebeğinizin yüzü omuzunuza gelecek şekilde kucaklayın. Sırtına birkaç hafif vuruşlar yapın; avuç içinizi biraz kamburlaştırın. Bebeğiniz gazını birkaç nazik vuruştan sonra çıkarır.
3) Masaj Yaparak Rahatlatmak
Bebeklerde gaz masajı onların gevşeyip rahatlamasını sağlar. Elinize bir miktar bebek yağı sürün ve avuç içinizi birbirine sürterek ısıtın. Ellerinizle bebeğinizin karnına, yukarıdan aşağı tekrarlatılan okşama hareketleri yapın. Diğer masaj yöntemi ise yüzüstü yatmadır. Bu şekilde uzanmak, karın bölgesinde basınç oluşturduğu için bebeğinizin gazını kolaylıkla çıkarmasını sağlar. Sırtüstü yatırılan bebeğin bel-kalça kısmına ellerinizi koyun. Ortadan yanlara doğru tekrarlayan masaj hareketini uygulayın.
Bebeklerde Gaz Çıkarma Ne Zaman Bırakılır?
Dünyaya gözlerini açtığı 2-3 haftadan sonra başlayan gaz sancısı 4. ayın sonlarına doğru kaybolur. Tabii ki, 4. Aydan sonra gaz çıkarma işlemine devam edilir. Anne sütü veya mama ile beslenmeye devam eden bebeklerin, her beslenme sonrasında gazı çıkarılır. Kolik olduğu döneme göre gazını artık rahat çıkarır. 1 yaş üstü bebeklerde gaz çıkarılmasına gerek kalmaz; çünkü bebeğiniz sizinle beraber aynı sofrada yemek yemeye başlar. Karnı doyduktan sonra gazını kendisi çıkarır. Böylelikle şiddetli ağlamalar ile geçen gaz sancısı dönem sona erer.
En Hızlı Bakıcı İhtiyaçları Bakiciburada.com Ailesinde!
Bakiciburada.com zor günlerinizde yardımınıza koşacak olan bebek ve çocuk bakıcısı bulmanızı kolaylaştırıyor. Siz çocuklarınızla ilgilenirken, ev işlerine yardımcı bayan her ihtiyacınızda yanı başınızda bulunur. Bakiciburada.com ailesinden güvenle bulabileceğiniz ev işlerine yardımcı bayan ve hasta-yaşlı bakıcısı sayesinde hayat size başka fırsatlar verir. Üniversiteli oyun ablalarının sevgi dolu yürekleri çocuğunuzun huzurlu ve mutlu olmasını sağlar. Bakiciburada.com ile her şey yolunda!