Bebeklerin ilk kelimesini duymak için sabırsızlanan ebeveynler, heyecanı ve mutluluğu bir arada yaşar. Bebeklik döneminin 6. ayından itibaren da-da ve ba-ba gibi ilk hecelerin söylenmesi beklenir. Peki, bebekler ne zaman anne baba demeye başlar? 1 yaşını dolduran bebekler artık hecelerin birleşmesinden ortaya çıkan anne, baba, dede ve mama gibi kelimeleri söylemeye başlar. Kelime dağarcığına yenileri eklenen çocuklar 2 yaşından itibaren cümle kurmayı başarır. 3 yaşına gelindiğinde ise bebekler isteklerini ve sorunlarını anlatma becerisini kazanır. Bebeklik döneminde doğal olması gereken konuşma sürecinin gerçekleşmemesi ise ailelerin kafasında büyük soru işaretleri olarak belirir. Bir bebek neden geç konuşur? Çocuğum hala konuşmuyor ne yapmalıyım? diye telaşlanan ebeveynler öncelikle bir uzmana danışmalıdır. Böylece konuşma problemine karşı erken tanı konularak kısa sürede çözüme kavuşulması sağlanabilir. Çocuğunuzla ilgili konuşma sorunları hakkındaki detaylı bilgilere bu yazımızda ulaşabilirsiniz.
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?
Bebekler kaçıncı ayda konuşur? Zeki bebekler ne zaman konuşur? Çocuğum hala konuşmuyor ne yapmalıyım? soruları aileler tarafında oldukça merak edilen konular arasındadır. Bebeklerin dil gelişimi hakkında şu şekilde bahsedilebilir;
- 3 aylıktan itibaren sesleri tanımaya başlayarak ‘’agu ‘’gibi sesler çıkarır.
- 4-8 ay arasında ’’ma ma’’, ‘’ba ba’’ gibi tek heceli kelimeleri söylemeye başlar.
- 8 aylıktan itibaren farklı ses tonları mırıldamaya başlar.
- 1-1.5 yaş arasında birkaç kelime söylemeye çalışır. ‘’Baba’’ ve ‘’dede’’ gibi kolay söylenebilen kelimeler öğrenir. 1,5 yaşına gelen bebeklerin yaklaşık 50 kelime civarında konuşabilme yeteneğinin gelişmesi beklenir.
- 2-2.5 yaşında ise genellikle 50-100 kelime konuşması gerekir. Ayrıca bu yaş aralığındaki çocukların konuşmaları başkaları tarafından da anlaşılabilir olması önemlidir.
- 3-4 yaşına gelen çocuklar 3,4 ya da 5 kelimelik cümleler kurabilir.
- 5-6 yaş aralığında ise dil gelişiminin tamamlanması beklenir. 4 ila 8 kelime arasında cümle kurabilme becerisine erişirler.
2- 3 yaşındaki çocuklar hala konuşamıyorsa, çocuğum 6 yaşında konuşmuyor sorununu yaşanıyorsa ebeveynlerin mutlaka bir uzmana başvurmaları gerekir.
Çocuğum Hala Konuşmuyor Ne Yapmalıyım? : Çocuklarda Geç Konuşma Sorunu Nedir?
Konuşma dönemi çocuklarda farklılık gösterebilir. Fakat bu değişkenlik payının fazla olması çocukların dil gelişimi ve kendini ifade etme şeklini olumsuz yönde etkileyebilir. Konuşmaya başlama sürecinin normal şekilde devam etmemesi halinde geç konuşma sorununun olduğu anlaşılabilir.
Ebeveynlerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri de ‘’ Çocuğum her şeyi anlıyor ama konuşamıyor. ’’ diye ifade ettikten sonra çocuğun kendiliğinden konuşmasını beklemektir. Bu tutum sonucunda okul döneminde konuşma sıkıntısı yaşayan çocuklar, okuma ve yazma öğrenimlerini tam olarak gerçekleştiremiyor. Bu yüzden akranlarından geri kalan çocukta, içe kapanıklık ve öz güven eksikliği gibi kişisel gelişimini etkileyen problemler yaşanmaya başlar. Ayrıca becerememe düşüncesinin içselleşmesiyle beraber, arkadaş çevresinden soyutlama hali yaşanabilir.
Çocuklarda Geç Konuşmaya Neden Olan Unsurlar
Çocuklarda konuşamama nedenleri bazı belirtiler sayesinde anlaşılabilir;
- İşitme ile ilgili sorunlar,
- Zeka problemleri,
- Epilepsi (sara),
- Nörolojik sorunlar,
- Görme sıkıntısı,
- Travma,
- Stresli ortamdan dolayı oluşan depresyon,
- Dil bağı (ankiloglossi) problemi,
- Gelişim eksikliği,
- Yarık damak sorunu,
- Aileden gelen konuşma gecikmesi,
- Kardeşe karşı kıskançlık durumunun oluşması,
- Ailelerin birkaç dilde konuşulması,
- Sıklıkla televizyon, tablet ve cep telefonu verilmesi,
- Otizm.
Peki, erkek çocuğu en geç kaç yaşında konuşur? 2 yaşına kadar konuşması beklenen erkek çocukları mutlaka profesyonel birine götürülerek bu sorunun çözülmesi sağlanmalıdır.
Çocuğunuzda Konuşma Geriliği Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?
Geç konuşan çocukların psikolojisinde stresli durumlar görülebilir. Sıkıntısını ifade edemeyen çocuklar hırçın davranışlarıyla ebeveynlerine zor anlar yaşatır. Konuşma geriliğinin yaşanması karşısında anne ve baba nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğini çözemeyebilir. Ayrıca ‘’ 2 yaşında oğlum anne bile demiyor. ’’ diye üzülen ailelerle de karşılaşmak mümkündür. Bunun nedeni ise erkek çocuklarının kız çocuklarından biraz daha geç konuşması olarak ifade edilebilir. Bu durum genel olmamakla beraber bazı erkek çocuklarının normal süreçte konuştuğu görülür.
Henüz konuşmaya başlamayan çocuklarda, organlarla ilgili bir konuşma geriliği ya da organlarla ilgisi olmayan işlevsellikle bağlantılı konuşma gecikmesi görülebilir. Doğuştan veya sonradan oluşan işitme kaybı, çocukların dil becerisi kazanmasına engel olur. Fonksiyonel bir konuşma gecikmesinde ise çocuklardaki psikolojik sıkıntılar araştırılmalıdır.
Geç konuşma durumunun fark edilmesinin ardından profesyonel bir destek alınması, çocuğun gelişim döneminin doğru şekilde ilerlemesini sağlayabilir. Konuşamayan çocuğu hangi doktora götürmeliyim diye merak edilir. Çocuğunuzla yakında ilgilenecek olan çocuk psikiyatrisine ya da çocuk nörolojisine başvurabilirsiniz.
Çocuklarda Konuşma Geriliği Nasıl Önlenir?
Geç konuşan çocuğun zekası yaşıtlarına göre farklılık gösterebilir. Zihinsel ve organik bir sıkıntı yoksa evde birtakım işlemler yapılabilir.
- Doğumdan itibaren bebeğinizle bıkmadan konuşun. Bir süre sonra bebeğinizin agulamaya başladığına tanık olabilirsiniz.
- Çocuğunuzun akranlarıyla bir araya gelmesi dil gelişimine olumlu katkılar sağlar.
- Televizyon, tablet ve cep telefonu gibi cihazlara bakma zamanını ayarlayın. Uzun süre bakmaması gerekir.
- Çocuğunuzun yaşına göre kolay anlatımlı hikayeler okuyabilirsiniz.
- Yanlış sözcük kullandığında baskıcı olmayın.
- Sürekli sorular sorabilirsiniz.
- Çocuğunuz istediği nesneleri ya da yiyecekleri işaretle gösteriyorsa, aklından geçirdiği kelimeyi söylemesine yardımcı olun.
- Büyümesini sağlayan uyku ve beslenme şeklinin düzgün olmasına özen gösterin. Böylece konuşulanı algılamada sıkıntı yaşamaz.
- Oyun ve şarkı söylemenin çocuklar üzerindeki büyük etkisi bulunur.
- Çocuğunuzun her sorusunu dikkatle dinlemelisiniz. Bu tutum sayesinde kendini değerli hisseder. Soruların karşılığını anlaşılabilir ve yavaş bir ses tonuyla vermelisiniz. Böylece kendine söyleneni kolaylıkla algılayabilir.
Ayrıca uzman kişiler tarafından konuşamayan çocuğa yapılan testler yapılarak sorunun kaynağı tespit edilir, tedavi süreci başlatılır.
Geç Konuşma Probleminde Oyunun Önemi Nedir?
Çocukların gelişim dönemlerinde önemli bir yere sahip olan oyunlar, tıpkı beslenme gibi gerekli bir ihtiyaçtır. Kişiliğin olumlu yönde katkı sağlarken, yeteneklerin keşfedilmesinde de büyük bir role sahiptir. Çocuklar oyun oynayarak kendini ifade edebilir. Motor becerileri ile beraber dil gelişiminde ciddi faydaları bulunur. Çocuğum konuşmuyor diye üzülen ebeveynler oyunlar aracılığı ile çocukların geç konuşma problemini çözmede yardımcı olabilir.
- Çocukların kelime haznesini geliştiren kitaplara öncelik verebilirsiniz. Düzenli saat dilimlerinde kitap okumak, çocukların hayal dünyasını geliştirirken ruhsal yönden de rahatlama sağlar.
- Parmak kuklalar harika bir konuşma aracıdır. Eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayan kuklalar sayesinde çocuğunuz diyalog kurmayı öğrenebilir.
- Taklit yapmayı seven çocuklar oyuncak telefon ile konuşma oyunu oynayabilir. Çocuğunuzla beraber yapacağınız bu aktivite karşılıklı konuşma kurallarının da öğrenilmesinde etkili olabilir.
- Kitaplarda gördüğünüz resimler hakkında sorular sorabilirsiniz.
- Çocuğunuzla doktorculuk gibi oyunlar oynayarak konuşma becerisi kazandırmanın yanı sıra kendini ifade etmesine katkı sağlayabilirsiniz.
- Çocuklar müziği çok sever ve kolayca şarkı öğrenebilirler. Çeşitli müziklerle dansı birleştirerek farklı bir ortam oluşturabilirsiniz.
Çocuğunuzun Konuşmasında Oyun Ablasının Rolü Nedir?
Çocuğun gelişimi için özel eğitimli Oyun Ablası, çocukların konuşma gecikmesi ile ilgili sorunuyla ilgilenebilir. Onunla sürekli oyunlar oynayarak dil gelişimine önemli katkılar sunar. Ebeveynler çocuğum hala konuşmuyor ne yapmalıyım? ve özellikle 2 yaş erkek çocuğu kaç kelime konuşur? sorusu üzerine yoğunlaşır. Çocuklar ise oyun ablaları sayesinde 50-100 kelime konuşmayı kolaylıkla öğrenebilirler.
Bakiciburada.com ile Çocuğunuzun Konuşma Becerisine Özel Destek!
Konuşma gecikmesi yaşayan çocuklarınız için eğitimli bakıcılar ve oyun ablası size yardımcı olmaya hazır. Motor becerisi ve dil gelişiminin önemine dikkat eden bakıcılar ve oyun ablaları sayesinde içiniz hep rahat olsun. Bakiciburada.com, ailelerin ihtiyaçlarına en uygun cevaplar verirken çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişim süreçlerine olumlu katkılar sunar. Çocuğunuz için özel eğitimli bakıcılar ve oyun ablalarını bulmak için Bakiciburada.com sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.