Anne adayları, hamilelik döneminde fiziksel değişimlerle beraber psikolojik sıkıntılar da yaşarlar. 9 ay 10 gün süren yolculuk boyunca gerçekleşen hormonal değişimlerin yanı sıra kilo artışı, manevi yönden inişler çıkışlar ve hareket kısıtlılığı can sıkıcı bir hâl alır. Elbette, hamileliğin pek de kolay geçtiği söylenemez. Peki, anneliğe hazırlanırken vücudunuzu rahatlatabileceğinizi biliyor musunuz? Hamile yogası bedensel olarak destek sağlarken rahat bir doğum yapılmasında etkili rol oynar. Doğuma hazırlanırken ruhsal yönden rahatlık sağlayan yoganın yanı sıra pilates yapmak da önemlidir. Hamile yogası ve faydaları nelerdir? Nasıl yapılır? ve hamile pilatesinin önemi gibi merak edilen konuların cevaplarını Hamile Yogasıyla Doğuma Daha Rahat Hazırlanın yazımızda bulabilirsiniz.
Hamile Yogası ve Pilatesi Nedir?
Yoga; Hindistan’da başlayan bedensel, zihinsel ve ruhsal birleşme sonucu ortaya çıkan rahatlatıcı hareketler olarak bilinir. Ruhun ve zihnin birlikte olan uyumu bedenin rahatlamasını sağlarken, doğru nefes alma şeklini anlatan bu meditasyon ile vücudun sağlıklı kalması amaçlanır.
Günlük yaşamda rahatlama imkânı sunan yoga, hamileler için önemli bir gereksinim haline dönüşebiliyor. Çünkü hamilelik boyunca ani değişimlerle karşılaşan vücut, her manada yorgunluk hissi yaşayarak anne adayını mücadele etmeye doğru yönlendiriyor. Hamile yogasının uzman kişilerle birlikte yapılması yanlış sonuçların meydana gelmemesi açısından önemlidir.
Prenatal yoga; doğumun yorucu etkisinden kurtulmaya, kısa sürede vücudun toparlanmasına ve yeni yaşamın yoğunluğuna destek sağlar.
Hamile pilatesi nedir, diye merak eden anne adayları, bu sporun merkezinde pelvik bölgesinin olduğunu anlamaları gerekir. Normal pilates karın bölgesine ağırlık vererek vücudun toparlanmasına yardımcı olur. Hamile pilatesinin de profesyonel kişiler tarafından uygulanması gebelikte karşılaşılmak istenmeyen sorunların önüne geçebilir.
Hamile Yogası Ne Zaman Başlar?
Hamilelik, 40 hafta süren zorlu bir yolculuktur. Ana rahminde büyüyen bebek; annenin vücut ağırlık merkezini değiştirerek boyun, bel, omuz ve bacak bölgelerinde ağrıların oluşmasına neden olur. Doğal bir ilerleyiş olan bu farklılaşma, anne adayının hareketlerini kısıtlamaya başlar. Çoğu fiziksel aktivitelerin yavaşlamasına neden olan hormonal değişimler, ruhsal yönden de birtakım sıkıntıların yaşanmasında etkili rol sahibidir. Bu özel dönemde baba adayı ve yakınlarının manevi desteği önem kazanır.
Peki, hamilelikte her gün yoga yapılır mı? Profesyoneller, yoganın haftada 2 gün 60 dakika uygulanmasının yeterli olduğunu söylüyor. Ayrıca anne adayları tarafından hamilelik yogası ne zaman başlar sorusu da cevap bekleyenler arasındadır. Gebelikte ilk ayların riskli durumu göz önünde bulundurulduğunda, prenatal yogaya 12. haftadan sonra başlamanın ideal bir karar olduğu uzmanlar tarafından ayrıca belirtilir.
Hamilelik yogasının normal yoga düzeninden farklı detaylar barındırması, uzman kişiler eşliğinde yapılmasını gerekli kılar. Unutmayın, hamilelik boyunca vücut yapınız her hafta değişkenlik gösterdiği için uyguladığınız adımlar doktor kontrolünde olmalıdır!
Hamilelik Yogasında 1. Trimester (1-13 Haftalar)
Anne adayları tarafından merak edilen konulardan biri olan prenatal yogaya başlama döneminin yanı sıra hamileliğin ilk günlerinde pilates yapılır mı sorusu cevap bekler.
Hamilelikte 1. trimester dönemi, düşük yapma gibi riskler barındırdığı için dikkat edilmesi gereken zamanlardır. Hareket etmeyi sevenler, gebelikte dahi spor alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyebilir. Doktor, anne adayında ciddi bir rahatsızlık görmüyor ve riskli bir gebelik olmadığını belirtiyorsa hamile yogası 1. trimester döneminin 12. haftasından itibaren uygulanabilir. Fakat bu hareketlerin kesinlikle bir uzman eşliğinde uygulanması, gebelikte ciddi sorunlara yol açmaması açısından önemlidir.
Hamile pilatesinin ise 14. haftadan önce yapılmaması öneriliyor. Çünkü bebeğin rahme tutulması yönünden ciddi sorunlar yaşanabilir.
Hamilelik Yogasında 2. Trimester (14-26 Haftalar)
Hamileliğin 2. trimester dönemi olarak adlandırılan 14. ve 26. haftalarda, anne adayı artık ilk aylara göre enerji kazanmaya başlar. 2. trimester, hamile yogasının uygulanması için ideal olarak görülür; eğitmenlerin bu döneme ait özel teknikleri bulunur. Doktor kontrolleri hakkında egzersiz eğitmenine bilgi vererek oluşacak riskleri engelleyebilirsiniz.
Bebeğin büyümesiyle ortaya çıkan hareket kısıtlamalarıyla beraber bel ve sırt ağrıları da yaşanmaya başlar. 2. trimester döneminde pilates yaparken zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.
Hamilelik Yogasında 3. Trimester (27-41 Haftalar)
Gebeliğin ilerlemesiyle karnın ağırlaşmaya başlaması, vücutta duruş bozukluğunu meydana getirebilir. 3. trimester döneminde bel ve sırt ağrıları çoğalmaya başlar. 27. ve 41. haftalar için ayrı bir egzersiz planı yapılması gerekir. Prenatal yoga ve hamile pilates 3. trimester boyunca uygulanabilir. Fakat doktorun önerileri ve uyarıları dikkate alınmalıdır.
Hamile Yogasının Faydaları Nelerdir?
Hamile yogası; anneliğe hazırlık sürecinde fizik, ruh ve zihin olarak dinginlik sağlar. Hamile yogası faydaları oldukça fazladır:
1- Vücut Kondisyonu Korunur
Bebeğin rahim içindeki büyümesiyle annenin ağrıları baş gösterir. Dayanıklılık gerektiren bu özel durumda hamilelik yogasının yapılması faydalı olabilir; yapılan hareketlerle sırt, bel, omuz, kol ve kalça bölgelerinin güçlenmesi sağlanabilir.
2- Bağırsak Hareketleri Düzene Girer
Gebelik hormonları; bağırsak hareketlerinin bozulmasına, kabızlığın oluşmasına sebep olurken aynı zamanda hamilelikte yaşanan kusma ve bulantı gibi durumların ortaya çıkmasında etkilidir. Masaj ihtiyacını karşılayan prenatal yoga, bağırsakların rahatlamasına da yardımcı olur.
3- Stresin Etkilerini Azaltır
Ruha dokunan hamile yogası, anne adayının bedensel hareketlerle beraber her yönden güçlenmesini ve mutlu bir gebelik süreci geçirmesini sağlayabilir. Hamile egzersizleri düzenli bir şekilde yapıldığında vücudun sinir sistemini rahatlatır, uyku sorununu azaltır ve zihni olumlu düşüncelere doğru yönlendirir.
4- Bedenin Doğum İçin Hazırlanmasını Sağlar
Prenatal yoga esnasında yapılan kegel egzersizler; doğum sırasında çalışan kasları kuvvetlendirerek, hamilelikte ve doğumdan sonra hızlı bir şekilde vücudun toparlanmasını sağlar.
Hamilelik Yogasında Doğru Nefes Almanın Önemi
Nefes egzersizleri; kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur, gerekli oksijen ihtiyacını karşılar ve doğum sancısının etkisini hafifleten nefes alıp verme için hazırlık yaptırır.
Doğru nefes almayı öğrenen anne, rahatlamaya başlayıp sakinleştiği için bebeğin de bu durumdan yararlanmasına imkân verir. Bu sayede anne ile bebek arasında harika bir duygusal bağ gerçekleşir.
Progesteron ve östrojen hormonlarının artması hamilelik boyunca ani duygusal geçişlerin yaşanmasında rol oynar. Hamile yogasında önemli bir yer tutan nefes çalışmaları duygusal değişimlerin kontrol altına alınmasını kolaylaştırabilir.
Hamile Yogası Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamileler, temiz havanın ferahlık ve rahatlık veren etkisi gibi kendilerini yenileme ihtiyacı duyabilirler. Çünkü duygusal geçiş yaşanması, gebelikte kimi zaman stres altında kalma hissine neden olabilir. Annenin ruhsal yönden yaşadığı durumların, olumlu ya da olumsuz, doğrudan bebeği etkilediği uzmanlar tarafından sürekli hatırlatılır. Bu bilginin çevrede bulunan kişiler tarafından benimsenmesi ve unutulmaması, hamilelere olan yaklaşımlarda özenli davranılmasını gerekli kılar.
Anne adayları için prenatal yoga yapmak, ruhsal bakımdan ciddi faydalara sahiptir. Aynı zamanda hamilelikte yaşanan bedensel yorgunluklardan arınmaya da yardımcı olur. Sağlıklı bir hamilelik için annelere öneriler yazımızı da göz atabilirsiniz. Peki, hamile yogası ve pilatesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
- Doktor onaylı bir başlangıç yapmak önemlidir.
- Uzman kişiler eşliğinde derslere katılmak gerekir.
- Rahat kıyafetler giyilmesi rahat hareket etme imkanı sunar.
- Aşırı tok ya da aç olmamak gerekir.
- Düşük ve erken doğum riski bulunmamalıdır.
- Yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıkları olan anne adaylarının mutlaka doktora danışmanları gerekir.
- Zorlayıcı hareketlerden uzak durulmalıdır.
Hamile Yogası Eğitmeni mi Arıyorsunuz?
Gebelik, yoğun geçen ve yorucu bir dönem olsa da karnınızda büyüttüğünüz bebeğin varlığını bilmek tüm sıkıntıları unutturur. Bebeğinizle duygusal bir bağ kurmak ise nefes almak kadar kolay. İşte, hamile yogasıyla huzura doğru eşsiz bir yolculuk yaparak bebeğinizle iletişim kurabilirsiniz.
Hamilelik döneminde yapılan yoganın faydalarından yararlanmak için siz de profesyonel bir yoga eğitmeni ile evde uygun bir ortam yaratabilirsiniz. Kendinizi rahat hissettiğiniz mekan olan evinizde yoga yapmanın keyfine ulaşmak artık çok kolay!
Uzman Hamile Yogası Eğitmenleri Bakiciburada.com’da!
Hamilelik boyunca fiziksel ve ruhsal rahatlama yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz? Bakiciburada.com, evinizde keyifli bir şekilde hamile yogası yapabilmeniz için uzman eğitmenlerle çalışma imkânı sunuyor. Ayrıca bakiciburada.com, ev işlerine yardımcı bayan sayesinde ev yükünün stresinden sizi kurtararak huzur dolu bir hamilelik dönemi geçirmenizi sağlıyor. Bakiciburada.com ailesini ziyaret ederek, ihtiyacınıza en uygun hamile yogası eğitmenleri ile tanışabilirsiniz.