Çocuğunuzu oyun oynarken daha iyi tanıyabileceğinizi biliyor musunuz? Çünkü çocuklar, hayatta karşılaştıkları büyük ya da küçük olayları oyunun içine dahil eder. Hatta tasarlayıp ortaya çıkardığı konuları hikayeleştirerek oyunla anlatması, olay ya da durumların çözüme ulaşma ihtimalini yükseltir. Oyun sırasında anne-babalarının yanlarında olmasını isteyen çocuklara müdahale etmek ve oyunu yönetmeye çalışmak, yapılan yanlışlardan birisidir. Bunun yerine yavrunuzun yönettiği oyunun kurallarına uyarak düşünce yapısının gelişmesine imkân verin. Peki, çocukla oyun oynarken nelere dikkat edilmeli? İşte, aradığınız cevaplar burada…
Çocuklarda Oyun Oynamanın Önemi Nedir?
Çocuklar için iletişim biçimi olan oyun; onların isteklerini, sevinçlerini, üzüntülerini ya da çevresinde gözlemlediği durumları oyunlaştırarak açığa çıkarmasını sağlar. Bu aktiviteyi bir nevi ”şifre” olarak algılayabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun isteklerini veya yaşadıklarını oyun sırasında anlatırken tiyatral yöntemler kullandığına da şahit olabilirsiniz.
Örneğin; annesinden en sevdiği yemeği yapmasını isteyen bir çocuk eğer olumlu bir cevap almışsa, oyuna oynarken sevincini yansıtmaya başlar. Bir de bu arzusunun sert cümlelerle geri çevrildiği düşünülürse, oyuncaklarıyla duygusal bir bağ kuran çocuk, üzüntüsünü ve karşılaştığı durumu bir diyalog halinde sergilemeye başlar.
Bu iki örneğin yaşanması çocukların karakter yapısını büyük oranda etkileyebilir. İstediği sonucu alan çocuk mutluluğunu oyuncaklarıyla ifade ettikten sonra başka bir oyuna rahatlıkla geçebilir. Fakat ters tepki alan çocuk oyun şeklini değiştirse bile içinde yaşadığı burukluğun izini, ister istemez, diğer oyunlara yansıtabilir. Bu nedenlerden dolayı çocuğunuzun oynadığı her oyuna, fark etmeden ya da isteyerek yaptığınız davranışların yansıdığını unutmamalısınız.
Oyun Oynamanın Çocuklara Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Çocuğunuzun hayal dünyasına girebilmek için onunla vakit geçirmek ve onun yönlendirmelerine uymak gerekir. Bu saygınlığı kazanan çocuk, tek başına karar verme becerisi ve öz güven kazanmaya başlar.
Peki, çocuklarda oyun oynamanın yararları nelerdir?
- Duyguların yönetilmesini sağlar.
- Bilişsel yönden gelişim sergilenir.
- Konuşma biçimini düzenler.
- İletişim kurmayı kolaylaştırır.
- Odaklanmayı sağlar.
- Hayal gücünü genişletir.
- Hayattaki rollerin tanınmasına imkân verir.
- İnsanlara yardım etmeyi öğretir.
- Hırçın olan çocukların sakinleşmesine yarar.
- Ruhsal yönden rahatlama sağlar.
- Hareketli oyunlarla kas yapıları gelişir.
Çocuğunuzun Duygularını Oyun Sırasında Çözmeye Çalışın
Çocuklukta yaşanan duygusal olayların, yetişkinlik dönemindeki karakterin altyapısı olduğu bilinen bir gerçektir. Doğumla başlayan öğrenim süreci 6 yaşa kadar hızlı bir şekilde içselleşmeye devam eder.
Oyun oynamaya başlayan yavrunuzun öncelikle bir kurgu yarattığını bilmeniz, size belli edemediği duyguları görebilmeniz gerekir. Çünkü kendiyle baş başa kalan çocuk, sevincini ya da üzüntüsünü bir ”aracı” yardımıyla dışarı yansıtmak isteyebilir; bunu da en kolay oyuncakları ilişkilendirerek yapabilir. Oyun sırasında beraber vakit geçirdiğinizde ise neler yaptığını ve hangi noktalara değindiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Yaş Gruplarına Göre Oyun Oynamak Neden Önemlidir?
Bebeklik çevreyi ve nesneleri tanımaya yönelik keşiflerin yapıldığı bir dönemdir. Eliyle kavrayabildiği şeyleri ağzına götüren ya da dokunarak hissetmek isteyen minikler, nesneleri bir süre sonra oyun arkadaşı olarak benimsemeye başlar. Bebekler, taklit etme yeteneklerinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle ilk kez gördükleri eşyaların ne işe yaradığını kavramaya başlar.
Oyun dönemi olarak bilinen 3-6 yaş aralığındaki çocuklar, bebeklikte öğrendikleri kavramlar ve nesneler sayesinde artık oyun kurucu seviyesine yükselir. Çevresindekilerin farkına varan çocuk sürekli soru sorar, konuşmak ve oyun oynamak ister. Yeni öğrendiği bilgileri de kullanarak oyun için gerekli olan kurgunun oluşmasını sağlar. 3-6 yaş grubundaki çocuklar evcilik, doktorculuk, öğretmencilik, manavcılık gibi tiyatral oyunların yanı sıra lego ve ahşap blok gibi odaklanmayı öğreten oyunları tercih ederler.
5-6 yaş grubunda ise makas kullanma becerisinin kazanılmasıyla beraber rakamsal değerlerin yazılması öğrenilebilir, sayıca fazla olan yapbozlar kolaylıkla oynanabilir.
Aile ile Oynanan Oyunun Çocuk Üzerindeki Faydaları Nelerdir?
Bebeklerin doğdukları andan itibaren güven duygusuna ihtiyaçları vardır. Sarılmak, kucağa alınmak onların rahatlamasını, huzura kavuşmasını ve sevgiyle büyümesini sağlar. İşte, çocuklar da bebeklik dönemindeki gibi oyun oynarken anne ve babasının varlığıyla mutlu olur. Kendisine değer verildiğinin farkına vararak oyunlarına neşesini, heyecanını katarlar. Böylelikle ebeveynler de çocuklarıyla daha verimli ve kaliteli vakit geçirmenin olumlu sonuçlarını görmeye başlar.
Aile ile birlikte oyun oynamanın yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Ebeveynler oyun sayesinde çocuklarıyla olan iletişimini güçlendirir.
- Ailece oyun oynamak çocuğun “aile” kavramını benimsemesine yardımcı olur.
- İşten yorgun gelen anne-babanın oyuna katılması ise çocukta, kendine değer verildiği hissiyatını oluşturur.
- Çocukların öfkelerinin dinmesini ve kaba davranışların yerine nezaket kurallarını öğrenmesine yardımcı olur.
- Çocukluk döneminin ileriki yaşlara olan etkisi düşünüldüğünde, ebeveynlerle oyun oynamak akıllarda kalıcı güzel anıların birikmesini sağlar.
- Hayatta karşılaşılan kazanma ve kaybetme durumlarıyla önceden tanışmayı sağlayarak, sorunlar karşısında çözüm yollarının aranmasına imkan verir.
Ebeveynler Çocuklarla Oyun Oynarken Nelere Dikkat Etmeli?
Ailesinin varlığını hisseden bir çocuk, oyun yaratma sürecinde yapılan teşvikler sayesinde hayal gücünü daha çok geliştirebilir. Şimdi, çocukla oyun oynarken nelere dikkat edilmeli? sorusunun cevaplarını inceleyelim.
Çocuğunuza Oyun Kurarken Müdahale Etmeyin
Oyunun lideri siz değil, çocuğunuzdur. Kendi kendine kurguladığı ve harekete geçirdiği oyunlar sayesinde hür iradeyle düşünme becerisi gelişir. Ayrıca oluşturduğu rollerle geçirdiği süreç, onun problemler karşısında çözüm üretmesini sağlar.
Oyun Sırasında Çocuğunuzu Zorlamayın
Çocuklar bazı oyunları tekrar oynamak ister. Bu durumda onu yetersiz görmemeli, tekrarladığı oyunu kavrayana kadar ona müdahale etmemelisiniz. Bu sayede kendi başına öğrendiği oyunla odaklanma becerisi gelişmeye başlar.
Çocuğunuzun Oyun Seçimine Saygı Duyun
Faydalı olacağını düşündüğünüz bir oyunu ısrarla oynatmak yerine yavrunuzun fikirlerini önemseyin. Eğer sunduğunuz oyun, farklı bir şekilde oynanmaya başlanıyorsa bu duruma engel olmayın. Çünkü gördüğü nesnelerin onun hayal dünyasına daha yaratıcı şekillerde yansıdığını unutmayın.
Taklit ve Rol Oyunlarıyla Duyguları Anlaması İçin Yol Gösterin
Hayal gücünü oyunla birleştiren çocukların anlatma becerileri gelişirken farklı duyguları tanımaları da kolaylaşır. Hayali karakterler yaratılarak oynanan oyunlar, başkalarının neler hissettiği hakkında ipuçları verir.
Soru Sormak Yerine Açıklayıcı Cümleler Kullanın
”Bu hayvanın kaç ayağı var?”, ”Ne yapıyor?” gibi bir takım sorular çocukların kendini ifade etmesini zorlaştırabilir. Oynanan oyunla ilgili detaylı yorumlar yapabilirsiniz. Örneğin; ”Tavuklar kümese giriyor. Sen de kapıyı kapatıyorsun.”
Oyun Ablası ile Çocuklar Yaratıcılıkta Sınır Tanımıyor!
Ebeveynler çocuklarıyla oynamak istediklerinde genellikle oyun kurucu olarak rol almaya, birtakım yönlendirmelerle yapılması gerekenleri anlatmaya başlarlar. Peki, bu davranışlar çocuğun hayal gücünü ve aklındaki hikayeyi oluşturmasına fırsat verir mi? Tabii ki, imkânsız! O halde doğru bilinen yanlışları düzeltmek için çabalamak gerekir.
Çocuğun tek başına oluşturduğu oyunların ebeveyn olmadan geliştirilmesi mümkün değildir. Yavrunuzun gelişimine katkı sağlayan oyunlar, oyun ablası deneyimiyle yaratıcılığın ortaya çıkmasına imkân sağlar. Eğitimli olan oyun ablası, çocukla oyun oynarken nelere dikkat edilmeli? cevabını çok iyi bilir! Bakiciburada.com‘un oyun ablaları sayesinde problem çözme becerisi kazanan çocuğunuzun okul dönemleri daha rahat geçer. Oyun ablası ile çalışmanın avantajları yazımızı okuyup, detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Çocukların Oyun Dünyasını Bakiciburada.com ile Keşfedin!
Hayal gücünün artmasına fırsat veren oyunlar çocukların yaratıcılığını geliştirir, davranışlarında problem yaratacak öğelerden sıyrılmasını kolaylaştırır ve farklı bakış açıları kazanmalarına yardımcı olur. Bakiciburada.com ailelere çocuk bakıcısı, oyun ablası ve oyun abisi desteği sunarak ihtiyaçlar doğrultusunda güvenilir hizmetler verir. Haydi, siz de Bakiciburada.com ile çocuğunuzun hayal dünyasını keşfedin!