Sağlık yönünden hijyene dikkat edildiği kadar ev temizliğine de önem verilmelidir. Yaşam alanlarında oluşan kir, toz ve bakterilerin önüne geçmek ve en aza indirmek için mümkün olduğunca günlük ev temizliği yapılmalıdır. Sürekli olarak kullandığınız ya da kullanmadığınız, temas ettiğiniz eşyalar zamanla kirlenir. Örneğin; dışarı çıkarken yanınıza aldığınız çanta ve cüzdan, alışveriş yaptığınız eşya ve poşetler, eve gelirken kapıyı açmak için kullandığınız anahtarlar, kapı kolları, dolap kulpları, mobilyalar… Peki, ev temizliği yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Eşyaları ve malzemeleri, her temas sonrası dezenfekte etmek hem sağlığınız açısından önem taşır hem de evinize gösterdiğiniz hijyeni olumlu yönde etkiler. Ayrıca kullandığınız deterjanları ideal oranlarda tüketmek, ev temizliğinin farklı bir boyutunu temsil eder; aşırı kullanım miktarı, mobilyalara ve beyaz eşyalara ciddi zararlar verebilir.
Evinizin pırıl pırıl olması için harcadığınız çabanın karşılığını alabilmek ve farklı yöntemlerden yararlanabilmek için bu yazımız size yardımcı olmaya hazır…
Düzenli Olarak Temizle, Süpürgen Toz Saçmasın!
Günlük ve detaylı ev temizliğinde en büyük yardımcılardan birisi, hiç şüphesiz, elektrik süpürgesidir. Halı, koltuk, perde gibi birçok eşya ve mobilyanın kirini, tozunu temizlemek için oldukça gerekli bir araçtır diyebiliriz. Elektrik süpürgesini her kullanımdan sonra mutlaka temizlemeniz gerekir. Böylece yaşam alanlarında yaptığınız hijyenik işlemler daha doğru sonuçlar verebilir.
- Toz torbalı bir model kullanıyorsanız, torbaların belirli aralıklarda değiştirilmesi önemlidir.
- Hazneli süpürge seçeneklerinden birine sahipseniz, tozları boşalttıktan sonra haznenin dikkatli bir şekilde yıkanması ve ardından mutlaka kurutulması gerekir.
- Ayrıca her iki süpürge modeli için geçerli olan makine içindeki filtrenin de temizliğini ihmal etmemelisiniz. Çünkü filtreler sayesinde elektrikli süpürge içerisine çekilen toz ve partiküllerin tekrar dışarı çıkması engellenir.
- Ürünleri, kullanım şeklinize göre, yılda en az 1 kez olmak üzere bakıma gönderebilirsiniz.
Bu yöntemleri uyguladığınız sürece elektrikli süpürgenizden hem daha verimli bir netice alabilir hem de uzun ömürlü bir kullanım sağlayabilirsiniz.
Cam Temizliğinde Yapılan En Büyük Hata!
Uzun bir uğraştan sonra camlarınızı pırıl pırıl görmek sizi elbette mutlu eder. Fakat cam temizliği yaparken bazı ufak detaylar atlanabilir. Pencerelerinizi silmeden önce nemli bir bez yardımıyla; cam, çerçeve ve girinti kısımlarında biriken toz ve kirleri mutlaka almanız gerekir. Aksi durumda, ıslak bez ile arındırma işlemi yapıldığında toz etrafa yayılırken çamurlaşmaya başlar. Bu ayrıntıya dikkat edildiğinde, zamandan tasarruf sağlamak ve daha temiz bir görüntü elde etmek mümkün.
Pencerelerin temizliğinde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da cam ve aynalı yüzeyler için özel olarak üretilen bezlerin tercih edilmesidir; bu ürünler sayesinde işiniz daha da kolaylaşabilir.
Eğer pencerelerinizi silmek için deterjanınız yoksa telaşa kapılmayın! Su dolu bir kaba damlatacağınız az miktardaki şampuan sayesinde camlarınızın tertemiz olması kaçınılmaz. Bu yöntemin yanı sıra sprey şişesinde suyu ve limon kolonyasını karıştırdığınızda verimli bir sonuç elde edebilirsiniz.
Kıyafette Oluşan Lekeden Kurtulurken Çamaşırdan Olma!
Kıyafetlere bulaşan lekeler, endişelenmenizi gerektirecek bir duruma yol açsa da çözümü gayet mümkün. Ayrıca ağır kimyasal içerikli deterjanlar kullanmak yerine, kıyafetlerinize zarar vermeden evinizde bulunan malzemelerle giysinizde oluşan kirlerden kolayca kurtulabilirsiniz. Kumaşın ve lekenin türüne göre tercih edeceğiniz yöntemler şu şekildedir:
- Çay ve kahve izleri için maden suyunu lekenin üzerine dökün. Temiz ve kuru bir bez yardımıyla lekeli bölgeye bastırarak fazla sıvıyı alın. Ardından giysinizi mutlaka yıkayın.
- Çikolata, meyve, mürekkep veya boya gibi izlerden kurtulmak için kirli olan bölge süte batırılabilir ya da üzerine limon suyu damlatılabilir. Daha sonra beklettiğiniz kıyafetinizi çamaşır makinesinde yıkamaya başlayın.
- Yağ lekeleri için soğuk suya bolca tuz dökün. Kıyafetinizi karışım içerisinde en az 2 saat bekletin ve ardından mutlaka yıkayın.
- İpek ve hassas kumaşlarınız için lekeli bölgeye bir miktar mısır nişastası serpin ve 30 dakika kadar bekletin. Diş fırçası veya temiz bir bez yardımıyla nazik hareketler uygulayarak sildikten sonra giysinizi makinede yıkayabilirsiniz.
Temizlik Yaparken Beyaz Eşyaya Zarar Verme!
Ev temizliği yaparken nelere dikkat etmelisiniz veya hangi araçları kullanmanız gerekir gibi soruların cevaplandırılması, ideal hijyenik alan oluşturma süreci için önemlidir.
- Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyaların temizliğinde ağır kimyasal içerikli deterjanlar tercih etmek, ürünlerin uzun ömürlü kullanım şansını minimum seviyeye indirebilir. Sirkeli su karışımı doğal bir yöntem olduğu için sağlığınız ve eşyalarınız açısından olumsuz etkiler yaratmayabilir. Ayrıca temizliğin ardından kuru ve hijyenik bir bez kullanarak su fazlalığını almanız gerekir.
- Çamaşır makinelerinin deterjan gözlerini temizleyerek, bakteri oluşumunun önüne geçmek mümkün.
- Bulaşık makinesinin iç kısmında yer alan filtreyi her yıkamadan sonra dikkatli bir şekilde temizlerseniz daha hijyenik sonuçlar elde edilmesine olanak sağlayabilirsiniz.
- Dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyaların içini gereğinden fazla deterjan doldurduğunuz zaman, verimli sonuçlar alma şansınız olmayabilir. Eğer aşırı miktarda yüklemeye devam ettiğiniz takdirde, eşyalarınızda zamanla bozulmaların meydana gelmesi kaçınılmaz hale gelebilir.
Temizlik Yaparken Kullanılan Deterjanların Tüketimine Dikkat Edilmelidir
Yaşam alanlarının hijyenik olması, sağlık açısından oldukça özen gösterilmesi gereken bir husustur. Evinizin temizliğini günlük planlı bir şekilde yaptığınızda etrafta oluşan kir, toz ve bakterilerin oluşumunu engellediğiniz gibi olası sağlık sorunlarının da önüne geçebilirsiniz.
Temizlik yaparken kullanacağınız deterjanların içeriğine muhakkak dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı ürünler birbirleriyle karıştırıldığı zaman tehlikeli durumların oluşmasına neden olabilir. Özellikle tuz ruhu ve çamaşır suyu karıştırılmaz! Bunların yanı sıra amonyak içerikli deterjanlar, sirke, alkol ve aseton çeşitleri kesinlikle çamaşır suyuyla birleştirilmemesi gereken maddelerdir. Aksi halde göz, boğaz ve solunum yollarını etkileyen ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bundan dolayı deterjan karışımları hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız hayati önem taşır!
Evde sık temizlenmesi gereken eşyalar nelerdir? yazımıza göz atıp, neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Islak Bırakılan Bezler ve Fırçalar Mikrop Taşır
Hijyenik işlemler sırasında bez, sünger ve fırçaları çok sık kullanırız. Daha verimli bir sonuç elde etmek için tercih edilen bu araçların kirden arındırılmış olmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde sildiğiniz alanlar yeterince hijyenik olmayabilir ve yapılan temizleme işleminin pek bir önemi kalmaz. Her kullanımdan sonra bez, sünger ve fırçalarınızı deterjanlı suyla yıkamanız ve kurumaya bırakmanız gerekir. Eğer malzemeleri yıkamayıp ve ıslaklığın giderilmesini sağlamazsanız, ortaya çıkan bakterilerin ve mikropların temizlenmesi gereken yüzeylere taşınmasına neden olabilirsiniz. Ayrıca belirli bir kullanımdan sonra bez, sünger ve fırça işlevselliğini kaybedeceği için temizlik ürünlerini düzenli aralıklarda değiştirmelisiniz.
Kullanacağınız Deterjanların Miktarına Dikkat Edin!
Temizleme malzemeleri, bulunduğu yüzeyden kolay kolay gitmeyen bir yapıya sahip olduğu için ambalajda yazan miktara uymanız daha doğru bir karardır. Bunun nedenini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gereğinden fazla kullanılan deterjanlar, sildiğiniz yüzeylerden kolayca kaybolmaz.
- İstenen ölçüye uyarak maddi yönden tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Deterjanın fazlası da zararlıdır; çünkü temizlik ürünlerini yoğun bir şekilde kullandığınızda cilt, karaciğer, akciğer ve beyin yapısında ciddi zararlar oluşabilir.
- Çamaşır ve bulaşık makinelerine abartılı şekilde deterjan ilave edilmemelidir. Eğer bu husus atlanırsa eşyalar ve giysiler bol su ile durulanmalıdır.
- Mantar oluşumuna yol açabilir.
- İyi durulanmayan tabak, kaşık, çatal gibi eşyalar kullanılmaya başlandıktan sonra ciddi mide rahatsızlığına neden olabilir.
Ev İşlerine Yardımcı Bayan ve Hizmetçi Görevlileri
İş yaşamının getirdiği zorluklar kadar evde yapılması gereken işlemler de bir hayli yorucu geçer. Günlere böldüğünüz temizlik planını uygulayarak yaşadığınız ortamı ferah ve hijyenik tutmak gayret isteyen bir konudur. Peki, ev temizliği yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Böyle bir soru karşısında istenilen sonuçlara ulaşabilmek için pek çok detayı bilmek gerekir. ‘’Ev işlerine yardımcı bayan‘’ ya da ‘’hizmetçi‘’ profesyonelleri sayesinde evde arzu ettiğiniz görüntüye kavuşmanız kolaylaşabilir. Bakiciburada.com ailesine uğrayarak talepleriniz doğrultusunda bilgi alabilsiniz.
Bakiciburada.com ile Temizlik Konusunda Uzman Kişilerle Çalışın!
Ev ya da iş hayatının sorumlulukları karşısında kendinize ve sevdiklerinize zaman ayıramamaktan şikayet ediyor musunuz? Artık evdeki temizlik işlemlerinizi daha planlı şekilde uygulayabilmek için profesyonel bir yardım almanın zamanı geldi! Böylelikle özel ve sosyal yaşantınıza özen gösterebilir, iş ortamındaki motivasyonunuzu yükselterek çalışmalarınızda başarıya ulaşabilirsiniz. Bakiciburada.com’da yer alan disiplinli, bilgili ve tecrübeli hizmetçiler ve ev işlerine yardımcı bayan görevlileriyle gönül rahatlığıyla çalışabilirsiniz.