Evlerimizde kirlendiğini çok net şekilde gördüğümüz yerler, halılar, aynalar, camlar sık sık temizlense de koltuklar için aynı şeyi söyleyemeyebiliriz… Koltuk temizliği biraz daha detaylıdır ve de koltukların ne kadar fazla kirlendikleri genelde çok belli olmaz. Oysa koltuklar tüm tozu, kiri, akarları ve hatta bazen alerjenleri bile tutar ve hapseder.
Daha açık renk koltuk tercih edenler koltuklarının ne kadar kirlendiklerini daha net görebileceklerdir ancak koyu renk koltuk kullananlar uzun bir süre koltuk temizliği yapmadıklarında kirler gözlerine görünmeyebilir. Bu da koltuğun kirlenmemiş olduğu yanılsamasına neden olabilmektedir ancak koltuklar mutlaka kirlenir ve leke görünmüyor olsa da aslında koltuklarımızın belli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Peki koltuklar nasıl temizlenmelidir ve koltuk temizliği yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
Süpürme
Koltuk temizleme yöntemlerinin başında süpürme gelir. Elektrikli bir süpürgeyle koltuğun yüzeyinin, minderlerinin ve minder aralarının süpürülmesi demektir. Bu işlem geri kalan koltuk temizleme işlemleri yapılmadan tek başına da sıklıkla uygulanabilir bir yöntemdir çünkü koltuğun kullanımını engellemez.
Koltuğunuzu detaylı bir şekilde yıkayacaksanız bile öncelikle süpürmeniz faydalı olacaktır. Koltuk üzerinde herhangi bir şey yemiyor veya içmiyor olsanız bile koltukta belli kırıntılar, iplikler veya farklı küçük lüzumsuz şeyler olabilir. Bunların açığa çıkması için koltuğun minderlerini kaldırıp detaylı bir şekilde süpürgeyle süpürebilirsiniz. Süpürgenin vakumlu olması aynı zamanda yüzeydeki tozun büyük bir kısmının da kolay bir yolla gitmesini sağlayacaktır. Ayrıca elektrikli süpürgenin en ince ucu veya ucunun tamamen çıkarılmış haliyle en ince noktalarda gözle görülemeyen kısımları da temizleyebilirsiniz.
Silme – Fırçalama
Silme işlemi oldukça detaylıdır ve pek çok farklı materyal veya yöntemle yapılabilir. Bunların hepsinden detaylıca bahsedeceğiz ancak koltuğun silinmesi veya fırçalanması ile ilgili genel olarak koltuk temizliğinin en önemli parçası olduğunu söyleyebiliriz. Bu kısımda su veya farklı materyallerle birlikte kimyasal veya doğal bileşenler kullanıldığı için bu kısım koltuğun kirlerinin en çok aktığı kısımdır.
Koltuğunuzun renginin onu aldığınız renge dönüşmesini gördüğünüzde aslında koltuğun ne kadar kirlendiğini fark edersiniz. Bu işlem koltuğu genelde ıslatır ve kuruması için belli bir süre koltuğu kullanamazsınız. Bu sebeple genelde derin temizliklerde tercih edilen bir yöntemdir. Örneğin haftada bir veya iki kez evi süpürür gibi yapabileceğiniz bir işlem değildir. Ancak koltuğun üzerini süpürmeyi hemen her evi süpürdüğünüzde yapabilirsiniz…
Koltuğunuzu detaylı bir şekilde sileceğiniz veya fırçalayacağınız zaman bunun için neler kullanmanız gerektiği de önemlidir. Şimdi öncelikle size deterjanların ve halı veya koltuk yıkama cihazlarının haricinde kullanabileceğiniz ve muhtemelen oldukça memnun kalacağınız bazı doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.
Günümüzde deterjanların güçlü özellikleri ve kolaylıkları doğal temizleyicileri kullanmamızı gerektirmese de aslında doğal temizleyiciler oldukça etkilidir. Koltuklar sürekli üzerine oturduğumuz, yattığımız ve doğrudan temas halinde olduğumuz eşyalar olduğu için onların çok fazla kimyasalla temas etmelerini engellemeniz sizin açınızdan ve eğer varsa evdeki çocuklar açısından çok daha faydalı olacaktır. Ayrıca koltuğunuzun kumaşı eğer hassas bir kumaşsa deterjanlara dayanamayacak kadar hassas olabilir ve kimyasallar koltuk kumaşınızı yıpratabilir. Bu sebeple de doğal yollarla koltuklarınızı temizlemek isteyebilirsiniz.
Karbonat
Karbonatla ilgili eminiz pek çok şey duymuşsunuzdur… Kişisel temizlikten ev temizliğine her alanda kullanılabilen karbonat adeta bir velinimet gibidir. Karbonatı koltuk temizliğinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz ve çok büyük bir ihtimalle istediğiniz sonucu alırsınız.
Eğer koltuğunuzun çok ince bir kumaşı yoksa yani toz bir malzeme ile temizlemeye uygunsa karbonatı koltuğunuza minik minik dökün ve aynı şekilde karbonat olan bölgelerin çevresini yavaş yavaş ıslatın. Elinize çok sert kılları olmayan ancak temizleme özelliği de olan bir fırça alın ve karbonatı suyla karıştırarak fırçalamaya başlayın. Karbonatın yavaş yavaş tepkimeye girdiğini ve köpürdüğünü görebilirsiniz. Bu şekilde koltuğunuzu fırçalamaya devam edin.
Karbonatın etkisinin gittiğini hissediyorsanız biraz daha karbonat ekleyebilirsiniz. Koltuğunuzu hafif nemli ve karbonatlı bir şekilde 15-20 dakika beklettikten sonra koltuğunuzun üzerindeki karbonatların gitmesi için iyice güzel bir şekilde koltuğu süpürün ve ıslak olan kısımları kurumaya bırakın.
Zeytinyağı ve Sirke (Deri Koltuklar İçin)
Deri koltuklara özel bir temizleme yöntemi olarak sirke ve zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Yarım su bardağı doğal sızma zeytinyağı ve yarım fincan sirke ortalama 2-3 kişilik bir koltuk için işinizi görecektir.
Zeytinyağı ve sirke karışımınızı spreyli bir başlık takabileceğiniz bir kaba koyun ve iyice karıştırın. Deri koltuğunuzun veya koltuklarınızın üzerine bu karışımı iyice püskürtün. Sonrasında nemli bir bez yardımıyla bezi sürekli temiz suyla yıkayarak ve yıkadıktan sonra çok iyi bir şekilde sıkarak koltuğu temizleyin. Koltuğun fazla ıslanmamasına özen gösterin ancak aynı zamanda koltuğun zeytinyağı ve sirke karışımından arınmasını sağlayın.
Deri oldukça hassas bir kumaş olduğu için deriye herhangi bir kimyasal süremezsiniz, onun için özel temizleyiciler satın almanız gerekir. Ancak o temizleyicileri kullanmadan önce bu yöntemi mutlaka bir deneyin. İşe yaradığını hissederseniz boşuna kimyasal yollara başvurmamış olursunuz aynı zamanda muhtemelen sizin için çok daha hesaplı olacaktır.
Beyaz Sabun
Beyaz sabun çok eskiden beri büyüklerimizin hem çamaşır yıkamak için hem de pek çok yüzeyi temizlemek için kullandıkları bir deterjandır. Belli bir miktar kimyasal içerse de günümüzde evimizde kullandığımız deterjanlar kadar fazla kimyasal içermez.
Beyaz sabun kullanarak koltuklarınızı silmek istediğinizde bir suya beyaz sabun koyun ve bu suyla koltuklarınızı çok dikkatli bir şekilde fırçalayın. Bunu bir fırça, sünger veya lif yardımıyla yapabilirsiniz. Bu tercihinizi koltuğunuzun kumaşının hassasiyetine göre belirleyebilirsiniz.
Çok dikkatli bir şekilde silin dedik çünkü eğer koltuk silerken bunu çok ıslak şekilde yaparsanız koltuğunuz suyu çekebilir ve koltuğunuz küflenebilir. Bu küf elbette peynir küfü gibi olmaz ancak koltuktan nemli bir rutubet kokusu gelme riski olur. Bu sebeple aşırı ıslak bir bezle koltuk kumaşını derinden ıslatacak şekilde silmemeye özen gösterin.
Ek olarak bu işlemin üzerinden bir de temiz suyla geçmeyi unutmayın. Bu sayede koltuğunuzda herhangi bir şekilde sabun kalmayacaktır.
Soda
Günlük hayatta kullandığımız soda, aynı zamanda en etkili koltuk temizleme yöntemlerinden bir tanesidir. İçerisinde bulundurduğu boraks ve amonyak, koltuk temizliğinde kullanılan malzemeler arasındadır. Basit ve ani lekelere bir an önce müdahale etmek isterseniz, soda ile koltuk temizliği yapabilirsiniz.
Arap Sabunu
Arap sabunu da ev temizliğinde çok çeşitli alanlarda kullanılan ürünlerden bir tanesi. Koltuk yüzeylerinde ve özellikle kumaş koltuklarda etkili bir sonuç bırakıyor. Bir kabın içerisine sıcak su ile Arap sabununu karıştırın. Daha sonra temiz bir bez yardımıyla koltukları iyice silin. Bu aşamadan sonra bir de soğuk su ve çamaşır yumuşatıcısı ile ikinci kez silin. Silme işi bittikten sonra kurumaya bırakılabilir. Eğer elektrik süpürgenizin su çekme özelliği varsa, kuruma işlemi hızlansın diye vakumlayabilirsiniz.
Koltuk Kumaşı
Koltuk temizliği için genel tüyolar versek de aslında bütün olay koltuğunuzun kumaşına göre şekillenmektedir. Koltuğunuzun kumaşının hassasiyeti ve türü çok önemlidir. Koltuk temizliği yaparken kullanacağınız tüm malzemeler buna göre şekillenecektir.
Yukarıda zeytinyağı ve sirke ile hazırlayabileceğiniz doğal deterjan karışımı için deri koltuklara özel bir kullanım olduğunu belirtmiştik ancak başka kumaş çeşitleri de kendilerine özel bakım ve materyal gerektirebilirler. Koltuğunuz hassas bir kumaşa sahipse güçlü bir deterjan veya fırça gibi aletlerle onu yıpratabilirsiniz. Ancak eğer kalın ve sert bir kumaşa sahipse de daha derinlemesine bir temizlik gerektireceği için bu materyallere ihtiyacınız olacaktır.
En yaygın şekilde koltuklarda kullanılan bazı kumaşların nasıl temizlenebileceği ile ilgili örneklerimizi verelim.
Deri Koltuklar
Deri koltuklar için yukarıda doğal bir temizleme yönteminden bahsetmiştik. Eğer deri koltuklarınız varsa onları zarar görmeden temizlemek için oldukça nazik olmalısınız. Zeytinyağı ve sirkeyi tercih edebilirsiniz veya keten tohumu ve sirkeden eşit miktarda koyarak deri koltuklarınızın bakımını gerçekleştirebilirsiniz.
Deri koltuklarınızı aseton içermeyen bir oje temizleyiciyle silmek de farklı bir temizleme yöntemidir. Deri koltukları temizlerken en önemli detaylardan bir tanesi sert olmayan yumuşak hareketler yapmaktır. Deriye zarar vermemek için hem yumuşak bir temizleyiciye hem de yumuşak ne narin hareketlere ihtiyacınız var.
Kadife Koltuklar
Kadife kumaşların temizliğinde çitileme veya kumaşın yapısını bozacak aşırı sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Kadife koltukları temizlemenin en iyi yöntemlerinden birisi amonyak kullanmaktır. Eğer çıkarılabilir bir koltuk kılıfınız varsa amonyak karıştırdığınız bir sıcak suyun buharına tutarak koltuğunuzun kumaşını nemlendirebilirsiniz.
Eğer çıkabilen koltuk kumaşlarınız varsa onları makinede yıkamamaya özen gösterin. Koltuk kumaşının içerisindeki etiketinde veya garantisinde mutlaka kumaşın nasıl yıkanacağı yazıyordur. Bu genelde soğuk suyla yıkama talimatı olur ancak bazı durumlarda 30 derecelik suda makinede de kumaşlar yıkanabilmektedir.
Kadife bir koltuğunuz varsa ve eğer gördüğünüz bir durumda lekelendiyse o lekeyi hemen o an çıkarmaya çalışın ancak bunu yaparken çok dikkatli olun daha önce de söylediğimiz gibi kadife kumaşın yapısı çok çabuk bozulup yıpranabilir.
Bulaşık Deterjanı ile Koltuk Temizliği
Bulaşık deterjanı da koltuk temizlerken sık tercih edilen yöntemlerden birisidir. Bulaşık deterjanının damlatıldığı veya bulaşık tabletinin çözüldüğü bir su ile koltuğunuzu yavaş yavaş silebilirsiniz. Bunu yaparken daha önce de söylediğimiz gibi koltuğunuzun kumaşı her ne olursa olsun onu çok fazla ıslatmamaya özen gösterin. Eğer koltuğunuzun kumaşını çok fazla ıslatırsanız sonradan istemediğiniz kokulara sebep olabilir. Bu sebeple nemli bir bezle koltuğu bulaşık deterjanlı suyla silebilirsiniz. Ardından mutlaka ama mutlaka duru bir suyla üzerinden geçmeyi hatta mümkünse bunu 2 kere yapmayı unutmayın. Çünkü bulaşık deterjanı iyice durulanması gereken bir malzemedir.
Uluslararası Koltuk Temizleme Kodları
Koltuklarınızın kumaşlarında yer alacak bazı harfler aslında onların uluslararası temizlenme kodlarıdır. Eğer bu kodların olduğunu görürseniz koltuk temizliği için ne yapacağınızı bilebilirsiniz.
S : Yumuşak temizleme çözücüsü kullanılması önerilmektedir. (Susuz kullanım)
W : Su bazlı temizleme maddesi kullanımına uygundur.
WS : Su bazlı temizleme maddesi veya yumuşak temizleme çözücüsü (susuz) kullanımı uygundur.
X : Elektrik süpürgesi veya fırça kullanımı ile temizlemeye uygundur.
Ev İşlerinize Yardımcı Bakiciburada.com ‘da
Evde yemek, temizlik, ütü gibi ihtiyaçlarınız için bir yardımcınızın olması, iş yükünüzü önemli derecede hafifletecek ve sizin işinize, spora, hobilerinize daha fazla zaman ayırmanıza vesile olacaktır. Bakiciburada.com ‘dan da evinize iyi bir yardımcı bulabilir, misafirlerinizi harika bir şekilde ağırlayabilirsiniz.
Çocuğu olan çalışan ebeveynler için ev ve iş dengesini sağlamak ev yardımcısı sayesinde daha da kolaylaşacaktır. İster gündüzlü ev yardımcısı arayın, ister yatılı bir ev yardımcısı Bakiciburada.com ‘dan bulmak mümkün. İlan oluşturup, ev yardımcılarının ilanınıza başvuru yapmasını bekleyebilir, ayrıca ev yardımcısı listesinden kendiniz de adayların profillerini inceleyip iletişim kurabilirsiniz.