Kabızlık durumu bir yetişkin için bile ciddi bir sağlık sorunudur. Yetişkin bir bireyde bile kabızlık durumu yaşam konforunu olumsuz etkilemekteyken bir bebekte meydana gelen kabızlık küçücük bir canı nasıl etkilemez. Bebeklerde oluşabilecek kabızlık hali ek gıdaya geçen bebekler için de ayrı değerlendirilmektedir. Hala sadece anne sütüyle beslenen bebekler için kabızlık durumu annenin beslenme koşullarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu yazımızda bebeklerde kabızlık neden olur ve ne iyi gelir? sorularına yanıt arayacağız.
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlık durumunun tıbbi ismi konstipasyondur. Bu durum bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkmaktadır. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması dışkının sertleşmesine neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı dışkılama durumu güç olmaktadır. Besinler sindirim sisteminde normalden daha yavaş hareket edebilir. Bu durum sonucunda da bağırsaklardan daha fazla sıvı emilir.
Kabızlık durumunu halk arasında da sıklıkla duyarız. Özellikle bebeklerde kabızlık ilgili bebeğin rahat etmesi açısından hafifletilmesi gereken bir durumdur. Burada devreye bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir sorusunun cevaplanması girmektedir.
Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerin en başında ek gıda takviyesi olarak tercih ettiğimiz besinler gelmektedir. Örneğin bebeğe 60 ile 100 ml arasında meyve suyunun verilmesi kabızlığa iyi gelebilmektedir.
Besin ve vitamin teminini sağlarken kabızlık yaratmayacak besin ögelerine yer verilmesi gerekmektedir. Kısacası lif yönünden zengin gıdalar iyi gelmektedir. Bu gıdalar arasında bezelye, armut, kuru erik püresi ve elma gelmektedir.
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
Bebeklerde kabızlığın kısa sürede geçmesi için evde bazı çözümlere yer vermeliyiz. Bol sıvı tüketimiyle beraber yüksek lifli ve sulu gıdalar tüketmek çok önemlidir. Elma, çilek, havuç, kayısı ve püre gibi besinler bebeklerimizde meydana gelen kabızlığı geçirebilir.
Bebeğimiz ek gıdaya geçmiş bir bebekse bu tarz püreleri ağız yoluyla verebiliriz. Eğer bebeğimiz ek gıdaya geçmediyse anne sütünden geçecek olan besin ögelerinden dolayı emziren anne bu besinleri kendi ağzı yoluyla tüketebilir.
Yeni Doğan Kabızlık
Yeni doğan bir bebek gelmiş olduğu dünyaya anne karnından sonra ayak uydurmaya çalışır. Bu uyum sağlama sürecinde bebek bazı zorlanmalar yaşayabilir. Kabızlık da bu zorlanmalardan sadece bir tanesidir.
Dünyaya yeni gelmiş bir bebek yeni doğan olarak isimlendirilir. Yeni doğmuş bebekte kabızlık durumu görüldükten sonra anne hemen sıvı alımını arttırmalıdır. Bu sorunun çözülmesi için yeni doğan bebek normalden daha fazla emzirmelidir. Bununla beraber mama verilmeye başlanması da sorunun çözümü olabilir. Uzmana gitmek için kabızlığın geçmemesi veya sürekli tekrar ediyor olması gerekir.
Mama İle Beslenen Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?
Mama ile beslenen bir bebek artık ek gıdaya geçmiş demektir. Yani bebek anne sütü haricinde dünyadaki diğer besin ögelerinden ağız yoluyla faydalanır. Bu durum da ek gıdaya geçen bebeklerde kabızlık sorununu doğurabilir. Sorunun çözülmesi için mama ile beslenen bebeklerde kabızlığın nasıl giderileceğini bilmek son derece önemlidir.
Bebeğimiz için kullandığımız mama markası da oldukça önemlidir. Mama markasını değiştirmemiz çoğu zaman bebekteki kabızlığı geçirecektir. Kısacası bebeğimizin vücut yapısını tanıyarak ona en uygun mama markasını bulmalıyız.
Yine bununla beraber mama tercihlerimizi bol lifli ürünlerden tercih etmeliyiz. Bebeğe sıklıkla bol sıvı vermeliyiz. Mama olarak pürelerden faydalanmalıyız. Havuç püresi, bezelye püresi, kayısı püresi, elma püresi, çilek püresi gibi püre çeşitlerini evde kendimiz yaparak mama haline dönüştürebiliriz.
Kabız Olan Bebeğe Ne Verilir?
Bebeklerdeki kabızlık durumu anne sütüyle beslenen bebekte olabileceği gibi ek gıdaya geçmiş bebekte de olabilir. Hatta yeni doğan bir bebekte de kabızlığa rastlanabilir. Dolayısıyla bu duruma genel bir bakış açısıyla bakmak gerekecektir.
Anne sütüyle beslenen bir bebek kabız olduğunda annenin beslenmesine dikkat etmesi sonucunda bebekteki kabızlık durumu da hafifleyebilir. Fakat ek gıdayla beslenen bir bebekte kabızlık olduğunda bebeğimize vereceğimiz besinler devreye girer. İşte burada bol su, meyve suyu ve bazı sebze ve meyvelerden oluşan püreler, mamalar devreye girmektedir.
2 aylık bir bebekte de kabızlığa rastlanabilir. Bu durumda yani 2 aylık bebeklerde kabızlık durumunun geçmesi için bebeğimizin göbeğine masaj yapmak iyi gelebilir. Sıcak banyo yaptırmak, fitil uygulamak ve sıvı alımını arttırmak da en önemli çözümler arasındadır.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı?
Bebek doymasa da kaka yapabilir. Bu durumda önemli olan bebeğin doyması değil gelişimini devam ettirebilmesi için yeterli besini alabilmesidir. Bu koşula açlık sinyallerini göstermesi de dahildir. Dışkılama olayı açlık sinyallerini veren bir bebekte de olacaktır. Çünkü bebek zaten gelişimi için yeterli seviyede beslenmiştir sadece doyma yaşanmamıştır. Bebeklerdeki açlık belirtilerini öğrenmek için ayrı bir araştırma yapabilirsiniz.
Bebeklerde Kaka Düzeni
Bir annenin ya da bir bakıcının bebeklerdeki kabızlık düzenini bilmesi ilgili bebeğin ishal veya kabız olması halinde önemlidir. Bu düzen bilinirse bir bebeğin sindirim sisteminde sorun olup olmadığı da rahatlıkla anlaşılabilir.
Dışkılama konusunda bebekten beklenen dünyaya henüz gelen bir bebeğin dışkılama sıklığıdır. Bu sıklığın doğduğu günden itibaren beş günlük olmasına kadarki geçen süredir. Yani bir bebekten kaç günlükse o kadar dışkılaması beklenir. Bebekteki kaka düzeni bu şekilde işler. Hatta bazı bebekler her emzirmeden sonra kaka yapabilmektedir.
Bu durumuma örnek vermek gerekirse bir bebek doğduğu ilk gün bir defa, ikinci gün iki defa, üçüncü gün üç defa, dördüncü gün dört defa ve beşinci gün ise beş defa kaka yapması normaldir diyebiliriz. Bebeğim kakasını yapamıyor, ne yapmalıyım? yazımıza göz atabilirsiniz.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde de meydana gelen kabızlığın bazı belirtileri vardır. Bu belirtiler sayesinde bebeğimizin dışkılamasını nasıl yaptığını, zorlanıp zorlanmadığını ya da rahat olup olmadığını anlayabiliriz. Karın bölgesinde sertlik, kokulu kaka, iştah kaybı, kaka yapmadan önce ağrı, huzursuzluk, hatta ağlama, hırçınlık, topraklanmış kaka, sert kaka ve kuru kaka gibi durumlar bebeklerde olan kabızlığın bazı belirtileridir.
Bebekler Neden Kabız Olur?
Kabızlık durumunun olmasını sürekli bir yetişkinden bekleriz. Bir bebeğin kabız olması halini anlayamayabiliriz. Bu da bazı soruların cevaplanması gerektiğini bizlere gösterir. Bir bebeğin neden kabız olduğu bu sorular arasındadır.
Bu konu hakkında uzmanların en sık karşılaştığı basit kabızlık halidir. Yani anne sütünün kesilmesi durumunda bebeğe mama verilmeye başlanır. Bebek ise anne sütü haricinde verilen bu besinlere uyum sağlamaya çalışır. Bebek için bu uyum sağlama durumu bir süreçtir. Hatta özellikle kabızlık tuvalet eğitimi aşamasında daha fazla görülmektedir. Bebekler neden kabız olur sorusunun cevabı bebeğin ek besinlere ve diğer bazı olaylara uyum sağlaması sürecindendir diyebiliriz.
Bebeklerde Kabızlık Durumunda Evde Neler Yapılabilir?
Anne ya da bebeğe bakan bir bakıcı bebek kabız olduğunda durum daha da ileri düzeye gitmeden yani bir uzmana başvurmadan evde yapılabilecek şeyleri araştırmaya koyulmalıyız. Bebeğimizi bu durumdan kurtarmak için evde de rahatlamasına yardımcı olabiliriz.
İlk olarak bebeğimizin karnındaki şişliği kontrol edebiliriz. Çünkü kabızlıktan dolayı karnında bir şişlik oluşacaktır. İşte bu bölgeye onun rahatlaması için bebek kremleriyle masajlar yapabiliriz. Bu masajı yapmadan önce sıcak bir banyo yaptırmamız da faydalı olacaktır.
Bebeğin Kabız Olmadığını Nasıl Anlarım?
Bebeğin kabız olmadığını anlamak için bebeğin kaka düzenini takip etmek gerekmektedir. Yani bebek dışkısını nasıl yapmaktadır. Dışkı yaparken zorlanma, ağlama ya da huzursuzluk hissetmekte midir. Bebeğin karnı şiş mi, Bebeğin kakası sert mi. Bebek ne sıklıkla kaka yapmakta.
Bu tarz soruların cevabı bir bebeğin kabız olmadığını anlamamıza yardımcı olabilir. Kabız olmayan bir bebek düzenli olarak kakasını yapar. Huzursuzluk hissetmez ve ağlamaz. Dışkısının yapısı sert değildir ve olması gerektiği gibidir.
Bebeklerde Kabızlık Ne Zaman Başlar?
Bebeklerdeki kabızlık hali 6. aydan sonra başlar diyebiliriz. Elbette ki bu durum bir genellemedir. Yeni doğan bir bebekte de kabızlık görülebilir. Fakat anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdaya geçmiş bebeklere oranla kabızlığın görülmesi daha az bir durumdur. Çünkü anne sütünün sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. 6.aydan sonra bebekte ek gıdaya başlanır. Bu yüzden de bebeklerdeki kabızlık durumunun görülme sıklığı artar.
Bebekteki kabızlık bu ayda başlarken her yaş devam edebilir. Örneğin iki yaşındaki bebekte de kabızlık görülebilir. Bu durumda 2 yaş bebeklerde kabızlık nasıl giderilir bilinmelidir. Araştırma ve bir uzmana danışma sayesinde bu durumu giderebiliriz.
Bebeklerde Tuvalet Düzeni Nasıl Olmalı?
Bebeklerdeki tuvalet düzeni bebeğin yaşamındaki pek çok olguyu olumlu veya olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden de tuvalet düzeni olması gerektiği gibi olmalıdır. Burada bahsedilen bir bebeğin kaka düzenidir. Bu kaka düzeni 4 ya da beş günlük bir bebekte günde 3 ya da 4 kez olmalıdır denebilir.
Yani tuvalet düzeni bebeğin kaç günlük olduğuyla doğrudan ilgilidir. Yine de her bebek için böyle bir beklenti içinde olmak gerekmez. Anne sütüyle beslenen bebeklerin 2. aylarından sonra kaka düzenleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durum her bebek için ayrı ayrı incelenmelidir. Çünkü her bebeğin ayrı olacak şekilde bir sindirim sistemi vardır. Bu düzen her bebekte aynı çalışmayabilir.