Parmak Kuklası Yapımı Hakkında

4.3/5 - (9 Oy)

Parmak kuklası özellikle 4-5 yaşlarındaki çocukların severek oynadığı bir oyun türüdür. Parmak kuklası yapımı, zannedildiği kadar zor olmamakla birlikte çocuğunuzla birlikte yaptığınızda çok daha eğlenceli bir hal alacaktır. Aynı zamanda parmak kuklası oyunu çocuğun kendine güvenini arttıran ve gelişimine katkı sağlayan bir oyundur. Çocuk bu oyun sayesinde diyalog kurarak canlandırma yeteneğini geliştirir. Kuklaları konuşturarak kendi diyaloglarını oluşturmaları, çocukların iletişim becerilerini geliştirecektir. Hatta parmaklarındaki her kuklaya bir isim takarak oyunu daha da eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. 

Parmak Kuklası Yapımı Hakkında
Parmak Kuklası Yapımı

İki Boyutlu – Keçeden Kukla Yapımı

Malzemeler:

  • Renkli Keçeler
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Oynar Göz veya Siyah Boncuk
  • İğne-iplik

Keçeden Kukla Yapılışı

İki keçe parçasını üst üste koyup belirlediğiniz şekle göre kesin. Sonrasında birleştirerek parmağınıza takacağınız kısım boş kalmak üzere dikin. Keçe kalıbını bu şekilde elde edebilirsiniz. 

Oynar göz varsa göz hizasına yapıştırın. Eğer yoksa boncukları göz olarak tasarlayıp dikebilirsiniz. Bu işlemi keçeleri birbirine dikmeden önce yaparsanız boncuk dikme işlemi sizin için daha kolay olacaktır. Dilerseniz yüz kısmının kalıbını öncesinden çıkararak sonraki aşamada yapıştırabilirsiniz. Basit kukla yapmak bu kadar kolaydır. 

Parmak kuklası yapımı, makas ve iğne-iplik kullanımı gerektirdiğinden dolayı mutlaka yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.

Üç Boyutlu – Şönil Keçe Yapımı

Malzemeler: 

  • Renkli Şöniller
  • Yapıştırıcı
  • Ponpon
  • Oynar göz

Şönil Keçe Yapılışı

Bir şönil seçip parmağınıza dolayın. Bu şekilde kalıp çıkardıktan sonra ponponu şönilin üst kısmına oturtup yapıştırın. 

Oynar gözleri de ponpona yapıştırdıktan sonra dilerseniz bir burun ekleyebilirsiniz. Kulaklar için daha kısa bir şönil parçasını bükerek katlayın ve yapıştırın. İşte parmak kuklası hazır. İyi eğlenceler!

Birlikte eğlenceli vakit geçirmenin yanı sıra parmak kuklanın çocuğunuzun sosyal ve bilişsel gelişimine sağladığı faydalar oldukça fazladır.

Açıkçası parmak kukla yapımında her şey sizin hayal gücünüze kalmıştır. Çocuğunuzla birlikte dilediğiniz renkteki keçelerden ve şönillerden parmak kuklalar elde edebilirsiniz. Örneğin konuşan meyveler yapabilirsiniz. Çocukların dünyasında bir muz ile bir portakal arkadaş olabilir ve konuşabilir.

Parmak kuklası oyunu oynarken çocuğunuza ‘’Merhaba, tanışabilir miyiz?’’ diye seslenerek kendini tanıtmasını ve ifade etmesini sağlayın. 

Diğer yandan çocuğunuzun yeni tecrübelere açık olmasını sağlayabilirsiniz. Oyun esnasında rol gereği kendinize yeni meslekler edinebilirsiniz. Çocuğunuzun istediği mesleği seçmesi konusunda onu özgür bırakın. Hangi mesleği seçerseniz seçin mutlaka diyalog kurmalı ve rollere girebilmelisiniz. Amacınız, kukla oyunu oynarken aynı zamanda çocuğun gelişimine katkı sağlamak olursa daha verimli bir süreç olacaktır.

Ayrıca parmak kuklaları, çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmesini ve kendini daha kolay ifade etmesini sağlar. Örneğin çocuğunuza seslendirmeler yaparak ‘’Şu anda çok mutluyum dostum. Sen nasıl hissediyorsun?’’ diyerek kukla oyununa başlayabilirsiniz. 

Bir parmak kuklasından yardım isteyerek çocuğunuzla yeni bir iletişim başlatın. ‘’ Bu bulmacayı çözemiyorum, bana yardım edebilir misin?’’, ‘’Bana banyonun yerini gösterebilir misin?’’ gibi sorular karşısında çocuğunuz harekete geçecektir. Çocuğunuza başkalarına yardım etmesi için fırsat verilmesi, çevresindeki insanlara katkıda bulunabilecek beceri ve yetenekleri olduğunu bilmelerini sağlar.

Çocuğunuz Oyun Ablasıyla Parmak Kuklası Yapsın

Çocuğunuza parmak kuklası gibi etkinlikleri yaptıracak bir oyun ablası olması, çocuğunuzun zihinsel ve bedensel gelişimi için faydalıdır. Oyun ablası, haftada bir kaç gün, bir kaç saat evinize gelip çocuğunuzun kaliteli zaman geçirmesini sağlayan üniversiteli öğrencilerden oluşmaktadır. Genellikle oyun ablaları üniversitelerin çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, psikoloji gibi bölümlerinde okuyan, pedagojik formasyon eğitimi almış kişilerden oluşmaktadır. Evinize yakın oyun ablalarına ulaşmak için Bakiciburada.com ‘a girip, semtinize göre arama yapabilir, hemen oyun ablanızla iletişime geçebilirsiniz.