Babywearing & Kanguru Hakkında Merak Edilenler

Puanla

Babywearing kavramının tam olarak bir Türkçe karşılığı yoktur ancak çevirisini “bebek giymek” şeklinde yapabiliriz. Yani bebeği bir kıyafet gibi giyerek onu üzerinde taşımak demektir. Bu kavram bebeklerin herhangi bir kumaş eşya ile bağlanarak ebeveynlerin veya bir insanın üzerinde taşınmasını anlatır. Babywearing’in Sling, baby wrap, kanguru gibi pek çok çeşidi bulunur. Babywearing & Kanguru hakkında merak edilenler bu yazımızda anlatacağız.

Babywearing olarak tanımlanan eşyalar sayesinde bebeğin taşınması oldukça kolaylaşır. Kumaş parçaları veya daha farklı materyallerle yetişkin birisinin vücuduna bağlı olan bebek, hem yetişkinin sürekli kontörlü altında olur hem de kişiye hareket özgürlüğü sağlar. Bebeği kucağa almak en az bir tane kolu başka bir iş için kullanamamak anlamına gelirken babywearing sayesinde bebeği vücut ağırlığı ile taşımak mümkün olur.

Bebeğinizi gittiğiniz her yere götürmek istiyorsanız babywearing yöntemlerini iyice benimsemelisiniz. Bu sayede sporunuzdan, sosyal hayatınızdan veya başka şeylerden geri kalmadan bebeğinizle birlikte oldukça kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Bebek arabası, puset gibi sizi tek başınıza zorlayacak araçlar olmadan da pekala bebeğinizle birlikte gezebilir, onu istediğiniz yere götürebilirsiniz. Ayrıca farklı bağlama yöntemleri şıklığınızı bozmadan havalı ebeveynler olarak bebeğinizle pek çok etkinliğe katılabilirsiniz. Böylece bebeğinizin sizinle sürekli temas halinde olmasını sağlayarak sizin pozitif enerjinizi doğrudan almasına yardımcı olursunuz. Bu sayede daha mutlu ve pozitif bir çocuk olarak büyümesi daha muhtemel olur.

Babywearing’in Taşıyan Kişi İçin Faydaları

Babywearing Nedir? Hakkında Tüm Merak Edilenler
Babywearing’in Taşıyan Kişi İçin Faydaları

Babywearing bebeğin annesi, babası, bakıcısı veya yakın akrabaları tarafından kullanılabilecek bir şeydir. Özellikle anne ile bebeğin yakın temas halinde olması annenin süt üretimi için de faydalı ve önemlidir. Bunun yanı sıra anneler ve bebeğe bakan kişiler bebekle temas halinde oldukları müddetçe daha güvende hissedecekler ve bu güvenin bebeğe de geçmesini sağlayacaklardır.

Bir bebeği özellikle yaz aylarında ve bebek kilo almaya başladığında babywearing ile gezdirmek zor olabilir. Ancak yine de puset veya bebek arabası gibi araçlara kıyasla çok daha avantajlıdır çünkü bebeğin kendisi dışında başka bir aracı yük olarak taşımanız gerekmez. Özellikle kısa mesafe yürüyeceğiniz yerlerde bebeği babaywearing ile son derece güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz.

Babywearing özellikle sürekli ilgi bekleyen çocuğunuz ile daha fazla vakit geçirebilmek ve onunla temas halinde kalabilmek için oldukça avantajlıdır. Herhangi bir işi çocuğunuz üzerinizdeyken yapmanız sizin için daha rahat olabilir. Örneğin yemek yaparken bebeğinizi önünüze veya arkanıza asarak aynı zamanda onunla da eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Ya da trekking yaparken çocuğunuzu üzerinizde taşıyabilir ve hem sizin hem de onun için keyifli bir vakit olmasını sağlayabilirsiniz.

Bebek arabası, puset gibi eşyalar genel olarak çok ağırdır ve özellikle yokuş, merdiven gibi noktalarda taşımak için ekstra bir yük çıkarırlar. Böyle durumlarda babywearing oldukça avantajlı ve taşıma açısından çok daha kolaydır.

Babywearing’in Bebek İçin Faydaları

Babywearing Nedir? Hakkında Tüm Merak Edilenler
Babywearing’in Bebek İçin Faydaları

Bebeğin kucakta ve temas halinde taşınması özellikle annesi onu taşıdığında kalp atışlarını ve sıcaklığını hissetmesi bebek için pozitif bir duygudur. Ayrıca tanıdığı birinin kucağında bebek kendisini her zaman daha güvende hisseder. Araştırmalara göre dokunulan ve temas halinde büyüyen bebekler daha hızlı ve sağlıklı büyüyorlar. Ayrıca yine kucakta babywearing yöntemiyle taşınan bebekler hem gün içinde hem de geceleri çok daha az ağlıyorlar. Gün içerisinde ağlama oranı %43 daha düşükken geceleri ise bu oran %54’e kadar çıkıyor.

Günlük aktivitelerin içinde olmak bebeğin zihinsel gelişimini ve kabiliyetlerini de artıracaktır. Kucakta olmak ve ebeveynlerinin ortamında bulunmak bebeğin entelektüel ve sosyal gelişimi için de önemlidir. Bebeğin dil gelişimi de buna dahildir çünkü asılı olduğu kişi ister istemez yakınlıktan ötürü bebekle daha sık konuşacaktır. Ayrıca etraftaki seslere ve konuşmalara daha yakın hissettiği için bebek çevresel seslere de daha duyarlı olacaktır.

Bebek henüz çok küçükken sırtının sürekli desteklenmesi gerekir. Dolayısıyla bebekler doğduktan bir süre sonraya kadar oturtulmaz, ya kucağa alınır ya da yatırılır. Bebeklerin sürekli yatırılması ise iyi bir şey değildir, bebeklerde düz kafa sendromu denilen olaya sebebiyet verebilir. Dolayısıyla belli bir süre bebeğin dik durabileceği bir pozisyonda alttan desteklenerek ve oturtularak taşınması onun gelişen postürü için de sağlıklıdır. Bebek bu şekilde giyilerek kucağına alındığında tamamen pasif kalmaz. Bu noktada kasları ve kan dolaşımı sinyaller göndermeye devam eder. Bu da bebeğin fiziksel gelişimi için önemlidir.

Sanılanın aksine kucakta olmak bebeği şımartan veya rahatsız eden bir durum değildir. Özellikle bu şekilde taşıyan kişiyi rahatsız etmediği ve kısıtlamadığı durumlarda asılı olduğu kişinin ruh halinin iyi olmasıyla kendisi de sakin ve uysal bir bebek olacaktır.

Babywearing’in Tarihçesi

Babywearing’in Tarihçesi
Babywearing’in Tarihçesi

Babywearing olarak ifade edince son derece modern ve yeni bir bebek taşıma yöntemi gibi görünüyor olabilir. Annelerinizden veya anneannelerinizden “bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu” cümlesini duyabilirsiniz ama bu tam olarak doğru değildir. Babywearing yani bebeğin kucakta çeşitli araçlar yardımıyla taşınması çok eski bir gelenektir. Bebeğin bu şekilde taşındığına hatta annelerin bebeklerini bu şekilde yanlarında taşıdığına pek çok kültürde rastlayabilirsiniz.

Özellikle eski göçebe topluluklarda çocukları bir yerden başka bir yere götürmenin tek yolu onları kucaklayarak taşımaktı. Hal böyle olunca uzun yürüyüşlerde hem bebeğin hem de taşıyan ebeveynlerin rahat edebilmesi açısından babywearing sistemi çok daha önceden bulunmuştu. Bunun haricinde bebeklerin annelerin sırtında veya babalarının omuzlarında taşınma geleneği de babywearing sistemine benzerdir. İnsan yerleşik hayata geçtikten sonra ise bebekler bu sefer tarla işlerine giderken babywearing ile taşınmaya başlandı.

Günümüzde yine dünyanın birçok yerinde bebekler babywearing ile taşınmaya devam etmektedir. Bu taşıma stilleri genellikle iklime göre değişiklik gösterir. Örneğin daha sıcak iklimlerde bebeklerin daha sık beslenmeye ihtiyacı vardır dolayısıyla sıcak bölgelerdeki babywearing materyalleri daha kolay bebeğe ulaşılabilecek pozisyonlarda asılacak şekildedir. Daha soğuk bölgelerde ise bebeklerin vücuttan daha uzaklara mesela ağaç dollarına da asılabileceği şekilde babywearing modelleri geliştirilmiştir. Bebeğin asıldığı eşyaların materyalleri de sıcaklığa göre farklılık gösterebilir.

Babywearing Modelleri

Babywearing Modelleri
Babywearing Modelleri

Wrap Sling

Uzun ve dikdörtgen biçimindeki bir bez ile bebeğin bağlanması şeklinde uygulanan bir babywearing modelidir. Bebeği taşıyacak kişinin ve bebeğin rahatına uygun olarak farklı şekillerde bağlanabilir. Bebeği sırtınızda taşımak istediğinizde de önünüzde taşımak istediğinizde de kendinize göre ayarlayarak zorlanmadan bağlama işlemini yapabilirsiniz.

İlk başlarda Wrap sling bağlamak size biraz zor gelebilir. Ancak tıpkı saç bantları gibi bunu da bağlamanın pek çok farklı çeşidi vardır. Zamanla kendinize en rahat ve estetik geleni bulacak ve çok hızlı bir şekilde bebeğinizi kendinize bu yöntemle bağlayacak hale geleceksiniz.

Wrap sling bağlama yöntemini seçebilmeniz ve kolay bulunabilirliği açısından oldukça rahat ve ergonomiktir.

Halka Sling

Halka sling iki ucunda büyük halkalar bulunan bir taşıma bezidir aslında. Kumaş parçası düğüm atmak yerine halkalar yardımıyla kitlenir ve bebeğin güvenliği böylece sağlama alınır.

Bu bağlama yöntemi en çok yeni doğan bebeklerde kullanılır çünkü halkalar yeni doğan bebeklerin bile göbekte taşınmasına oldukça yardımcı olur. Ayrıca bebeğinizi sırtta veya belinizde de taşıyabilirsiniz.

Halka sling oldukça basit ve pratiktir ancak bebeğinizi çok sık değil de arada bir bu yöntemle taşımak isteyenlerin seçmesi gereken bir babywearing şeklidir.

Mei Tai

Mei Tai bir belden bir de omuzlardan olmak üzere 2 kayışa sahip iki kare kumaş şeklindedir. Hem askısının hem de bebeğin oturduğu dikdörtgenlerin daha kalın ve kalıbına uygun dikilmiş kumaşlardan meydana gelmesi sebebiyle vücudun daha az kısmına temas eder ve daha pratik bir kullanım sunar.

Mei tailer uzun süreli taşıma’ olarak adlandırılan, çocukların gelişimine uzun vadeli eşlik eden taşıma yardımcılarındandır. Yastıklı veya yastıksız ama ekstra geniş omuz kayışlarına, yeri ayarlanabilen oturma aralıklarına ve gerektiğinde büyültüp küçültülebilen sırt desteklerine sahiptir. Çocuğun fiziksel büyümesine en ideal bir şekilde eşlik edebilmek için, kafa desteği ve ense boyu da ayarlanabilir. Yani eğer çocuğunuzla uzak bir yere gidecekseniz ve uzun süre çocuğunuzu karnınızın üzerinde oturtacaksanız Mei tailer tam size göredir. Mei tailerin bazıları çantayla birleştirilmiş şekilde bile olabilir veya kolay ulaşabilmeniz açısından bazı küçük eşyalarınızı koyabileceğiniz cepleri bulunabilir.

Mei tailerin en büyük avantajlarından birisi çocuğu bulunduğu yerden ayırmadan kendinizin ve onun rahatına göre ayarlayabiliyor olmanızdır. Ufak tefek ayarlamaları üzerinizde kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni doğmuş bebeklerden itibaren her yaş çocuğa uygun olan mei tai, Himalayalarda yüzyıllardır çocukların taşınma yöntemidir. Bu taşıma yöntemine aynı zamanda ‘Tibet Usulü’ de denir.

Sırtta Taşıma Çantası-Bezi

Özellikle yürüyüş, trekking gibi sporlarla ilgilenen ebeveynlerin tercih edebilecekleri yöntemlerden birisi de bebeğin sırtta taşınmasıdır. Tarlada vb fiziki işlerde çalışan ebeveynler de genelde çocuklarını bu şekilde taşırlar. Sırt çantasının takılma mantığında olup bir beze ya da kumaşın ortasına bebeğin oturtulması şeklinde kullanılır.

Sırtta taşıma çantaları özellikle büyük çocuklar için idealdir. Yeni doğmuş bir bebeği sırtta taşımak zor olabilir ancak 1 yaşından sonra bir çocuğu rahatlıkla bu tarz bir materyalle sırtınızda taşıyabilirsiniz.

Babywearing ile Bebeğinizi Taşırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Babywearing ile Bebeğinizi Taşırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Babywearing ile Bebeğinizi Taşırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeği eğer babywearing ile ön kısmınızda taşıyorsanız ‘öpme mesafesi’ denilen, dilediğinizde kafanızı eğip yüzüne temas edebileceğiniz bir mesafede tutmalısınız. Böylece bebek isterse kafasını dik tutabilir isterse de kafasını yan yatırarak göğsünüze yaslanabilir. Bu şekilde çocuklar siz kucağınızda taşırken de rahatlıkla uyuyabilirler. Ancak yeni doğan bebekler bir süre kafalarını dik tutmakta zorlandıkları için onları önünüzde taşırken kafalarını destekleyecek herhangi bir şey koymayı unutmayın.

10 kilodan fazla bebekler artık önde taşımak için oldukça büyüktürler. Eğer çocuğunuz 10 kiloyu geçmişse onu sırtınızda taşımak sizin için daha kolay onun için de çok daha rahat olacaktır.

Bebeklerin kalça gelişimleri için kucağınızda 90 derece açıyla ve yüzü size dönük şekilde oturuyor olması önemlidir. Tersi pozisyonda yani yüzü dış tarafa dönük olup sırtını size yasladığında bebeğin omurga gelişimi açısından doğru bir taşıma yöntemi değildir. Eğer burada bahsi geçen mevzulara yeterince dikkat etmezseniz hem sizin için hem de bebek için babywearing rahatsız ve hatta zararlı olabilir. Özellikle bu tarz taşımaları uzun süre yapacaksanız babywearing yöntemlerinin çoğunu denemeli ve kendiniz için en ergonomik ve rahat olan yöntemi bulmalısınız. Bu noktada yardım alabileceğiniz babywearing eğitmenleri olduğu gibi aynı zamanda size yardımcı olabilecek videolar izleyerek ve videodakileri uygulamaya çalışarak da kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu noktada bu işlemleri kendi başınıza yapabiliyor olmaya özen gösterin çünkü babaywearing bebeğinizle yalnız olduğunuz ortamlarda da rahatlıkla kullanabileceğiniz bir yöntem olmalı.

Mahallende Oturan Bakıcı mı Arıyorsun?

Bundan 5-10 yıl önce bakıcı aramak zahmetli bir işti. Kimi zaman evinize, kimi zaman da sizden uzakta yaşayan anne&babanız için ihtiyaç oldu. Ama aradığınız niteliklerde ve tecrübede bir bakıcı bulmak zordu. Üstelik şehir hayatıyla birlikte mahallemizde yabancı kaldık. Ama Bakiciburada.com sayesinde artık mahallenizde oturan bakıcılara ulaşmak mümkün.