Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber arınma hissine kapılır ve büyük bir heyecanla bahar temizliği için kolları sıvamaya başlarız. Evinizin süpürme ve silme adımlarını günlük olarak belirli bir düzen içerisinde yaptığınızda, ayrıntılı ya da mevsimsel temizlik işlemleri sırasında işiniz oldukça kolaylaşır. Bahar temizliğinde yapılması gerekenler ile ilgili bir plan yaparak stressiz bir çalışma oluşturmanız mümkün. Ortaya çıkan listenin verimli sonuçlar elde etmesini istiyorsanız adım adım ilerlemeniz gerekir. Başlangıç noktası olarak hangi odayı ve yüzeyi arındıracağınıza karar verdikten sonra yapılması gereken ritüellere başlayabilirsiniz. Yatak odasında yatak, şifonyer, komodin gibi eşyaların alt kısımlarının ve çevresinin tozunu almaya özen gösterin. Havalar ısınmaya başladığı için kalın kışlık kıyafetlerinizin yerine artık daha ince kumaşlı giysilerinizi çıkarıp, düzenlemeye başlayabilirsiniz. Mutfakta ise en çok yağlanan ve uzanamadığınız yerlerin temizliğine özen göstermeniz önemli. Oda oda ilerleyip hem kolay bir temizlik yapma şansına sahip olabilir hem de işinizi kısa sürede bitirme imkânı yakalayabilirsiniz.
Baharın gelişini derinlemesine temizlik yaparak karşılamaya hazırsanız, bütün ipuçları işte burada…
Bahar Temizliğinde Yapılması Gerekenler, Yaşam Alanlarının Temizliği
Pencere, perde, avize ve mobilya gibi sık kullanım nedeniyle hızlı bir şekilde kirlenen pek çok eşyaya temizlik işleminde öncelik verilmesi gerekir.
Pencereler
Kış mevsiminde yağmur ve kar ile biriken çamurlu lekelerden kurtulmak için detaylı bir şekilde temizleme işlemi yapmanız gerekir. Özellikle pencerelerin kenar ve çerçeve içlerine dikkat edin. Böylece pırıl pırıl bahar temizliğinin ilk adımını atmış olabilirsiniz.
Perdeler
Camlarınızı kirden arındırmadan önce perdelerinizi çıkarıp makineye attığınızda işiniz daha da kolaylaşır ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Yıkanan perdeleri asıp, kuruttuktan sonra ütüleyerek hem daha düzgün bir görüntü elde etmek hem de deterjan kokusunun kalıcılığını arttırmak mümkün.
Avizeler / Lambader
Toz alma işleminde çoğunlukla unutulan yerlerden birisi de avize ve lambaderlerdir. Hazırladığınız plana uygun şekilde ilerlemeye devam ederken aydınlatma eşyalarınızın tozdan ve kirden arındırılmasını etmeyin. Bu sayede daha aydınlık ve ferah bir görüntü oluşabilir.
Çekmece içleri
Sık kullanılan ve dağılan çekmece içlerini her zaman düzenlemek mümkün olmayabilir. İlk önce çekmece içlerini boşaltın daha sonra tozunu alıp deterjanlı su ile silin. Ayrıca bu kısımlara koyacağınız eşyaların tozunu almaya da özen gösterin. Daha düzenli bir görüntü elde etmek için çekmeceye yerleştirmek istediğiniz eşyaları kategorilere ayırarak dağılmasını engelleyebilirsiniz.
Mobilyalar
- Mobilyalarınızın tozunu almaya başlarken, elektrikli süpürgenin farklı alanlar için üretilen başlık seçeneklerini kullanabilirsiniz.
- Koltukların yastık kılıflarını çıkarıp makineye atın.
- Daha sonra mobilyalarınızı deterjanlı su yardımıyla güzelce silin ve kurumaya bırakın.
- Deterjan olarak ahşap mobilya ve koltuk temizliğine uygun kimyasal içerikli ürünlerin yanı sıra arap sabunu ya da beyaz sabun tercih edere daha etkili bir sonuç elde edebilirsiniz.
Halılar
En çok kirlenen eşyaların başında halılar yer alır. Halı şampuanı, beyaz sabun veya arap sabunu yardımıyla halılarınızı yıkayabilirsiniz. Tek başına yapılması zor olan halı yıkama işleminde evde yardımcı bayan eleman tercih edebilirsiniz.
Bahar Temizliğinde Yapılması Gerekenler, Yatak Odası Temizliği
Pencere ve perdeleri temizlediğinize göre artık bahar temizliğinde yapılması gerekenler listesinde yer alan yatak odanızın tozunu almaya başlayabilirsiniz.
- İlk önce şifonyer ve komodinin tozunu alıp silme işlemine başlayın.
- Ardından yatak çevresi ile başlık, dolap ve kapı bölgelerinin tozunu almanız gerekir.
- Sonrasında şiltenizi kirden arındırın ve havalandırın.
- Battaniye ve yorganlarınızı evde yıkayabilir ya da kuru temizlemeye verebilirsiniz.
- Daha sonra nevresimlerinizi değiştirip yastıklarınızı yıkayarak yatak temizliğini bitirebilirsiniz.
- Toz alma ve silme işlemlerinin ardından ‘’Peki şimdi ne yapmalıyım?’’ diye düşünüyorsanız hemen gardrobunuzdaki kalın, kışlık kıyafetlerinizi kaldırıp daha ince kıyafetlerinizi yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Eğer kullanmadığınız giysileriniz varsa değerlendirebilir, geri dönüşüm kutularına ya da ihtiyacı olan birilerine verebilirsiniz.
Bahar Temizliğinde Yapılması Gerekenler, Mutfak Temizliği Nasıl Olmalı?
Bahar temizliğinde yapılması gerekenler arasında olan mutfak, fazla yağlanan bir alan olduğu için uğraş gerektirir.
- Dolap üstlerine deterjan sürüp iyice ovalayarak temizlerseniz biriken yağ birikintilerinden kolayca kurtulabilirsiniz.
- Sonrasında dolap içlerindeki tabak, bardak, kesme tahtası gibi eşyalarınızı boşaltın. Rafların ve mutfak dolaplarının dışını da deterjan ile iyice silip duruladıktan sonra kurulayın. Böylece iz kalmadan daha güzel bir görüntü elde etmiş olabilirsiniz.
- Elektrikli mutfak aletlerinizin bakımını da ayrıntılı bir şekilde yapmaya özen gösterin. Davlumbaz, aspiratör ve ocak temizliğini yaptıktan sonra fırın içi ve dışının kirden arındırılmasını unutmayın.
- Buzdolabı temizliğini yaparken içini boşaltmak işiniz daha da kolaylaştırır. Bakliyat veya hazırladığınız yemekler arasında son kullanma tarihi geçen ürünleri mutlaka ayırmalısınız.
- Son olarak, yemek yapımı sırasında yağ sıçrayan bir duvarınız varsa bol tuzlu su ile temizleyip lekelerin kolayca çıktığına şahit olabilirsiniz.
Banyo Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bahar temizliğinde yapılması gerekenler listesinde yer alan banyo, çok nem olan bir alan olduğu için fayanslarda, duvarlarda, lavabo kenarlarında çillenme veya rutubet oluşabilir. Bu bölümler mümkün olduğunca ıslak bırakılmamalı ve sık sık havalandırılmalıdır. Aksi halde bakımsız kalan banyo yüzeyleri hem hastalığa neden olabilir hem de eşyalarınıza zarar verebilir. Banyo temizliği yaparken hangi ayrıntılara dikkat etmeniz gerektiğini sizler için şu şekilde sıraladık:
- Camı açarak banyoyu havalandırın.
- Duvarları deterjan ile iyice temizleyin. Ardından durulayın ve iz kalmaması için kuru bir bez yardımıyla silin.
- Duşakabin camlarını, kenarlarını ve tabanını yıkayın.
- Banyo perdesi kullanıyorsanız borusuyla beraber iyice temizleyin ve perdenin ıslak kalmamasına özen gösterin.
- Lavabonuzun iç, dış ve kenar kısımlarını deterjan ile temizleyin.
- Tuvalet temizliğini ayrıntılı bir şekilde yapmaya özen gösterin.
- Banyonuzda çamaşır makinesi varsa deterjanlı bez yardımıyla eşyanızı silin ve kurulayın. Eğer ıslaklık kalırsa makinenizin dış kısmında paslanmalar oluşabilir.
- Banyo aynanızı mutlaka cam silme deterjanı ve bezi ile silin.
Bahar Temizliğinde Yapılması Gerekenler, Kozmetik Ve Bakım Ürünlerinin Temizliği
Bahar temizliğinde yapılması gerekenler konusu, genel olarak ev temizliğini kapsasa da kozmetik ve bakım ürünlerinizin hijyenine de bir o kadar dikkat etmelisiniz. Aksi halde cilt sorunlarının oluşması kaçınılmaz hale gelebilir.
- Öncelikle bütün makyaj ve cilt bakımı ürünlerinin son kullanma tarihini inceleyin ve tarihi geçmiş malzemeleri atın.
- Ağzı açık unutulmuş ve uzun süre denenmemiş ürünleri kullanmaya devam etmeyin.
- Makyaj fırçaları ve süngerlerinizi, ağır kimyasal içermeyen bir deterjanla veya bebek şampuanı ile yıkayın ve mutlaka kurumaya bırakın.
- Azalan parfüm şişeleriniz varsa hepsini bir şişeye dökerek farklı bir koku elde edebilirsiniz.
- Kremleriniz azaldığında onları küçük kapaklı kutulara koyup kullanmaya devam edebilirsiniz. Böylece fazlalıklardan kurtularak diğer bakım malzemelerinize yer açabilirsiniz.
- Ayırma ve arındırma işlemi bittikten sonra kullandığınız ürünleri belli bir sıralamaya koyarak hem daha düzenli bir görüntü etmiş olursunuz hem de aradığınız ürünü kolayca bulabilirsiniz.
Bahar Temizliğinde Yapılması Gerekenler, Bitkilerinizin Bakımını Aksatmayın
Bahar temizliğinde yapılması gerekenler listesinde bitkilerinizin bakımı da yer alır. Baharın gelmesiyle çiçek açan ağaçlar ve bitkilerinizin güneş ışınları sayesinde canlandığını görmek sizi heyecanlandırmaya mı başladı?
Severek yaptığınız bitki bakımı oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Evinizde bitki yetiştirmek istiyorsanız onların özelliklerini, nasıl ve ne zaman bakım yapılması gerektiğini de bilmeniz önemlidir. Eğer evinizde baktığınız bitkiler varsa baharın gelişi, bakımları için iyi bir fırsat olabilir.
- Bitkinizin türüne bağlı olarak ve mevsim geçişine göre su ihtiyacını karşılayın.
- Büyük ebatlı bitkiler besliyorsanız, yapraklarının tozunu almanız önemli.
- Budama işlemini aksatmamalısınız.
- Toprak değişikliğini ve bakımını yapmayı ihmal etmeyin.
- Bitkilerinizde oluşan fideler varsa, belirli bir boyuta geldiklerinde onları ayrı saksılara yerleştirebilirsiniz.
Ev İşlerine Yardımcı Bayan & Temizlikçi ile Temizlik Keyfi
Bahar temizliği yoğun uğraş gerektirdiği için yardım almadan evi dip köşe süpürüp silmek oldukça yorucudur. İş, ev ve çocuk üçgeninde geçen günlerinizde temizlik söz konusu olduğunda ev işlerine yardımcı bayan veya gündelik temizlikçi seçeneğini düşünebilirsiniz. Böylelikle omuzlarınızda biriken yükü hafifletebilir, kendinize ve sevdiklerinize kolaylıkla zaman ayırabilirsiniz. Temizlikçi çalıştırmanın avantajları yazımıza da göz atabilirsiniz. Ev işlerine hakim yardımcı bayan ve gündelik temizlikçi çalışanlar hakkında bilgi almak için Bakiciburada.com ’u arayabilirsiniz.
Bakiciburada.com Hayatınızı Kolaylaştıran Seçenekler Sunar!
Yoğun iş temposunun ya da ev ortamının getirdiği yorgunluk ve vakitsizlik ev temizliğinde de kendini gösterir. Günlük rutin temizlik işlemlerinin yanı sıra detaylı ev bakımı yapmak sizi bitkin bırakma ihtimali olduğu için farklı alternatiflere yönelerek keyifli bir çalışma gerçekleştirmeniz mümkün. Bakiciburada.com’da bulunan ev işlerine yardımcı bayan & temizlikçi sayesinde evde zorluk yaratan işlemleri konfora dönüştürmeye ne dersiniz?