Bakıcı ve Çocuk Arasındaki Bağı Geliştirecek 20 Oyun

5/5 - (2 Oy)

Bazı çocuklar, anne-babası işe gittiğinde bakıcıyla yalnız kalacakları için tedirgin hissedebilirler. Özellikle bakıcıyla geçirilecek ilk gün için konuşmak gerekirse iyice zorlu bir durum olabilir. Bakıcıların çocukları rahatlatma yollarından biri de, onlarla oyun oynayarak yeni bir bağ inşa etmek olmalıdır. Bunun sebeple, çocuğun yaşına uygun oyunlara ve aktivitelere hazırlanarak işe gelmeleri hem çocuklar hem de ebeveynler için olumlu bir izlenim oluşturacaktır. Çocukları oyunlarla veya yaratıcı aktivitelerle buluşturmak, ebeveynlerin yokluğunu hissetmelerini engelleyecek ve oyunlara odaklanmalarını sağlayacaktır. Bakıcılar ve çocuk arasındaki bağı geliştirecek 20 tane eğlenceli ve yaratıcı oyun hazırladık. Haydi birlikte Bakıcı ve Çocuk Arasındaki Bağı Geliştirecek 20 Oyun nedir birlikte göz atalım.

Bakıcı ve Çocuk Arasındaki Bağı Geliştirecek 20 Oyun
Bakıcı ve Çocuk Arasındaki Bağı Geliştirecek 20 Oyun

1. Körebe

Nesilden nesile aktarılan hepimizin bildiği körebe oyunu, geleneksel oyunlarımızın başında geliyor. Hem okulda hem evde hem de sokakta oynanabilir. Bir çocuk bakıcısının ilk günü için oldukça yerinde bir oyun olacaktır. Bildiğimiz gibi körebe oynarken bir ebe seçilir, gözleri eşarp veya mendil ile bağlanır ve diğerleri yakalanmama mücadelesi verir. Çocukları rahatlatmak ve eğlendirmek için ilk turda bakıcımızın ebe olmasını tercih ediyoruz.

2. Saklambaç

Çocuklarla hem eğlenmek hem de beyin fırtınası yapmak istiyorsanız saklambaç mükemmel bir tercih olacaktır. Açıkçası saklambacı sevmeyen çocuk yoktur. Çocuklar size alışmakta zorlanıyorsa birlikte saklambaç oynayarak onları kabuğundan çıkarabilirsiniz.

3. Yapboz (Puzzle)

Çocuğun yaşına uygun bir puzzle seçin ve birlikte parçaları yerleştirmeye başlayın. Yapboz, çocuklar için en eğitici, en ilgi çekici, en faydalı aktivitelerden biridir. Yapbozu çocuğun önüne bırakıp yapmasını beklemeyin. Yapbozu birlikte tamamlamanız ve çocuğa yardımcı olmanız aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.

4. Kolaj Yapma Oyunu

Eski dergi ve gazeteleri çıkarın. İçlerinden beğendiğiniz resimleri ve fotoğrafları seçerek birlikte kesin. Seçtiklerinizle büyük bir kolaj oluşturun. Gerçekçi olmalarına gerek yok. Önemli olan eğlenmek ve hayal gücünüzü geliştirmek. Bu oyun ayrıca, çocuğun el kaslarının gelişimine de olumlu etki eder.

5. Nesi Var Oyunu

Çocuklar utangaç davranıyorlarsa nesi var oyunu oynamak çocuklarla aranızda yeni bir diyalog başlatacağı için oldukça faydalı olacaktır. Sayışma yapın ve bir ebe seçin. Farz edelim ki bu kez çocuk ebe seçildi. Aklınızdan bir nesne seçin. Çocuğun ‘’Nesi var?’’ diye sormasını sağlayın ve çocuğun nesneyi bulmasına yardımcı olun. Örneğin;

Seçilen nesne bilgisayar olsun.

  • Çocuk : Nesi var?
  • Siz : Ekranı var
  • Çocuk : Başka nesi var?
  • Siz : Tuşları var

Şeklinde bir diyalog ile çocuğun beyin fırtınası yapmasını ve doğru cevaba ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

6. Scrabble

Oyun tahtasına simetrik bir biçimde harfleri dizerek anlamlı kelimeler oluşturmaya çalışın. Harfler, çocuğun yaşına uygun kelimeleri oluşturacak biçimde seçilmelidir. Örneğin 6-7 yaşındaki bir çocuk ile birlikteyseniz kedi, köpek, deve, bardak gibi basit kelimeler seçmelisiniz.

7. Zar Oyunu

Kartondan bir zar hazırlayın ve zarın her tarafına bir hayvan ismi yazın. Sırayla zar atarak zarın üst yüzüne gelen hayvanın taklidini yapın veya sesini taklit edin. Bu oyun, çocuğun karakterini ortaya çıkarmasını sağlayacaktır.

8. Sessiz Sinema

Eğer birden fazla çocuktan sorumlu bir çocuk bakıcısı iseniz, bu takım oyununu mutlaka oynamalısınız. Çizgi filmler, popüler çocuk dizileri gibi çocuk dostu konulardan oluşan bir liste hazırlayın. Birçok kağıt parçası hazırlayın ve tüm konuları ayrı ayrı kağıtlara yazın, ardından bir kutuya yerleştirin. Hemen ardından iki takım oluşturun. İlk takımdan biri kutudan kağıt çeker ve çektiği konuyu takım arkadaşlarına anlatmaya başlar. Fakat ses ve söz kullanmak yasaktır. Yalnızca beden dili kullanılarak anlatılır. Arkadaşları ise kağıttaki konuyu bulmaya çalışır. Bu şekilde karşılıklı ilerleyen sessiz sinema oyunu, hem çocukların sosyalleşmelerine vesile olur hem de beyin fırtınası yapmalarını sağlar.

9. Buz Dansı

Çocuklara uygun, eğlenceli bir müzik açın ve aniden durdurun. Müzik her durduğunda çocuklar da aynı şekilde durmalı ve müzik yeniden açılana kadar hareketsiz kalmalılar.

10. Hikaye Anlatıcılığı

Çocuklar hikaye anlatmaya bayılırlar. Çocukları kendi hikayelerini yazmaları ve değişik rollere girmeleri için cesaretlendirin. Büyük bir izleyici kitlesinin parçası gibi davranın ve çocuklar yaratıcılıklarını ortaya dökerken keyifle onları izleyin. Bu esnada sahne eşyaları ve çeşitli dekorlar kullanmalarını sağlayın. Eğer çocuk hala utangaç davranmaya devam ediyorsa rolleri değiştirin ve bu kez de siz eğlenceli bir hikaye anlatmaya başlayın. Sizi dikkatle dinleyeceklerdir. Bu, yeni bir insan karşısında kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacaktır. İyi eğlenceler! ?

11. Ayna Oyunu

Biriniz ayna olur diğeriniz ise aynanın karşısına geçerek taklit yapmaya başlar. İki kişi arasında oynanan bu oyun taklit yeteneğini geliştirir, dikkat ve konsantrasyon sağlar. Birlikte hareket edebilme duygusu oluşturur. Bedensel koordinasyona büyük katkı sağlar.

12. Balon Tenisi

Bu oyun için sadece 4 adet basit malzeme gerekiyor. Çünkü raketimizi kendimiz oluşturacağız. Malzemeler şöyle: kağıt veya plastik tabak(tercihen kağıt), yapıştırıcı, uzun bir çubuk, balon. Raket yapmak için çubuk ve tabağı yapıştırın. Sonrasında balonu şişirin. İşte tenis oynama zamanı!

Bu oyunu özellikle yürümeye yeni başlayan çocukların motor gelişimine olumlu katkıda bulunmak için oynayabilirsiniz. Eğer sorumlu olduğunuz çocuk daha büyük yaşlarda ise ve rekabetten hoşlanıyorsa, daha gelişmiş bir tenis seti edinerek onunla yarış yapabilirsiniz.

13. Bowling

Bowling salonuna gitme fikrinizden vazgeçin ve evde hemen bir bowling salonu yaratın. Evde biriken plastik şişelerinizi kullanarak eğlenceli bir zaman yaratabilirsiniz. Şişelerin içine tamamen dolmayacak şekilde çakıl taşı doldurun. Şişeleri sırayla dizin ve toplarla şişeleri devirmeye başlayın. Yarışmak isterseniz skor tablosu tutmayı unutmayın. Bu oyun her yaştan çocuklar için uygundur.

14. Deve Cüce

Oyunu siz yönetebileceğiniz gibi çocuğun yönetmesine de izin verebilirsiniz. ‘’Deve’’ denildiğinde kalkmalı, ‘’cüce’’ denildiğinde oturmalısınız.

15. Kura Çekme Oyunu

Birlikte minik kağıt parçaları oluşturun ve her birine eğlenceli şeyler yazın. Örneğin ‘’inek taklidi yap’’, ‘’bana bir sırrını ver’’ veya ‘’tek ayak üstünde dur’’ gibi.. Kağıtları bir kutuya koyun ve sırayla çekmeye başlayın. Bu oyunda kaybeden veya kazanan yok. Yalnızca eğlenmenize bakın. İyi eğlenceler!

16. Logo Oyunu

Artık neredeyse her evde bulunan logolar ile çocukların kendi yarattıkları bir yapı oluşturmasını sağlayın. En yüksek yapıyı kim inşa ederse o kazanır! Bir ölçüm aracı getirmeyi unutmayın.

17. Çizim Yarışması

Çizim yapmak, doğru yönergeler takip edilirse, çocukların yaratıcı düşünmelerine ciddi katkılar sağlar. Çocuklara belli bir şey çizmelerini söyleyen 10-15 adet kart oluşturun. Mesela ‘’Altı ayaklı bir yaratık çizin’’, ‘’Kırmızı bir hayvan çizin’’, ya da ‘’en sevdiğiniz göktaşını çizin’’ gibi… İsteğe bağlı olarak her konu için bir süre sınırı belirleyebilirsiniz.

18. Kale İnşa Et

Nevresim dolabına göz atın, birkaç çarşaf seçin ve miniklerin kale inşa etmesine izin verin. Birlikte bir kale inşa etmek, onların sadece yaratıcı olmalarına katkı sağlamaz, aynı zamanda birlikte bir şeyler yapmayı öğrenirken takım oluşturma becerileri kazanmalarını da sağlar. Eğer çocuk sayısı fazla ise iki takım oluşturup kaleden kaleye sohbet edebilirsiniz.

19. Oyuncak Toplama Oyunu

Dağınıklık, iyi geçirilmiş zamanın göstergesidir. Eğer dağıttıklarınızı toparlıyorsanız bunda hiçbir sorun yok. En fazla oyuncağı en kısa sürede kim yerine kaldıracak? Kim etrafı daha hızlı toparlayacak? Bir yarışma yapın ve işe koyulun. Hızlı olmaları ve koşuşturmaları enerji atmalarını sağlayacaktır. Etrafı toparlamayı oyun haline getirin. Muhtemelen dağınıklıklarını toparladıklarını fark etmeyeceklerdir bile. Kolay gelsin!

20. Gece Oyunu

Uyuma vakti geldiğinde çocukların huzurla uyumasını sağlamak için mükemmel bir oyundur. Başlamadan önce çocukların uzanmalarını ve gözlerini kapatmalarını sağlayın. Ardından sırayla sayı saymaya başlayın. Örneğin bir çocuk ‘’bir’’ diyor, ardından diğeri ‘’iki’’diyor. Yalnız sayı sayarken kimin hangi sırayla söyleyeceği önceden belirlenmemiş olmalıdır. İki çocuk aynı anda bir sayı söylerse oyun en baştan başlar. Bu oyun ikiden fazla sayıdaki çocukla oynanır. Bu sebeple çocukların aynı anda konuşmamaları için dikkat etmesi ve sabırlı olması gerekir. İyi uykular!

Günün sonunda, aslında oynadığınız oyunlar o kadar da önemli değil. Önemli olan şey çocuklarla vakit geçirmiş olmanız. Onlarla oyun oynamak, birlikte vakit geçirmekten zevk aldığınızı ve onlara bir birey olarak değer verdiğinizi gösterir. Ayrıca, eğer sizinle çok iyi vakit geçirirlerse ebeveynlerine birlikte ne kadar eğlendiklerini söyleyeceklerdir. Hatta okuldaki arkadaşlarına bile sizden bahsedebilirler.

Eğitimli Çocuk Bakıcısı Bakiciburada.com ‘da

Bakıcı ve Çocuk Arasındaki Bağı Geliştirecek 20 Oyun nedir birlikte baktık. Bakıcınızın da bu oyunları bilmesi, öğrenmesi ve çocuğunuzla birlikte oynayabilmesi için eğitimli ve kendini geliştiren bireylerden oluşması önemlidir. Türkiye’nin eğitimli bakıcısı burada sloganıyla 2008 yılından beri hizmet veren Bakiciburada.com, güvenilir ve eğitimli çocuk bakıcısı bulmanız için ailelere profesyonel destek sunmaktadır. Bakiciburada.com, uygun maliyetle, hızlı bir şekilde nitelikli çocuk bakıcılarına ulaşmanızı sağlar. Çocuk bakıcısı ücretleri makalemizi okuyarak eğitimli çocuk bakıcılarının ücretleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.