Bakıcıyla Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları

4.3/5 - (6 Oy)

Ebeveynler dışarıda çalıştıklarında ev yaşantısını ve aile ilişkilerini sürdürmek biraz daha stresli ve zor bir hal alabilir. Çocuklu çalışan aileler ev içindeki sorumluluklarını dengelemek amacı ile akşamları kalan vakitlerini çocuk ve ev işleri ile geçirmek durumunda kalıyorlar. Bu durumdaki aileler için çocuk bakıcısı, ev hayatını canlandıracak ve ebeveynleri rahatlatacaktır. Yine de bir bakıcı ile anlaştığınızda karşılaşabileceğiniz zorluklar bulunmaktadır. Çocuk/bebek bakıcısı hayatınızı ne kadar kolaylaştırsa da bakıcı sorunları yaşamanız muhtemeldir. Bu makalemizde Bakıcıyla Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları nelerdir bakacağız.

Çocuk Bakıcısı Problemleri
Çocuk Bakıcısı Problemleri

Bakıcı ile En Sık Yaşanan Sorunlar 

Ailelerin karşılaştığı en büyük sorunların başında bakıcıların ortalığı toparlamama ve temel ev işlerini yapmamaları geliyor. 

Çocuk Bakıcısı Problemleri

  • %35 Temizlik Yapmama
  • %30 Aniden İşe Gelmeme / İşi Bırakma
  • %17 İşe Vaktinde Gelmeme
  • %10 Aşırı Sosyal Medya Kullanımı
  • %6 Disiplinsizlik
  • %2 Çok Fazla Disiplin

Ev İşini Yapmak İstememe

Aileler evden ayrıldıklarında, bakıcıların çocuk bakımından arta kalan zamanlarda ev işlerini de yapmalarını isteyebiliyorlar. Çalışan bakıcının ev işlerini de yapması çok fazla zaman alan bir iş olacağı için sağlıklı bir durum olmayabilir. Temizlikle ve ev işleriyle vaktini geçiren bir çocuk bakıcısı ister istemez çocuğa yeterince zaman ayıramayacaktır. Çocukla bütünüyle ilgilenmek yalnızca karnını doyurup uyutmak demek değildir. Çocuk bakıcısı aynı zamanda çocukla oyun oynar, onun gelişimine ve yaşına göre çeşitli aktiviteler hazırlar. Mümkün olduğunca derslerine yardımcı olur. Çocukla konuşur, onu dinler, ona sorular sorar. Tüm bu süreçte çocuğun bakım sorumluluğunu alır: Çocuğun karnını doyurur, üzerini değiştirir, çocuk hastalandığında ilgilenir… Haliyle böyle bir süreçte çocuk bakıcısının ev işlerine bütünüyle katılması beklenemez. Çocuk bakıcısı evi toplu tutar, çocuğun oyuncaklarını ve kitaplarını düzenler, çalıştığı saatler boyunca kendi bulaşıklarını toparlar, kısacası eve gelen ailenin evi dağınık bulmamasını sağlar. Fakat genel temizliğe karışmaz. Çocuk bakıcısından ev işlerine destek olmasını istemek çocuğunuz için de olumlu bir durum değildir.  

Bakıcıların Aniden İşe Gelmeme Durumları

Çocuk bakıcılığı, oldukça özen gerektiren bir meslektir. İşine düzenli olarak gelmeyen bir çocuk bakıcısı, çocuğun evde yalnız kalmasına veya ailenin işini aksatmasına sebep olarak zincirleme bir sorun oluşturacaktır. Elbette acil durumlar, beklenmedik problemler meydana gelebilir. Bunlar istisnai durumlar olarak kaldıkça telafi edilemeyen sorunlar olmayacaktır. Diğer yandan, ebeveynler oldukça yoğun oldukları bir gün için bakıcıdan ekstra mesai yapmalarını istediklerinde, mesaiyi son dakika olarak iptal eden bakıcılar durumu zor bir hale getirmektedirler. Bu durumda sakin kalıp durumu metanetle çözmek en akılcı durum olacaktır, özellikle başka bir çocuk bakıcısı ile anlaşma durumunuz söz konusu değilse.  

İşe Vaktinde Gelmeme

Aileler nasıl işlerine vaktinde gidiyorlarsa çocuk bakıcısından da işe vaktinde gelmesini isteyeceklerdir. Özellikle söz konusu çocukları olduğunda işe vaktinde gelmeme durumu önemli bir bakıcı sorunudur. Çocuk bakıcılığı gerçek bir iştir. Kişilerin serbest zamanlı olarak kendi kişisel planlarına göre çalıştıkları bir meslek değildir. Ebeveynler kendi iş planlarına sıkı sıkıya bağlı kalıyorlar ve onların gerçekten anlaştıkları bakıcıların eve vaktinde gelmelerine ihtiyaçları var.  

Telefonda Çok Fazla Zaman Geçirmek ve Aşırı Sosyal Medya Kullanımı

Çocuk bakıcılığı, ilgilenilen çocuğa karşı ciddi bir sorumluluk isteyen bir meslektir. Çocuklar sürekli olarak bakıma, şefkate, ilgiye ve belli düzeyde disipline ihtiyaç duyarlar ve bakıcılar sürekli telefonla ilgilendiklerinde bu bakımı sağlayamayacaklardır.  

Sizin Tercihlerinizi ve Ev Düzeninizi Göz Ardı Etme 

Bakıcı sorunu yaşayan ailelerin sık sık karşılaştığı bir durum olarak bakıcının evin kurallarını görmezden gelerek başına buyruk davranması problem yaratabiliyor. Evdeki eşyaların yerinin değiştirilmesi, yemek saatlerinin ve düzeninin değiştirilmesi, çocukla yapılan aktivitelerin aksatılması gibi davranışlar bir bakıcının asla yapmaması gereken şeylerdir. Bir çocuk bakıcısının çalıştığı evin kurallarına uyum sağlaması gerekmektedir. 

Bakıcı ile En Sık Yaşanan Sorunlar 
Bakıcı ile sorun yaşamayı minimuma indirmek için öncelikle tecrübeli ve referanslı birini tercih etmelisiniz.

Bakıcı Sorunu Yaşamamak için Neler Yapılmalı?

Bu sorunlar bakıcınız ile yollarınızı ayırmanıza kadar gidebilen yaygın problemlerdir. Maalesef ki bakıcı ile sorun yaşayan aileler için durum zamanla daha komplike bir hala alabiliyor. Özellikle çalışan anneler ve babalar için bakıcı sorunu yaşamak zorlu bir süreci beraberine getirmektedir. Ebeveynlerin yeni bir bakıcı ile anlaşma durumu zaman alacak ve çocuğun yeni bir bakıcıya alışmaya çalışması çocuğu da zorlayan bir durum olmaktadır.  Bu tür zorluklardan kaçınmak için bakıcınızla anlaştığınız günden itibaren net bir biçimde iletişim kurmalı, belli kurallar ve sınırlar koymalısınız. Bu kurallar zamanla esnetilmemeli, daha önceden belirlenmiş planlar çerçevesinde oluşturulmalıdır. Ayrıca bakıcınızla çalışan ve işveren arasında olması gereken belli bir mesafe olmalıdır. Aile hayatı hakkında bakıcının bilmesi gerekenler çok sınırlıdır. Kısacası bakıcınızla özel hayatınızla ilgili konuşmanız sonrasında beklenmeyen problemlere yol açabilir.  Küçümseyici ve kırıcı davranışlarda bulunmamaya özen göstererek mesafenizi korursanız bakıcı sorunu yaşama ihtimaliniz azalır. En önemli konuların başında ise çocuğunuzun bakıcıyı sevmesi geliyor. Çocuğunuz, evdeki bakıcıya tam olarak ısınamıyorsa, iletişim kurmakta çekiniyor ve bakıcıyla oyun oynamak istemiyorsa düşünmeniz gereken şeyler var demektir. Bunun sebeplerine odaklanmalı ve problemin kaynağını bulmalısınız. Ortak bir yol bulunamıyor ve çocuğunuz zaman geçmesine rağmen bir türlü bakıcıya alışamıyorsa maalesef yollarınızı ayırmanız çocuğunuz için en uygun seçenek olacaktır. 

Bakiciburada.com ile Yeni Bakıcı Bulmak Çok Kolay

Bakıcınız ile sorun yaşadınız ve Bakıcıyla Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları isimli makalemizde yer alan çözüm yollarını denediğiniz halde yol alamıyorsanız endişelenmeyin. Bakıcınız ile yolları ayırın. Bakiciburada.com ile kısa zamanda bakıcı bulmak ve yeni başlangıç yapmak mümkün. Üstelik Bakiciburada.com ‘daki bebek bakıcısı ve çocuk bakıcıları listesinde gördüğünüz bakıcıların kimlikleri ve referansları doğrulanmıştır. Üstelik şikayet sistemiyle sorun yaşadığınız bakıcıları bize bildirebilirsiniz.