Bebeğim Kakasını Yapamıyor Ne Yapmalıyım?

3.6/5 - (29 Oy)

Ebeveynler, bebekleri söz konusu olduğunda en ufak bir sorun karşısında büyük endişelere kapılır. İçgüdüsel bir davranış olan bu sahiplenme duygusu, bebeğin kaka yapamama durumunda da ortaya çıkar. Bebeğim kakasını yapamıyor ne yapmalıyım? ailelerin en çok meşgul oldukları sorulardan biridir. Anne sütü lifli bir özellikte olmadığından dolayı, bebeklerin geciken kaka sorunu ile karşılaşması normaldir. Bebeklerin kaka sayısı, bağırsak ve sindirim sisteminin yeni gelişmeye başlamasından dolayı değişkenlik gösterir. Kakasını yapamayan bebek için hemen kabızlıktan bahsedilemez. Kabızlık, keçi kakasına benzeyen sert bir dışkılama olarak tanımlanır. Uzun süre kakasını yapamayan bebekler için farklı bir rahatsızlık olup olmadığı, ancak bir çocuk doktoru tarafından tespit edilebilir. Bebek kakasının sayısı, rengi ve görünüşünün hangi durumlarda normal veya sorunlu olduğunu bilmeniz gerekir. Kaka yapma problemi karşısında dikkat edilmesi gerekenlerin detaylarını, bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeğin Kaka Rengi ve Düzeni Nasıldır?

Bebeğin Kaka Rengi ve Düzeni Nasıldır?
Bebeğin Kaka Rengi ve Düzeni Nasıldır?

Yenidoğan bebeklerin ilk 3 gün içerisinde yaptığı kaka rengi siyahtır, yani makenyum kakasıdır. Bunun nedeni, bebeğin anne karnında yuttuğu sıvılardır. Siyah ve katran bir yapıya sahip olan bu dışkı daha sonra yeşil renge döner. 1. haftanın sonunda ise artık altın sarısı rengini alır. Yenidoğan bebek ne sıklıkla kaka yapar? Bebeklerin kaka yapma süresi, her bebeğe göre değişkenlik gösterir. 1 günde, bazen 5-6 kez bazen de 8-10 defayı bulur. Bebeğin 5 gün boyunca hiç kaka yapmaması da normaldir. Kaka sayısı, anne sütünün verimli olmasıyla orantılıdır. Hatta bebekler anne sütünün hemen ardından ya da beslenme sırasında kakalarını yaparlar. Bebekler henüz sıvı bir gıda ile beslendiği için sulu kaka yapmaya devam ederler. Kakanın sulu olması da gayet normaldir; çünkü yenidoğan bebek, şekilli bir dışkılama yapamaz. Ebeveynlerin bu konuda telaş yapmalarına gerek yoktur. Gazını rahat çıkarabiliyorsa, keyifliyse ve kusmuyorsa bahsedilen dışkılama çeşitleri normal kabul edilir.

Bebeklerde Kaka Rengi ve Türleri Hakkında

Bebeklerde Kaka Rengi ve Türleri Hakkında
Bebeklerde Kaka Rengi ve Türleri Hakkında

Bebeklerde kaka sıklığı ve renginde bazen değişiklikler olur. Sadece anne sütü veya mama ile beslenen, mamayı anne sütüyle beraber alan bebeklerin kaka rengi ve sayısı farklılaşır. Bu renk değişimleri için ters giden bir şeylerin olduğu akla gelir. Bebeğim kakasını yapamıyor ne yapmalıyım? sorusu ebeveynleri telaşlandırır. Kaka rengini ve yapısını değiştiren etkenler bilinirse, ortada bir sorununun olup olmadığı daha iyi anlaşılır.

  • Mamadaki demirin artması ve demir damlaları bu değişken renkle bağlantılıdır. Sarı, kahverengi ve yeşil kaka rengini siyaha benzer renkler takip edebilir.
  • 20 günlük bebek kakasını yapamıyor ise bu durum sadece anne sütü ile beslenmeden kaynaklıdır. Kakası, hardal rengi veya altın sarısıdır. Kıvamı sulu ve pütürlüdür.
  • Bebeğin anne sütü dışında beslendiği gıdalar; bebeğin kakasının sarımsı kahverengi, açık kahverengi veya kahverengine dönen yeşil renk olmasına nedendir.
  • Annenin beslendiği yiyecekler yeşil ağırlıklıysa bebek, yeşil renkte kaka yapar.
  • Kakanın bağırsakta uzun süre kalması dışkının sarıdan yeşile dönmesine neden olur.
  • 4. Aydan itibaren alınan demir damlası da kahverengi veya yeşil renkli dışkı oluşmasına sebep olur.

1 Aylık Bebek Kakasını Yapamıyor

1 Aylık Bebek Kakasını Yapamıyor
1 Aylık Bebek Kakasını Yapamıyor

1 aylık bebek kakasını yapamıyor, ne yapmalıyım? endişesi ailelerde sıkça görülür. İlk 6 aydaki kaka yapamama durumu hemen kabızlık olarak değerlendirilmemelidir. 1-6 aylık bebeklerin kakasını yapma durumunda bir terslik varsa, bebekler çocuk cerrahı ya da gastroenteroloğu tarafından incelenmelidir.

Hemen Kabızlık Fitili Kullanılmamalıdır

Bebeklerde, makat ağzındaki iç kas hüzmesi yeteri kadar gevşeyemez ve bu da kaka yapma problemine neden olur. Bu bölgeye sık sık kabızlık fitili uygulanması, bebeğin kaka yapmayı öğrenmesini engeller. Sadece makat ağzı çatlağı veya beslenme sorunu ile ilgili bir durum olmayabilir.  Daha da önemlisi bebekte bir fonksiyon bozukluğu görülebilir. Ayrıca bebeğin uzun süre kaka yapmadığının düşüncesiyle; zeytinyağı içirmek, pamuk uçlu çubuk ve sabun kullanmak da tavsiye edilmez.

Bebeklerde Megakolon Hastalığı Görülebilir

Bebeklerin kaç gün kaka yapmaması normaldir? Bunun cevabı; bebekte fonksiyonel bir bozukluk yoksa 5-6 gün ya da 7-8 gün dışkı çıkarmamak normal sayılır. Eğer, yenidoğan bebekler, 48 saatten uzun bir sürede kaka yapmamışsa, bebeklerde ‘’megakolon’’ hastalığı görülebilir. Kalın bağırsakla ilgili bir rahatsızlıktır. Megakolon ile ilgili en sık rastlanan bulgular; 48 saatti aşan kaka yapmama durumu, karın şişmesi ve ateş olarak belirtilir. Bu durumlar görüldüğünde vakit kaybetmeden çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Kakasını yapamayan bebek için ne yapmalı?
Kakasını yapamayan bebek için ne yapmalı?

Bebeğin dışkısının rengi, sayısı ve görünüşünde normal olmayan durumlar doğru tespit edilmelidir. Kakasını yapamayan bebek için ne yapmalı? Çocuk doktoruna başvurulması gereken durumlar nelerdir?

  • Bebeğin kakası sürekli kanlı ve balgamlı olmaya başladıysa, bağırsak enfeksiyonu sorunu ya da inek sütüne bağlı protein alerjisinden bahsedilebilir.
  • Demir damlası almadığı zaman, kakanın rengi siyaha yakın bir renkte olmaya başladığında bir sorunun olduğu anlaşılmalıdır.
  • Kaka sayısında anormal bir artış başladıysa yine enfeksiyon problemiyle karşılaşma durumu olabilir.
  • Bebeğin dışkısı, köpüklü olduğunda laktoz intoleransı akla gelmelidir. Zorlamalı ve basınçlı kaka yapan bebeğin dışkısı köpüklü ise inek sütü alerjisinden şüphelenilir. Anne sütü veya mama ile beslenen bebeklerde de bu durum sıkça görülür.
  • Bebeğim kakasını yapamıyor ne yapmalıyım? sorusu kronik kabızlığı olan bebeklerin dışında da geçerlidir. Kaka yapma probleminin ciddi sorunlara yol açmaması için bebeği dikkatle takip etmek gerekir. Gazını çıkartamamak, aşırı ağlamak ve kusmaya başlamak önemli bir rahatsızlığın başlangıcı olabilir.

Bebeğin Kakasını Yapması İçin Ne Yapmalı?

Bebeğin Kakasını Yapması İçin Ne Yapmalı?
Bebeğin Kakasını Yapması İçin Ne Yapmalı?

Bebeğim kakasını yapması için ne yapmalı? Bebeğinizin kaka yapamadığının normal olduğunu öğrendiğinizde bazı rahatlatıcı uygulamalar yapabilirsiniz. Sakinleştirici bebek masajı, gazın rahat çıkmasını ve bebeğin gevşemesini sağlar. Tabii bunları, bebeğinizi yormadan yapmalısınız.

  • Bebeğinizin bağırsaklarını harekete geçirmek için karnını, avuç içinizle yarım ay şeklinde ovabilirsiniz. Onu incitmemeye özen gösterin ve süreyi uzatmayın. Ayrıca bebek yağı ile masaj yapmanız da onu gevşetir. Karın masajı, kolik olan bebekleri rahatlatmada etkili bir uygulamadır.
  • Bebeğinizin bacaklarını ayak bileklerinden tutup hafifçe kendinize çekin. Daha sonra bebeğin karnına doğru ilerletin. 2-3 saniye bekleterek yapılan bu rahatlatıcı hareketi birkaç kez tekrarlayın.
  • Ellerinizin sıcaklığını bebeğinizde hissettirin. Elinizi, yumuşak hareketlerle göğsü üzerinde dolaştırın. Ara ara koltuk altına doğru ilerleyin.
  • Elinize bir miktar bebek yağı sürün. Avuç içlerine ve ayaklarının altına, dairesel hareketlerle masaj yapın.
  • Bebeğinizi uygun bir zemin üzerine, yüzüstü yatırın. Sırtına ve omuzlarına dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz.

Bebeğiniz kabız olabileceği gibi, ishal durumuyla da karşılaşabilirsiniz. Bebekler ishal olunca ne yapmalı? yazımızı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bebeğiniz, Bakıcı Sayesinde Bilinçli Ellerde

Bebeğiniz, Bakıcı Sayesinde Bilinçli Ellerde
Bebeğiniz, Bakıcı Sayesinde Bilinçli Ellerde

Bebeklerin kaka yapma sorunu hakkında bilgili ve sizi en iyi anlayan ideal bir bebek bakıcısıyla çalışmak bütün yorgunluğunuzu alır. Çalışan ya da çalışmayan bir anne olsanız bile bebek bakıcısı, bebeğinizi emanet edebileceğiniz bir kişidir. Bebeğin alışkın olduğu günlük rutin hareketler ve davranışlar vardır. Örneğin; bebek kendi evinde banyo yapmayı sever, kendi yatağında uyumak ister. İşte, evinizdeki bebek bakıcısı sayesinde bebeğinizin bu düzeni bozulmaz. Huzurlu olan miniklerin, keyifli gülücüklerini izlemek sizi de mutlu eder.

Güvenin Tek Adresi Bakiciburada.com Ailesi!

Bakiciburada.com bebek bakıcısı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Çocuk bakıcısı ve üniversiteli oyun ablası ilanını Bakiciburada.com üzerinden verirken, gözünüz arkada kalmaz. En tecrübeli hasta-yaşlı bakıcılarının şefkatli elleri, sizi mutlu eder. Vakit bulunamayan ev işleri ise artık birikmeyecek; çünkü ev işlerine yardımcı bayan her daim yanınızda. Tek yapmanız gereken; Bakiciburada.com ailesini ziyaret ederek referans, kimlik, adli sicil ve iletişim bilgilerini doğrulayarak kaydettiğimiz kişilere ulaşmak. Unutmayın, her zaman yanınızdayız!