Bebeğim Kusuyor Ne Yapmalıyım?

4.7/5 - (3 Oy)

Sabırsızlıkla ve heyecanla geçen 9 aylık serüvende farklı deneyimler, tarif edilemez duygular yaşanır. Minik yavrunuzu büyük bir heyecanla kucağınıza almayı beklerken günler geçmek bilmese de doğumun ardından ilk tanışma gerçekleşir. Vücudunuzun hamilelik dönemine adapte olması gibi minik yavrunuz da dünyaya geldikten sonra bir alışma evresinde kendini bulur. Bu durumlardan biri olan ‘’bebeklerde devamlı kusmak’’ kimi zaman normalken bazen ciddi problemlerin habercisidir. Bebekler neden kusar? Bebeğim kusuyor ne yapmalıyım? gibi sorular annelerin paniklemesine neden olsa da sakin bir şekilde kusma sıklığına, türüne ve şiddetine bakarak nedenini anlamaya çalışmak gerekir. Özellikle ilk kez bebek sahibi olan aileleri endişelendiren ve merak ettiren bu sorunun sebepleri nelerdir, cevapları siz değerli aileler için sıraladık…

Bebeklerde Kusma Neden Olur?

Bebeğim Kusuyor Ne Yapmalıyım?
Bebeğim Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Sağlık durumunda ciddi sorunlar yaşamayan bebekler genellikle beslenmeden hemen sonra ya da 1-2 saat içerisinde kusabilirler. Mide, sindirim sistemine bağlı sebeplerden dolayı anne sütünü kaldırmayabilir; bebeğin mukuslu kusması ya da beyaz renkte ve bazen de ağız dolusu şeklinde kusması genellikle rastlanan bir durumdur. Emzirme süreci düzene girene kadar bu aşama devam edebilir.

  • Bebekler anne karnındayken beslenme ihtiyaçlarını kordon aracılığıyla giderdikleri için geriye kalan maddeleri doğumdan sonra kusabilir. Bu durumun yaklaşık 48 saat sürmesi beklenir.
  • İlk annelik deneyiminde bebeğin emzirilmesi sırasında zorluk yaşanabilir. Sütünün yetersiz olduğunu veya bebeğinin doymadığını düşünen annenin emzirme süresini uzatması, kusma durumunu ortaya çıkarır. Beslenme sürecinin düzene girmesiyle artık kusmalar azalabilir.
  • Bebeğin bulunduğu ortamın aşırı sıcak olması besinin geri çıkarılmasına neden olabilir.
  • Her ne kadar koruyup kollasanız da buna rağmen bebeğiniz midesini üşütebilir. Bu sebeple kusma olayı görülebilir.
  • Bebeğiniz emme sırasında sütü burnuna çektikten sonra geri çıkarabilir.

Bebeğim Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Bebeğim Kusuyor Ne Yapmalıyım?
Bebeğim Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Kıymetli yavrunuzun kusma sorununa moraliniz bozulsa da motivasyonunuzu yüksek tutmak, bu sorunu önlemek için odaklanmanıza yardımcı olur. Bebekler anne sütünü neden kusar?, Bebekler neden kusar? Bebeğim kusuyor ne yapmalıyım? İşte, cevapları…

  • Kusmayı önlemek için belirli zaman aralıklarında bebeğinizi beslemek daha doğru olur. Sık ve az emzirme yöntemi bu durum için idealdir.
  • Beslenme bittikten sonra bebek dik pozisyonda tutulmalıdır. Ayrıca bebeğinizin sırtına masaj yaparak aldığı besini sindirmesine yardımcı olabilir, rahat bir şekilde gaz çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
  • Emzirme işlemi bittikten sonra bebeğin sallanması kusma sebebidir.
  • Bebekler ağladıkları sırada beslenmeye zorlanmamalıdır. Aksi halde besin ile hava yutabilirler. Bu da gaz oluşumuna ve mide bulantısına yol açabilir.
  • Bebeğinizin kusma yoğunluğu fazla ise onu kucağınıza alıp bir süre dik tutmanız gerekir. Daha sonra yatırmak için sırtüstü değil yan veya yüzüstü pozisyonu tercih etmelisiniz.

Yanlış müdahalede bulunmamak için kusmanın türüne göre kapsamlı bir araştırma yapabilir ya da uzman görüşü alabilirsiniz. Durumun ciddiyetine bağlı olarak doktor tavsiyesi dışında ilaç verilmemelidir. Ayrıca doktorun önerdiği şekilde müdahalelerde bulunmak hayati önem taşır.

Bebeklerde Kusma Sorununa Neden Dikkat Edilmelidir?

Bebeklerde Kusma Sorununa Neden Dikkat Edilmelidir?

Narin ve masum olan bebeğinizin bakımına ve beslenmesine çok dikkat etmeniz gerekir. En ufak veya önemsiz görünen bir hareket yanlış sonuçlara yol açabilir.

  • Bilmeniz gereken önemli bir unsur da bebeğinizi yatar pozisyonda kesinlikle beslememenizdir. Bu hareket sonucunda bebeğiniz, emme sırasında yutma zorluğu yaşayıp nefes almakta zorluk çekebilir.
  • Bebekler, beslenme konusunda gereğinden fazla zorlandıklarında stres ve panikten dolayı ağlayıp kusabilirler. Hatta besinin yemek borusunu tıkaması sonucunda da bebeğin nefes alması güçleşebilir.
  • Bebeklerin yemek borusu ve buna bağlı kasları yeni gelişmeye başladığı için kusmuklarını yutması kaçınılmazdır. Bebeklerde emerken kusma görülebildiği için yavrunuzu anne sütü ya da mama verdikten sonra hemen yatırmamalısınız.
  • Bebeklerde kusma sıklığındaki artış ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. İştahsızlık, sürekli beslenme isteği, fışkırarak kusma ve kilo kaybı gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Bebeğinizi bu konuda gözlemleyip bir uzmana başvurabilirsiniz.

Kusmanın Nedeni Bebek Reflüsü Olabilir

Bebeğinizin kusma sırasında zorlanması, mide darlığının ya da sindirim sistemine bağlı bir hastalığın habercisi olabilir. Eğer mide bulantıları ve öğürerek kusma belirtileri kendini çok sık gösteriyorsa, bebeğinizi hemen uzman bir doktora götürmelisiniz.

Bazı bebeklerde 8. haftadan itibaren bebek reflüsü görülebilir. Gıdaların mideye ulaşmasını sağlayan kapakçığın henüz gelişimini bitirememesinden kaynaklanan bebek reflüsü, bebeğin aldığı besini geri çıkarma refleksi göstermesine neden olur.

Sağlık sorunu bulunmayan miniklerde sıkça kusma görülmez. Bebeğinizde reflü rahatsızlığının olup olmadığını anlamak için ortaya çıkan belirtileri dikkatli bir şekilde gözlemlemeniz gerekir. Eğer yavrunuz beslenme sırasında öksürüp hıçkırıyor ya da aldığı gıdayı yutmakta zorlanıyorsa reflü rahatsızlığının görülme ihtimali yüksektir. Reflü, bebeklerde genel olarak 1 yaşından sonra kaybolmaya başlar. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, bebek reflüsü kalıcı olabilir ve kilo alımını engelleyerek vücudun zayıflamasına yol açabilir.

Bebek Reflüsünü Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Bebek Reflüsünü Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Bebeklerde oluşan reflü her ne kadar annelerin moralini bozsa da her zaman çözüm odaklı olmakta fayda vardır. Bu endişe verici durumun tedavisi elbette mümkün. Uzmanların görüş ve önerileriyle bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer doktorunuz ilaç tedavisini uygulamanın gerekli olduğunu belirtiyorsa, bu öneriyi dikkate almalısınız.

Bebek reflüsü belirtisini azaltmaya yardımcı olan yöntemlerden birisi de bebeğinizi sık aralıklarla anne sütü ile beslemektir. Eğer bebeğinizin karnını biberon mamasıyla doyuruyorsanız, besinle birlikte yemek borusuna giden hava reflüyü tetikleyebilir. Biberon kullanmak mecburiyetinde olduğunuzda mimikler için özel tasarlanmış seçenekleri piyasada bulmak mümkün.

Bebeğinizi Beslenme Sırasında Dik Pozisyonda Tutun

Bebeğinizi beslenme sırasında ya da sonrasında dik pozisyonda tutarken, karnına basınç uygulanmadığından emin olun. Bebeğinizin uyurken baş kısmının yüksekçe olması reflünün kusma eylemine geçmesini önleyebilir. Yavrunuza kolaylık sağlaması için reflü yastık modellerini de kullanabilirsiniz.

Emziren annelerin yedikleri yiyeceklere dikkat etmesinde fayda var. Çünkü anne sütünden bebeğe geçen maddelerin sindirim sistemini aşması zorlaşabilir.

Düzenli doktor kontrolü bu rahatsızlıkların önüne geçerek tedavi süreçlerini hızlandırır ve ciddi hastalıkların oluşmasını engeller.

Bebeğinizi Eğitimli Bakıcılara Emanet Edin!

Bebeğinizi Eğitimli Bakıcılara Emanet Edin!

Bebeğin aşırı kusması birçok ailenin paniklemesine neden olur. Özellikle yeni annelik ve babalık deneyimi yaşamaya başlayan ebeveynler, bu tür sorunlarla karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilemeyebilirler. Bebekler neden kusar? Bebeğim kusuyor ne yapmalıyım? sorusunun çözümünü arayan aileler, tecrübeli ve eğitimli bebek bakıcılarından destek alabilirler.

Ayrıca anneler, iş hayatında aktif rol almak için bebeklerini emanet edebilecekleri güvenilir bakıcılara ihtiyaç duyar. Çünkü miniklerin bakımından sorumlu olan bakıcılar, rahatsızlıkların ortaya çıkma sebebini kolaylıkla fark edebilir ya da normal olmayan durumları hızlıca tespit edebilir. Referanslı bebek bakım uzmanlarına ulaşmak için Bakiciburada.com‘u arayarak bilgi alabilirsiniz.

Bebeğinizi Bakiciburada.com Ailesine Emanet!

Doğar doğmaz yeni yaşamına uyum sağlamaya çalışan bebeğin davranışlarını gözlemleyerek nelere ihtiyaç duyduğunu anlayabilirsiniz. Beslenme gibi temel ihtiyaçların dışında birtakım sebeplerden dolayı rahatsızlıkların ortaya çıkması oldukça endişe yaratan bir durumdur. Yavrunuz için düşündüğünüz bakıcının tecrübeli ve eğitimli olması sayesinde tüm bakım gereksinimleri kolaylıkla karşılanabilir. bakiciburada.com ‘un uzman kadrosu taleplerinize en uygun bakıcıyı sizinle buluşturarak güvenilir bir deneyim yaşamanıza imkân sağlar. Bebeğiniz hakkınızda daha fazla bilgi edinmek için Yenidoğan Bebeklerin Gelişim Özellikleri yazımıza göz atabilirsiniz.