Bebek bakıcılığı özel bir meslek. Belli temel prensipleri olsa da her aileye her çocuğa göre yapılması gerekenler, ihtiyaç duyulan şeyler değişiklik gösterebilir. Aynı şekilde her aile bakıcıdan farklı beklentiler içerisinde olabileceği gibi bakıcıdan tam ne bekleyeceğini bilmiyor da olabilir. Eğer ailenin ilk bakıcı deneyimiyse bu gayet normal. İşte bu noktalarda bakıcıların aileleri gerektiğinde yönlendirmesi gerektiğinde güven vermesi gerekiyor. Bu yazımızda bebek bakıcısı özgeçmişi nasıl yazılır? detaylarıyla göz atalım.
Tüm diğer mesleklerde olduğu gibi özgeçmiş çalışan insanlarda olmazsa olmaz unsurlardan birisi. Her çalışan kendini, mesleğini ve yetkinliklerini bu özgeçmiş sayesinde karşı tarafa aktarır. İşveren ile de ilk temas bu özgeçmiş üzerinden olacağı için aslında oldukça önemlidir.
İster internet aracılığı ile ister referans ile işverenle iletişime geçin sizden elbet özgeçmiş talebinde bulunacaktır. Sizin de kendinizi en doğru ifade ettiğiniz ve karşı tarafı etkileyebildiğiniz bir özgeçmişiniz olmalı. Özgeçmiş içerisinde çok temel belli içerikler olması gerektiği gibi aslında kişinin kendini daha iyi tanıtmak için öne çıkarmak istediği özelliklerine göre de belli noktaları değişebilir.
Örneğin, eğitim veya deneyimlerinizi öne çıkarmak istiyorsanız bu kısımları biraz daha detaylandırarak anlatmak yararlı olacaktır. Fakat, her ne olursa olsun özgeçmiş çok uzun olmamalı. İşverenlerin onlarca özgeçmiş incelediğini göz önüne alırsak kendinizi kısa, öz ve net olarak ifade etmelisiniz.
Bakıcı özgeçmişi hazırlamak için Bakiciburada.com ‘da bir cv oluşturabilir ve bu oluşturduğunuz profesyonel özgeçmişinizi PDF olarak görüntüleyebilir, iş görüşmesine giderken çıktısını alıp aileye verebilirsiniz.
Özgeçmiş İçerisinde Neler Olmalı?
1- Ön yazı
Ön yazı neredeyse tüm alanlarda ihtiyaç duyulan bir bölümdür. Potansiyel işveren ailenin, sizinle ilgili okuyacağı ilk şey olacağı için bu alan titizlikle hazırlanmalı. Temel olarak burada neden bu mesleği yaptığınız ve neden doğru insan olduğunuzu anlatmalısınız. Burada yazılanların ilgi çekici olması özgeçmişinizin kalan kısmının da ilgiyle okunmasını sağlar.
Genel olarak bir paragraf olan bu bölüm, geçmiş tecrübelerinizi içermemeli. Özgeçmişinizde bu tecrübeleri yazacak ayrı bir bölüm bulunuyor. Kendiniz hakkında nerede doğduğunuz, nerede yaşadığınız gibi bilgilere de yine bu alanda ihtiyaç yok.
İyi bir ön yazının görüşmeye çağrılma olasılığını çok fazla arttırdığı tüm uzmanlar tarafından söylenmektedir. Siz de bir özgeçmiş hazırlarken bu bölümü atlamadan, gereken önemi vererek yazarsanız potansiyel işveren ailelerin dikkatini daha çok çekebilirsiniz.
2- Kişisel Bilgiler
Her çalışanın, meslek fark etmeksizin, özgeçmişinde bulunması gereken kısım kişisel bilgilerdir. Çok temel bilgilerin yer aldığı bu kısmın sürekli olarak güncel olduğundan da emin olmalısınız. Kişisel bilgiler bölümünde adınız, soyadınız, telefon numaranız, adresiniz, e-posta adresiniz yer almalı.
Bu bilgilerin bulunması öncelikle işverenin sizinle iletişime geçmek istediğinde görebilmesi için önemli. Özgeçmişinizde çok küçük veya alt bir tarafa koymamanınız gerekir. Mümkün olduğunda görünür olmalı. Ayrıca bakıcılık mesleği özelinde işveren adrese de dikkat edebilir.
Kendi adresine yakın bir adres tercih etmek isteyebileceği için bu bilginin de tam detaylı olarak olmasa bile en azından il, ilçe ve semt olarak yer alması iyi olur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her ailenin beklentisi farklı olabileceği için her aileye uygun, optimum bir özgeçmiş hazırlamak yeni işinizi bulmanızı hızlandıracaktır.
Telefon numaranız, adresiniz değiştiğinde bu bölümü güncelleyerek yeni işverenlere o şekilde ulaştırmalısınız.
3- Eğitim Bilgileri
Eğitim hayatınıza dair özet bilgileri bu bölümde anlatabilirsiniz. Özel olarak bu bölümü öne çıkartmak, güzel anlatmak istiyorsanız olabildiğince detaylı anlatabilirsiniz. “Hangi okuldan ve ne zaman mezun oldunuz?” , “Okulda yaptığınız özel projeler var mı?” , “Çocuk gelişimi, psikoloji gibi mesleğinizle alakalı eğitimler, sertifikalar aldınız mı?” gibi soruların yanıtlarını bu bölümde vermelisiniz.
Ayrıca eğitim bilgileri bölümünde sadece okul diplomalarınıza değil, dışarıdan aldığınız sertifika bilgilerine de yer verebilirsiniz. Sertifikalar genel olarak işverenler için iyi algılanan ve seçme kriterleri arasında gösterilen unsurlardandır. Özellikle mesleğinizi destekleyen sertifikalar işinizi ne kadar çok önemsediğinizi ve kendinizi geliştirdiğinizi de karşı tarafa gösterir.
4- Yetenekler
Yetenekler bölümü aslında içerik bakımından pek bir sınırlaması olmayan bir yer. Sizi siz yapan ya da eğitimlerle desteklediğiniz tüm yeteneklerinizi bu bölümde detaylandırabilirsiniz. Kendinizi hangi konularda öne çıkartmak istiyorsanız yetenekler bölümünde yazabilirsiniz.
Özgeçmişinizi hazırlarken kullandığınız özgeçmiş tarzına göre yetenekler bölümü farklılık gösterebilir. Yeteneklerinizi sadece isim olarak yazıp puanla ne kadar iyi olduğunuzu gösterebileceğiniz gibi isterseniz detaylarına da girebilirsiniz. Bu yeteneğiniz üzerinde nasıl çalışmalar yaptığınızı, daha önceki iş deneyimlerinizde nasıl kullandığınızı yazabilirsiniz.
Yetenekler bölümü bahsettiğimiz gibi aslında meslekten mesleğe değişiklik gösterebileceği gibi her türlü yeteneğinizi de buraya ekleyebilirsiniz. Teknik konulardan, sosyal becerilerinize kadar birçok konuyu kapsar. Ayrıca özellikle bakıcılar için son dönemde yabancı dil aileler tarafından çokça aranmaktadır. Yabancı dil yetkinliğiniz varsa yine bu bölümde tüm detayları ile belirtebilirsiniz.
5- Deneyimler
Deneyimler özgeçmişinizde en önemli yerdir. İşveren aileler özellikle bu alanı tüm detayları ile inceleyecektir. Bakıcıların bu konuda titizlikle geçmiş deneyimlerini detaylandırması gerekiyor. Ne kadar süre çalıştınız, çalışırken hangi görevleri aldınız gibi tüm konuları burada net bir şekilde açıklamalısınız. Burada önemli olan karşı tarafı etkilemek için cümleleri çok fazla uzatmamaktır. Kısa ve net ifadeler yeterli olacaktır.
Deneyimlerinizi yazarken süre aralıklarını da vermek ne kadar deneyiminiz olduğunu karşı tarafa gösterir. Özellikle işveren aileler, bir çocukla ne kadar süre ilgilendiğinizi görmek isteyecektir.
6- Referanslar
Referans, daha önce çalıştığınız ailelerin iletişim bilgilerini paylaştığınız alandır. Bu alandaki bilgileri yazmadan önce ailelerden onay almanız daha sağlıklı olacaktır. Referansların yazılma sebebi, aileler daha önceki işverenlerinizden de sizi dinlemek isteyecektir.
Özgeçmişinizde anlattıklarınızın tutarlılığı bu sebeple oldukça önemli. Ayrıca özgeçmişinizde siz kendinizi anlatırken, referans aramasıyla sizi bir de karşı taraftan dinleyerek daha tarafsız bir bilgi edinmek isteyeceklerdir.
Referans olarak ortalama iki kişinin iletişim bilgisi yeterlidir. Genelde telefon ile görüşüldüğü için burada telefon bilgisine ve elinizde varsa e-posta adresine yer verebilirsiniz.
Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İyi bir özgeçmişe sahip olmak günümüzde tüm iş arayanlar için önemli. Özellikle ülkemizde iş ilanları için yüzlerce hatta binlerce başvuru olduğunu düşünürsek bu kişiler arasından sıyrılmak için ihtiyacınız olan tek şey iyi bir özgeçmiş!
Pek çok insan gerekli niteliklere sahip olmasına rağmen doğru ve iyi bir özgeçmişe sahip olmadığı için iş bulamayabiliyor. İşte bu noktada sizin için önemli olan yukarıda bahsettiğimiz bilgileri hazırlarken aşağıda listelediğimiz maddelere de dikkat etmek. Böylece potansiyel işveren aileler için, dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz.
1- Özgeçmişiniz Çok Uzun Olmasın
Yukarıda da dediğimiz günümüzde bir pozisyon için bazen binlerce başvuru olabiliyor. Bunu bakıcı arayan aileler özelinde düşünürsek de yine birçok rakibiniz olacaktır. İşverenler tüm bu adayların özgeçmişlerini incelerken çok fazla zaman ayıramayabiliyorlar.
Bu sebeple özgeçmişiniz kısa ve net olmalı. Kısa tutmak isterken tabii ki gerekli şeyleri de kesmemek gerekiyor. Uzun cümleler, işinizle alakasız şeyler özgeçmişinizde olmasa da olur. Bir çırpıda heyecanla okunan bir özgeçmiş, uzun uzun yazılanlara göre çok daha ilgi çekici olacaktır.
Kısa ve net ifadelerden genel olarak iş arayan insanlar kaçınır. Kendimi doğru ifade edebildim mi kaygısı ile biraz daha uzun cümlelere yöneliyorlar. Ancak kalabalık ve uzun bir özgeçmiş sizin tercih edilmenizden çok elenmenize sebep olabilir. İşveren aileler, işiniz haricinde detaylarla çok fazla ilgilenmeyebilir. O yüzden siz kendiniz ve işinizi doğru ifade eden cümlelerle yetinin.
2- Alçakgönüllü Olmayın
Bir işte iyiyseniz çok fazla alçakgönüllü olmamanız gerekiyor. İşveren aileler sizi tanımıyor. Eğer siz yaptığınız şeyleri doğru, eksiksiz anlatmazsanız onlar da sizi o şekilde tanıyacaktır. Bu sebeple gerektiği kadar kendinizi övmeniz gerekiyor.
İyi olduğunuz konuları detayları ile anlatın. Bu deneyimleriniz içerisinde de olabilir, yetenekleriniz içerisinde de olabilir. İki alanda da iyi olduğunuz her şeyi ön plana çıkartmaktan korkmayın. Herhangi bir abartı olmadan iyi olduğunuz konuları yazmanız sizin kötü gözükmenize sebep olmaz. Aileler de çocuklarını istedikleri yetkinliklere sahip bakıcılara emanet etmek isterler. Siz de bu yetkinliklere sahip olduğunuz karşı tarafa göstermelisiniz.
3- Özgeçmişinizde Fotoğrafınız Olsun
Fotoğraf konusunda uzmanların farklı yorumları var. Ancak söz konusu bakıcılık mesleği olduğunda işveren aileler, fotoğrafınızı görmek isteyecektir. Burada kullanılan fotoğrafın profesyonel bir fotoğraf olması önemli. Herhangi bir fotoğraf tam tersi etki yaratabilir. Profesyonel bir fotoğraf aile ile sıcak bir ilişki kurmanızı sağlayacaktır.
Kişisel mahremiyetle alakalı çekinceleriniz varsa tabii ki bu fotoğrafa özgeçmişinizde yer vermeyebilirsiniz. Ancak araştırmalar gösteriyor ki fotoğraflı özgeçmişler diğerlerine göre hem ülkemizde hem de dünyada çok daha başarılı. Bu araştırmayı da göz önüne alacak olursak özgeçmişinizi hazırlarken fotoğraf koymanızı tavsiye ederiz.
4- Yazım Hatalarına Dikkat!
Yazım hatası genel olarak hep unutulan bir konudur özgeçmişlerde. Her şeyi çok güzel, tüm detayları ile yazdınız ama cümleleriniz hata dolu. Bu karşı tarafa kötü mesajlar verebilir. Sizin özgeçmişinize çok özenmediğinizi ve dikkatsiz bir insan olduğunuzu düşünebilirler.
İlk izlenim özgeçmiş ile olacağı için burada doğru mesajı vermek gerekiyor. Yazım hatalarını tespit etmenin en güzel yolu yazdıklarınızı sesli okumaktır. Kendi kendinize yazdıklarınızı bir iki kere okuduktan sonra emin değilseniz arkadaşlarınızdan da destek alabilirsiniz.
5- Özgeçmiş Formatı
Son iki maddemizi okurken konuyla alakasız görebilirsiniz. Genel olarak da öyle görülüyor. Bunun büyük bir hata olduğunu en baştan söyleyelim. İyi bir özgeçmiş her yönüyle düşünülmelidir. Artık teknolojik bir çağda yaşadığımız için hazırlanan özgeçmişlerin neredeyse tamamı dijital ortamda varlık gösteriyor.
Siz de potansiyel işveren aileleriniz ile özgeçmişinizi büyük bir ihtimalle dijital ortamda paylaşacaksınız. Bu sebeple gönderdiğiniz özgeçmişin kolay açılabilir bir formatta olması gerekiyor. Eğer standart programlarla açılamayan bir formatta özgeçmiş iletirseniz aileler bunu açmak için zorlanacak hatta belki vazgeçeceklerdir. Böyle basit bir hata yüzünden görüşme şansınız kaçırmak yerine standart bir formatta özgeçmişinizi hazırlayabilirsiniz.
Aileler ile görüşmeye giderken bir adette yanınızda basılı bulundurmanız iyi olacaktır. Gittiğiniz görüşmede aileye bu kağıdı verdiğiniz takdirde görüşmeden sonra sizi tekrar inceleme şansıları olacaktır. Böylece siz de daha akılda kalıcı bir izlenim yaratmış olursunuz.
Son olarak özgeçmiş hazırlamak için biraz zaman ayırmak çıkan sonuç için önemli. Özensiz bir özgeçmiş iş bulma şansınızı düşürebilir. Ailelerin dikkatlerini çekmek için iyi bir özgeçmişe sahip olmalısınız.
Her deneyimden veya bilgi değişikliğinden sonra da özgeçmişinizi güncellemeyi unutmayın. Özgeçmiş hazırlamak kariyeriniz için küçük ama etkili bir yatırımdır.
Gerekirse bu konuda tecrübeli arkadaşlarınızdan da destek alabilirsiniz. Önemli olan kendinizi iyi anlattığınız, doğru, net ve öz bir özgeçmiş hazırlamak. Bunlar sizi görüşmeye götürecek bir özgeçmişin anahtarları.