Bebek Bezi Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

4/5 - (8 Oy)

Bebek bezleri yeni doğan bebekler ile kullanılmaya başlanmakta ve ortalama 1-1,5 yaşına kadar kullanılmaktadır. Bebek bezleri cilde direk temas ettiğinden seçim yapılırken bez özelliklerine dikkat edilmeli ve önem verilmelidir. Aksi takdirde ciltte tahriş ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verecek durumlar yaşanabilmektedir. Bu durumların yaşanmaması için bebek bezi seçimi nasıl yapılmalıdır? birlikte göz atalım.

Bebek Bezi Nasıl Olmalı?

Bebeklerin özellikle yeni doğan bebeklerin ciltleri çok hassas ve incedir. Bu sebeple kullanılan bebek bezlerinin oldukça doğal ve herhangi bir kimyasal içermeyen malzemeler ile üretilmiş olması çok önemlidir. En doğal malzeme pamuk olması sebebiyle bezlerin yapısının 0 doğal pamuktan elde edilmesine dikkat edilmelidir.

Bebek Bezinde Olması Gereken Özellikler

Bebeğe kullanılacak olan bebek bezi bebeğin yaş, kilo, cinsiyet gibi farklı özelliklere uygun olması gerekmektedir. Bebek bezleri yeni doğan bebek bezi, yaşa göre bebek bezi seçimi olmak üzere çeşitlilik arz etmektedir. Yeni doğan bebekler cilt hassasiyeti çok yüksek olması sebebiyle cildin bezleme sonrası bile hava alması gerekmektedir. Çünkü hava almayan bir bez bebekte deride dermatit oluşacaktır.

Bebeklerin kilosuna göre bez seçimi oldukça önemlidir. Çünkü büyük beden bez kullanılması halinde altını ıslatması durumunda dışarıya taşma yapacak ve bezin pişik yapması durumu söz konusu olacaktır. Küçük beden olmaması gerekir bu durumda hava almaması sebebiyle kızarıklık ciltte yara söz konusu olacaktır. Bu yüzden tam yaşına ve kilosuna uygun bebek bezi seçimi yapılması uygun olacaktır.

Bamboo olarak adlandırılan pamuk karışımı tamamen doğal malzemelerden üretilmektedir. Bu sebeple bebek bezi markası seçiminde hangi bebek bezi daha iyi sorusuna verilecek yanıt en doğal malzemeden üretilen markalar olacaktır.

 Bir bebek bezinin temel özellikleri sıralanacak olursa;

  • Malzemesi 0 pamuktan oluşmalı sentetik veya kimyasal herhangi bir malzeme içerisinde barındırmamalı
  • İçerdiği malzemeler ile sızdırmayan bebek bezi düzeyi yüksek seviyede olmalıdır.
  • Bezin hava ile teması bulunmalı yani yüzeyi hava almalı bu durumda pişik ve kızarıklık söz konusu olmayacaktır.
  • Dermatolojik testlerden geçmiş TSE ve Avrupa standartları koşullarına uygun olmalıdır.
  • Bacak kısımlarına denk gelen bariyerler ergonomik olmalı ve bebeği sıkmamalı rahat hareket edebilecek seviyede bulunmalıdır.
  • Boy ve kiloya uygun bez seçimi yapılması çok önemlidir. Bezin göbek kısmına gelen kilit yerleri bebeği rahatsız etmemeli ve terletmemelidir.

Yeni Doğan Bebeklerde Bez Seçimi

Her yeni doğan bebeğin fiziksel farklılıkları söz konusudur. Dolayısıyla yeni bebek bez seçiminde önemli bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bir bebeğin hangi bezi kullanması gerektiği, kaç numaralı bez alınması gerektiği, günde kaç kez yeni doğan bebeğin bezinin değiştirilmesi gerektiği üzerinde durulması gereken sorular arasında yer almaktadır.

Yeni doğan bir bebeğe kullanılacak olan bez yumuşak dokulu, terletmeyen, hava aldıran dokuda olması, naylon ve benzeri pişiklere izin veren bir bez olmaması gerekmektedir.

Ayrıca bir bebeğe markadan markaya değişiklik gösterir ama genellikle 1 numara olarak seçilen bebek bezleri yeni doğan bebekler için tercih edilmelidir. Bebek bezleri bebeğin kilosuna göre seçilmelidir. Örnek vermek gerekirse 2-5 kilo arası yeni doğan bezi olarak ifade edilmektedir.

Yeni doğmuş bebeğin bezi en az günde 6-7 kere mutlaka değiştirilmelidir. Bağırsak sistemleri düzene girene kadar kaka sıvı durumda olabilir veya ishal devam edebilir bu durumda bezin değiştirilmemesi bebekte cilt tahrişlerine yol açacaktır.

Yeni Doğan Bebeklerde Bez Seçimi
Yeni Doğan Bebeklerde Bez Seçimi

Yeni Doğan Bezi Nasıl Bağlanır?

Yeni doğan bebeklerin hareket aktiviteleri oldukça hızlıdır. Dolayısıyla bez bağlama konusunda oldukça hassas davranılmalıdır. Bebek bezi çok sıkı veya çok gevşek bağlanmamalıdır. Bir parmağın girebileceği kadar boşluk bırakarak normal bağlama şekli sağlıklı olarak sağlanabilir.

Yeni Doğan Bebeğin Altı Ne Sıklıkla Değiştirilir?

Bir bebeğin altı ortalama 2 saatte bir mutlaka değiştirilmeli ve mutlaka ara kontroller yapılmalıdır. Eğer kaka yapma durumu söz konusu olması halinde derhal değiştirilmelidir. Kaka bebeğin cildi ile temas ettiği sürece alerjik reaksiyon gösterecek pişik, kaşıntı ve dolayısıyla bebek huzursuz olacaktır.

Alt değiştirme işleminde bebeğin poposunun temiz ve duru bir su ile silinmeli bebek sabunu ile dezenfekte edilmeli ve mutlaka kurulanmalıdır.

Bu işlem her alt değiştirme sürecinde yapılmalıdır. Eğer herhangi bir pişik durumu söz konusuysa mutlaka bir pişik kremi kullanılmalıdır. Pudra bebeklerde kullanılmamalıdır. Çünkü cildi kurutarak çatlaklar meydana getirmektedir. Bebeğim kakasını yapamıyor, ne yapmalıyım? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?

Bebek bezi hazır bir şekilde satın alınmaktadır. Üstten iki kısım sağ ve sol olmak üzere yapışkan bantları vardır. Bebek bezin içine yatırılır ve iki bacağının arasından geçirilerek göbek kısmından yapışkan bantlar ile yapıştırılır.

Bebek Bezi Bağlamanın Püf Noktaları

Bir bebek bezi bağlamanın en önemli püf noktası göbek kısmından bir parmak kadar gevşeklikte bağlanması bebeğin rahat hareket etmesini sağlayacaktır. Bebeğin altını değiştirilecek olan yüzeye mutlaka bir örtü serilmelidir. Bebeğin altı açılır öncelikle bebeğin altı temizlenir ardından temiz bir su ile pamuklu bez ile temizlenir. Ardından kurulanır. Bebeklere özel krem ile masaj yapılarak sürüldükten sonra temiz bebek bezi ile bebeğin altı bağlanır.

Yaz aylarında havaların sıcak olması sebebiyle bez değiştirme işlemi sıklıkla yapılmalıdır. Aksi takdirde sıcaktan bebek rahatsız olacaktır.

Geceleri Bez Bağlanmalı Mı?

Bebeklerin altı geceleyin mutlaka bağlanmalıdır. Bebekler geceleri derin uykuda olması sebebiyle sıklıkla altına yapmaktadırlar.

Bir Bebeğin Bezi Kaç Saatte Bir Değiştirilmeli?

Bir bebeğin altı günde en az özellikle yeni doğan ise aldığı süt ve sıvıya göre en az 6-7 kez değiştirilmelidir. Geceleri özellikle besleme yapmadan önce temiz bez ile değişimi yapılmalıdır.

Bebek bezi boyut ve büyüklükleri kilo ile ölçülmektedir.

Doğru Bebek Bezi Seçimi

Örnek vermek gerekirse 2-4 kilo arası 1 numara, 3 -6 kg arası 2 numara, 4-9 kg arası 3 numara, 7-18 kg arası 4 numara 9-20 kg arası 5 numara olarak sınıflandırılmaktadır.

Bir bebek bezinin küçük geldiği nasıl anlaşılır sorunun yanıtı şu şekildedir. Bebeğin bacaklarını saran paça kısımlarında bez izi oluşmaya başlar ayrıca bel ve göbek bölgesi bezi bağlarken dar gelme durumu söz konusudur. Bel bölgesinde 1 parmaklık boşluk kalmayacak şekilde beli sıkar.

Bebek Bezi Büyük Olursa Ne Olur?

Bebek bezlerinin küçük gelmemesi aynı zamanda büyük olmaması gerekmektedir. Tam olarak bebeğin bedenine oturması çok önemlidir. Bebek bezi büyük olursa öncelikle dışkılama da sızıntı söz konusu olur ve bebeği ciddi anlamda rahatsız etmeye başlar Ayrıca yeni yürümeye başlayan bir bebeğin yürümesinde sıkıntı yaratacaktır.

Bebek Bezi Modelleri

Bebek bezlerinin kendi içlerinde çeşitleri söz konusudur.

  • Külot tipi bezler
  • Prematüre bebek bezleri
  • Mayo bebek bezi
  • Cinsiyete göre bez çeşitleri
  • Organik bezler
  • Yıkanabilir bezler

Tüm bu bez çeşitleri içerisinde bebeğe özel ona en uygun olan bez tipi seçilmelidir. Özellikle yaz aylarında denize sokma isteyen ebeveynlerin bebeklerine özel mayo bezler son dönemlerde oldukça tercih edilmektedir. Ayrıca Kız ve Erkek bebeklerine özel bezler üretilmekte ve bebeğin konforunu yükseltmektedirler. Külot tipi bezler daha çok 2 yaş ve üstü bebekler için kullanımı tercih edilmektedir.

Yıkanabilir bezler sürekli olarak hijyenin sağlanarak kullanılan bezler sınıflamasına girmektedir. Ebeveynler için biraz zahmetli olmasına rağmen yıkanabilir bezler kullanılmaktadır. Bu bezlerin temizliğine önem verilmelidir. Üzerinde kalabilecek bir artık bebeğin cildine zarar verecektir Bu sebeple ayrı olarak özenli şekilde hijyeninin sağlanması çok önemlilik arz etmektedir.

Prematüre bebek bezleri gelişimini henüz yeni tamamlamış ama kilo olarak 1 kg altında olan bebekler için özel tasarlanmış bezlerdir. Prematüre bebek bezlerinin en önemli özelliği narin ve hafif olmasıdır.

Bebek Bezi Modelleri
Bebek Bezi Modelleri

Bebek Bezi Markaları

Bebekler için çeşitli markalar bebek bezi üretmektedir. Kullanılan teknoloji, malzemelerin organik olması ve bebeğin konforunu en üst seviyeye çıkaracak olan markaların kullanılması Bebeğin cildine dost olması herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemesi bebek bezi satın alınırken dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında yer almaktadır. Tabii ki tüm bu özelliklerin yanı sıra ebeveynlerin fiyat fayda analizine göre seçim yapması bütçelerini de koruması önem arz etmektedir.

Piyasanın altında satılan bebek bezlerinin kimyasal elementler ile üretilmiş olabileceği göz ardında bulundurulmamalıdır. Çok çeşit ve markada bebek bezleri piyasa mevcuttur Bu bağlamda seçim yapılırken ambalaj üzerinde yer alan iç malzeme açıklamalarına dikkat edilmeli ve bu anlamda detaylı araştırma yapılmalıdır.

Bebek Bezi Dermatiti

Bebek bezi dermatiti ciltte oluşan kızarıklık deride kabarma, kaşıntı ve kaşıntı sonrası çatlak olarak ortaya çıkan döküntüler olarak tanımlanmaktadır. Bebek bezlerinden kaynaklanabilir veya bebeğin altının sıklıkla değiştirilmemesi sebebiyle oluşmaktadır. Genellikle 9-12 aylık bebeklerde bebek bezi dermatiti sıklıkla görülmektedir. Bezin bulunduğu alanlar çevresinde döküntü ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkmaktadırlar.

Bez dermatiti nasıl önlenir? Sorusuna yanıt olarak bebeklerin bezlerinin sıklıkla değiştirmek, ıslak olarak bebeğin üzerinde uzun süre bırakmamak gerekmektedir. Bebeğin altı sadece temiz su ile temizlenmeli tahriş olan deriye kesinlikle alkollü veya hazır ıslak mendiller kullanılmamalıdır.

Pişikten görüntüsü biraz daha farklı olabilir bu sebeple çocuk uzmanı doktordan yardım almak en iyi yol olacaktır.

Bezin Pişik Yaptığını Nasıl Anlarız?

Bez pişiği olarak bilinen rahatsızlık aslında deri dermatitidir. Popo kısmında özellikle kırmızı ve döküntü şeklinde görülmekte ve bebeği oldukça huzursuz etmektedir. Bu durumda bir çocuk doktorunun önerisiyle pişik kremi kullanılmalıdır.

Pişik problemi bebekler için sancılı bir süreçtir. Çünkü ciltte oluşan çatlaklar bebeğin canını yakar pişiğin önlenmesi çok önemlidir Aksi takdirde oluşan pişiğin geçirilmesi belirli bir süre alacaktır. Bu durum bebeğe olumsuz yönde etkileyecektir.

Kullan At Bezin Faydaları Ve Zararları

Kullan at bebek bezleri hijyenik olarak büyük faydaları vardır. Öncelikle tek kullanımlık olması bakteri üremesini engelleyecek ve cildin sağlığı bu anlamda korunacaktır. Bu bezler günümüzde artık yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kullan at bezlerinde dikkat edilmesi gereken seçim yapılırken organik bezlerin tercih edilmesi olmalıdır.

Kullan at bezler bütçeyi zorlayabilir ancak yine iyi bir piyasa araştırması yapılarak en uygun ve kaliteli bebek bezi seçimi yapmak mümkün olacaktır. Özellikle bezi bıraktırmak amacıyla külot şeklinde bezler çok işe yaramaktadır. Çocuğun normal bir iç çamaşırına alışması ve tuvaleti geldiği zaman bunu annesine söylemesi yönünde psikolojik olarak destek sağlamaktadır. Belirli bir yaş dönemine kadar bezin çocuk tarafından atılması gerekmektedir. Bir bebeğin tuvaletini söylemeye başlayacağı yaş aralığı en fazla 2 yaş olmalıdır.

Herhangi bir rahatsızlık durumu bulunmuyorsa 2 yaşındaki bir çocuk tuvaletinin geldiği söyleyebilir durum da olmalıdır. Aksi bir durum söz konusu ise uzman bir çocuk doktorundan mutlaka yardım istenmeli gerekirse çocuk psikoloğuna başvurulmalıdır.

Yatılı ve Gündüzlü Bebek Bakıcısı Bakiciburada.com ‘da

Yatılı ya da gündüzlü bebek bakıcısı mı arıyorsunuz? Bakiciburada.com, ihtiyacınız neyse ona göre bakıcı bulmanıza yardımcı olur. Türkiye’nin en büyük bebek bakıcısı listesine sahip Bakiciburada.com‘la aradığınız bebek & çocuk bakıcısını bulmak çok kolay. Evinize bakıcı bulmak için zaman kaybetmeyin.