Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Çözüm

4.9/5 - (7 Oy)

Yazın bitmesiyle birlikte soğuyan havalar bebekleri savunmasız bir duruma getirebiliyor. Bebeği olan ailelerin en çok şikayetçi olduğu konuların başında bebeklerde burun tıkanıklığı geliyor. Havalar soğuyunca nezle olması çok muhtemel olan bir bebeğin burnu tıkandığında çoğu zaman ailelerin paniklemesi gereken bir durum söz konusu olmamakla birlikte yine de görmezden gelinmemesi gerekmektedir.  Bu makalemizde bebeklerde burun tıkanıklığına çözüm yollarına değineceğiz.

Bebeklerde burun tıkanıklığı; bebeğin meme emmekte zorlanmasına, akabinde yetersiz beslenmesine ve uyuyamamasına sebep olacağı için uzun vadede ciddi sorunlar yaratma potansiyeline sahiptir. Sprey veya damlalar ile geçse de problemin kaynağını bulmak en doğru tutum olacaktır. 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Belirtileri

Burun tıkanıklığı burun kanallarının tıkanması ile meydana gelen ve nefes almada zorluğa sebep olan bir rahatsızlıktır. Bebeklerde burun tıkanıklığı belirtileri genellikle nefes almada zorluk, hırıltılar, meme veya emzik emerken tıkanma, nefes almadaki güçlük sebebiyle uykuya dalamama ve akabinde gelen huzursuzlukla birlikte kendini belli eder.Bebeklerde burun tıkanıklığı, burun akıntısı ile beraber gözlemleniyor olabilir. Bu durum bebeklerde nezleye işaret ediyor olsa da burun tıkanıklığının başka sebepleri de olabilir. 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Belirtileri
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Belirtileri

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nedenleri 

  • Grip veya nezle kaynaklı burun tıkanıklığı yaşanıyor olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde bebeklerde sıkça yaşanan bu durum için doktorunuzun verdiği tedavi yöntemini takip etmeniz yeterli olacaktır. 
  • Sinüsler, burna açılan kanallar, enfekte olmuş mukus sıvısıyla dolmuş olabilir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız çocuk doktorunuza görünmelisiniz. Aynı şekilde geniz eti de enfekte olmuş olabilir veya bebeğiniz geniz eti büyümesi yaşıyor olabilir.  
  • Bebeğiniz alerjik burun iltihaplanması geçiriyor olabilir. Bebeklerde alerjik durumlar mevsimsel olabildiği gibi herhangi bir yiyeceğe karşı da gözlemlenebilir. Örneğin bebeklerde burun tıkanıklığının sebebi polen kaynaklı olabiliyor. Diğer yandan evde evcil hayvan varsa bebeğiniz evcil hayvanınıza karşı alerjik reaksiyon gösteriyor olabilir. Bu koşullarda durumu iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. 
  • Bebeklerde burun tıkanıklığı zaman zaman temiz olmayan havadan veya ortamda sigara içiliyorsa sigara dumanının bebeğin üst solunum yollarını enfekte etmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bebeğin bulunduğu ortamdaki havanın mutlaka temiz ve düzenli havalandırılıyor olması gerekmektedir. Temiz hava sirkülasyonu bebeğin sağlığı için çok önemlidir.  
  • Geniş veya dar bir burun kanalı cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Bebeğinizin burnunu göz ile kontrol ederek şekil farklılığı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Genellikle burun kemiğinin şekil bozukluğundan kaynaklı olarak ortaya çıkan bu durum, bebeğinizin nefes almasını zorlaştıran bir durumdur. Bebeğinizin, olması gerekenden daha geniş burun delikleri varsa enfeksiyon riski artmaktadır. Diğer yandan bebeğinizin burun delikleri dar bir yapıya sahipse bebeğiniz nefes alırken zorlanması normaldir. Bebeğinizi mutlaka bir çocuk doktoruna götürmelisiniz. 
  • Burun içinde polipler oluşmuş olabilir. Bebeğinizin nezle veya grip geçirmediğinden emin olduktan sonra burun hattında bir problem olup olmadığını kontrol ettirmek için mutlaka pediatristi ziyaret etmelisiniz. 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? Evde Yapılabilecek Basit Tedaviler Bebeklerde burun tıkanıklığının çözümü sanıldığı kadar meşakkatli bir iş değildir. Doktorun tedavisi eşliğinde evde yapabileceğiniz şeyleri sizin için araştırdık.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Çözümü

  1. Bebeğinizde burun tıkanıklığı olduğunu fark ettiyseniz öncelikle yapmanız gereken bir aile hekimine veya çocuk doktoruna gitmeniz olmalıdır. Doktorun yönlendirdiği şekilde tedaviye başladıktan sonra yine doktorunuzun onayladığı şekilde evde yapabileceğiniz birkaç basit ipucu hem bebeğinizi hem de sizi rahatlatacaktır.
  2. Eczaneden bir burun aspiratörü alabilir ve bununla bebeğinizin burnundaki mukusu çekebilirsiniz. Bebekler henüz bu işlemi kendi kendilerine yapamadıkları için dışarıdan bir müdahale gerekmektedir. 
  3. Yine eczaneden edineceğiniz bebekler için tuzlu su karışımı burun damlası en çok tercih edilen çözümler arasında. Fakat bu işlem her bebek için uygun olmayabilir. Bebeğinizin burnundaki tıkanıklığın yapısal bir problemden kaynaklanmadığından emin olduktan sonra dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz. 
  4. Bebeğinizi yıkayın. Bebeğinizin vücut sıcaklığına uygun bir sıcaklıkta yıkanması burun içindeki salgıları yumuşatacak ve bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Bebeğinizi yıkarken kafasını ara ara aşağı doğru tutarsanız burun salgıları akacaktır.
  5. Bebeğinizin uyku pozisyonunu ayarlayın. Bebeğiniz, kafası gövdesinden bir miktar yukarıda kalacak şekilde yatırıldığından daha rahat nefes almaya başlayacaktır. Bebeğinizin altına küçük bir yastık veya havlu koyarak uyku pozisyonunu ayarlayabilirsiniz. 
  6. Emzirmek her derde deva! Evet, bebeğinizin burnu tıkalı olduğu için emzirirken de zorlanacaktır. Fakat onu rahatlattıktan sonra az da olsa emmesini sağlayın. Anne sütünün gücünü tartışmamıza gerek yok elbette. Yeni doğan bir bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren yegane şey anne sütüdür.  
  7. Bebeklerde burun tıkanıklığına soğan! Soğanın keskin kokusu ortama yayıldığında bebeğinizin daha rahat nefes aldığını fark edeceksiniz. Çeyrek dilim soğanı bebeğinizin bulunduğu odaya koyarsanız nefes almasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz soğan kokusundan muhtemelen hoşlanmayacak fakat nefes alması kolaylaşacaktır. Bu yöntem yalnızca bebekler için değil, tüm çocuklar için geçerlidir. 

Bakiciburada.com Türkiye’nin En Büyük Bebek Bakıcısı Havuzuna Sahip

Türkiye’nin en büyük bebek bakıcısı havuzuna sahip Bakiciburada.com ‘da bebek bakıcılarının profillerini inceleyebilir, 50’den fazla filtre içerisinden aradığınız nitelikleri girip, size en uygun bakıcıyla iletişime geçebilirsiniz. Bakıcıların bebek bakım tecrübesi, referansları ve eğitim bilgilerini inceleyebilir, video cv’lerini izleyerek onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yatılı bakıcı, gündüzlü bakıcı, Özbek bakıcı, Filipinli bakıcı, Afrikalı bakıcı, Türkmen bakıcı, Türk bakıcı, Gürcü bakıcı ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Bebek bakıcısı, çocuk bakıcısı, ev yardımcısı, yaşlı bakıcısı, oyun ablası, gölge öğretmen, özel ders öğretmeni başta olmak üzere bir çok pozisyonda evdeki bakım ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.