Her insanın sahip olduğu zihinsel yetenek, doğuştan gelse de sonradan geliştirilebilir. Çocuğunuz hangi zekâ tipine sahip öğrenmek istiyorsanız, doğumdan itibaren onu gözlemleyerek fikir edinebilirsiniz. Ulaştığınız bilgiler ışığında, yavrunuzun eğilimli olduğu zekâ türlerine göre gerekli yönlendirmeler yaparak gelişmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle ilk üç yıl içerisinde anne ile çocuğun arasında kurulan duygusal bağ, zekâ gelişimini önemli boyutta etkiler. Ebeveynleriyle kaliteli zaman geçiren, sürekli aktiviteler yapan çocuk; zihinsel, bedensel ve ruhsal anlamda olumlu ilerlemeler gösterir. Ayrıca ailenin yaşam biçimi de çocukların zihinsel gelişimini etkileyen unsurlar arasındadır. Örneğin; çok fazla sosyal olan aile bireylerinin evlatlarının da yaşam şekli benzer yönde ilerleme gösterebilir. Çocuğunuz hangi zekâ tipine sahip? yazımızda, zekâ tiplerini öğrenerek nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda fikirler bulabilirsiniz.
Zekâ Türleri ve Özellikleri
Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre 8 çeşit zekâ tipi mevcut. Bunlar;
- Sayısal-Mantıksal,
- Sözel-Dilsel,
- Görsel-Mekânsal,
- Kinestetik-Bedensel,
- İşitsel-Ritmik,
- Kişilerarası-Sosyal,
- Kişisel-İçsel zekâ.
- Doğa zekâsı.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? Sayısal-Mantıksal Zekâ
Yaşanılan sorunlara karşı çözüm odaklı yaklaşan çocuklar;
- Sayılarla aralarını sıkı tutar.
- Matematiksel ve mantıksal işlemler yaparken zorlanmazlar.
- Hızlı, pratik ve detaycıdırlar. Her şeyi öğrenmek istedikleri için çok sık soru sorarlar.
- Herhangi bir konu hakkında mantık yürütme ve neden-sonuç ilişkisi kurabilme yetenekleri vardır.
Zekâ oyunlarını kolaylıkla öğrenebilen ve oynamaktan büyük zevk alan sayısal-mantıksal zihin yeteneğine sahip çocuğunuzu puzzle, dama gibi strateji oyunlarına yönlendirebilir ya da matematik, geometri gibi alanlarda eğitim almasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? Sözel-Dilsel Zekâ
Duygu ve düşüncelerini konuşarak veya yazarak daha iyi ifade eden sözel-dilsel özelliklere sahip çocuklar;
- Konuşma, yazma ve okuma becerilerinde yeteneklidir.
- Güçlü hafıza yapısına sahiptir.
- Kitap okumaktan, yazmaktan, araştırma yapmaktan, yeni kelimeler öğrenip kullanmaktan, konuşup anlatmaktan büyük zevk alır. Bu gruptaki çocukların kelime dağarcıkları oldukça fazladır.
- Konuşulanları dikkatle dinler ve konu hakkında kolayca fikir sahibi olup yorum yapabilir.
- Yabancı dil öğrenme becerileri oldukça kuvvetlidir.
Bu zekâya sahip çocukların en etkili öğrenme yöntemleri okumak, yazmak ve dinlemektir. Çocuklarınızın yatkın olduğu alanlarda ilerlemesi için destekleyip, zihinsel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? yazımızı okuyup, bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? Görsel-Mekânsal Zekâ
Görsel yeteneğe sahip çocuklar;
- Gördüklerini unutmazlar ve görsel içerikli bilgileri daha çabuk öğrenirler.
- Anlatılanları hafızalarında canlandırarak daha iyi anlar ve kolayca hatırlar.
- Resim, çizim, heykel, çini, mozaik gibi sanatsal çalışmalara oldukça meraklıdır.
- Hayal kurmayı çok severler ve hayallerini sanata dönüştürmekte başarılıdırlar.
Çocuklarınızı bu çalışmalara yönlendirerek görsel-mekânsal niteliklerini destekleyebilirsiniz.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? Kinestetik-Bedensel Zekâ
Konuşurken beden dilini çok sık kullanan minikler;
- Duygu ve düşüncelerini daha net bir şekilde anlatabilir.
- Sabit kalmaktan ziyade hareketli olmayı severler.
- Uzun süre hareketli kalabilme yetisine sahip oldukları için dans, spor türleri, sanatsal çalışmalar, tiyatro gibi aktivitelere katılmaktan büyük zevk alırlar.
- Sözel anlatımdan ziyade aktif katılımla konuları daha iyi öğrenirler.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? İşitsel-Ritmik Zekâ
İşitsel zeka nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız yavrunuzda birtakım özelliklere dikkat etmelisiniz. Bu tip zihinsel yeteneği bulunan çocuklar;
- Şarkı söylemeyi, herhangi bir müzik aleti kullanmayı severler ve kendileri bu şekilde daha iyi ifade ederler.
- Güçlü bir müzik kulağına sahiptir; müzik aletlerini seslerinden ayırt edebilir, hangi notanın kullanıldığını ve ses tonundaki farklılıkları çözümleyebilir.
- Diğer zekâ türlerine sahip çocuklara nazaran, notaları kolayca ezberleyip, enstrüman çalmaya daha yatkın olurlar.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? Kişilerarası-Sosyal Zekâ
İnsanların anlık hangi duygu ve düşünceye sahip olduklarını anlama yeteneği bulunan küçükler;
- Sosyalleşmeyi ve sevdiği kişilerle vakit geçirmeyi çok severler.
- Yeni kurulan arkadaşlıklarda veya yeni bir ortama kolay uyum sağlayabilir.
- Liderlik özellikleri vardır ve çeşitli organizasyonları, aktiviteleri yönetmeyi severler; bu yönde meslek seçmeyi isterler.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? Kişisel-İçsel Zekâ
Kişisel-içsel tanımdaki minikler;
- Kendilerini tanımanın bilincindedirler.
- Aldıkları kararların sonucunun ne olacağını düşünerek hareket ederler.
- Özgüvenleri yüksektir.
- Yaptıkları işte genellikle yalnız çalışmayı sever.
- Kendilerini geliştirmek için heveslidir.
Çocuklarda kişisel-içsel zekâ doğru yönlendirildiği takdirde, ilerleyen dönemlerde, hayatlarında olumlu gelişmeler yaşayabilirler.
Çocuğunuz Hangi Zekâ Tipine Sahip? Doğa Zekâsı
Doğa olaylarına ilgisi olan ve bu yönde zihinsel yetenekleri bulunan çocuklar;
- Doğayı, hayvanları, bitkileri çok sever ve onlara karşı özenli yaklaşımları vardır.
- Nasıl gelişirler, ne yerler, yaşam alanları nelerdir gibi tabiattaki canlıları ilgilendiren soruların cevaplarını çok merak ederler. Ayrıca bunlar üzerine düşünüp araştırma yaparak öğrenmeye heveslidirler.
- Bitki bakımını, bahçe işlerini ve hayvan beslemeyi sever.
- Yaşayan tüm canlılara karşı dikkatli ve duyarlı davranır.
Doğa zekâsına sahip minikler, ileriki dönemlerde meslek seçimlerini bu ilgi alanına göre yapar.
Çocukları Zekâ Tipine Göre Yönlendirmeye Özen Gösterin
Çocuğunuzu bebeklik döneminden itibaren gözlemleyerek hangi zekâ tipine sahip olduğunu anlayabilirsiniz. Elbette uzman kişilerle görüşmek önemli bir husustur.
0-6 yaş aralığındaki çocukların öğrenme becerileri diğer yaş gruplarına göre daha hızlıdır. Fiziksel, zihinsel, dil ve motor becerileri, ailenin sağladığı eğitimlerle beraber büyük oranda gelişme gösterir. Çocuğunuza öğrettikleriniz, beraber geçirdiğiniz kaliteli zamanlar, yaptığınız çeşitli faaliyetler onun zekâsını doğrudan etkiler. Minikler zekâ türlerinden birine eğilimli olsalar da birden fazla zihinsel çeşitliliği bulunabilir. Çocuğunuz hangi zekâ tipine sahip ise gerekli araç gereçlerin sağlanması ve uygun ortamın oluşturulması gerekir. Ayrıca minikler, sordukları sorulara doğru cevaplar verilerek yeni fikirlere teşvik edilebilir. Hangi zekâ tipine yönelimi varsa bu doğrultuda uygun çalışma yöntemleri belirleyerek, eğitimine kolaylık sağlayabilirsiniz.
Çocukların Zekâ Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelikte çocuğunuzun zihinsel gelişimini desteklemek için gerekli planlamayı yapsanız da gebelikten önceki dönemi dikkate almanız gerekebilir. Bebek sahibi olmadan evvel, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirip sağlıklı gıdalara yönelmelisiniz. Sigara, alkol kullanımınız varsa en erken 4-5 ay önceden bırakmanız daha doğru olur. Aksi hâlde hamilelik süresinde bebeğin gelişiminin olumsuz yönde etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu sebeplerden dolayı uzman bir doktora başvurarak yapılması gerekenler hakkında bilgi edinip, uygulamanız büyük oranda fayda sağlayabilir.
Hamilelik döneminde doktorun önerdiği ilaçları ve vitaminleri düzenli bir şekilde kullanmak gerekir. Özellikle B vitamini olarak alınan folik asit, bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimi için önemli bir role sahiptir. Zekâ gelişimini etkileyen yiyecekleri belirli oranlarda tüketebilirsiniz. Ayrıca hamilelik döneminizde stres, sinir, üzüntü gibi duygulardan uzak durmaya gayret gösterin. Kitap okumaya, müzik dinlemeye, sanatsal uğraşlara yönelerek hem sizin hem de bebeğinizin huzurunu sağlayabilir, doğum sonrasını da olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
Çocuğunuza Başarısız Olduğu Zamanlarda Baskı Yapmayın!
Her çocuk aynı özelliklere sahip olmadığı gibi her birinin başarılı olduğu alanlar farklıdır. Matematik dersine ilgisi olmayan çocuğa baskı kurmak yerine, hangi konularda kendisini daha iyi ifade edebiliyorsa o doğrultuda yönlendirme yapmanız daha teşvik edici olur. Çocuğunuz hangi zekâ tipine sahipise bu konudaki destekler ve önermeler, zekâ gelişimini iyi yönde etkileyebilir.
Peki, “Hangi zekâ türüne sahipsin?” sorusunda yanıtlanan başlıklar sizi yansıtıyor mu? Cevabınız evet ise yavrunuzla beraber zengin ve eğlendirici bir etkinlik dönemi yaşayabilir, yeteneklerinizi keşfedebilirsiniz. Böylece çocuğunuza karşı iyi bir rol-model olabilirsiniz.
Bakıcınız Çocuğunuzun Yeteneklerini Fark Edebilmeli
Çocuk bakıcısının yavrunuzla beraber eğitici, öğretici aktiviteler yapması ve kaliteli zaman geçirmesinin yanı sıra iyi bir dinleyici olması çocuğunuzun hem psikolojisine hem de gelişimine büyük oranda katkı sunar. Ayrıca bakıcılar, zekâ türleri hakkında sahip olduğu detaylarla çocukları geleceğe hazırlamada önemli rol sahibidir. Donanımlı, farklı bakış açılarına sahip çocuk bakıcılarına Bakiciburada.com sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
Bakiciburada Çocuğunuzun Değerini Bilir!
Gelecekte iyi bir meslek sahibi olmasını dilediğiniz çocuğunuza, becerileri doğrultusunda destek verebilen bakıcılar, sorumluluklarını başarıyla yerine getirir. Bilinçli, görevinin tanımına uyan çocuk bakıcılarıyla çalışmak istiyorsanız Bakiciburada.com ailesine davetlisiniz!