Çocuk Bakıcısına Mesleki Yeterlilik Belgesi

Çocuk Bakıcısına Mesleki Yeterlilik Belgesi

Puanla

Çocuk Bakım Elemanlarında ulusal yeterlilik için, mesleki yeterlilik belgesi geliyor! Çocuk bakıcısına mesleki yeterlilik belgesi detaylarına göz atalım.

Mesleki yeterlilik kurumu, 3. ve 4. seviye “Çocuk Bakım Elemanı” için sahip olunması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklerin tanımlandığı ulusal yeterliliği onayladı. Bebek & çocuk bakıcısı olarak görev yapan veya yapacak olan kişilerin bu konuda daha donanımlı daha bilinçli olması ve çalışmalarda kalitenin artması için ulusal yeterlilik şartlarını içerisinde barındıran eğitim programı ile, bakıcı adaylarını belgelendiriyor. Adayların, çocuk bakım elemanı mesleki yeterlilik belgesi alabilmesi için tüm yeterlilik birimlerinin sınavlarından başarılı olmaları gerekiyor. Çocuk bakım elemanı yeterliliklerinde, adaylardan iş sağlığı ve güvenliğiçevre koruma ve kalite gereklilikleri çerçevesinde, görev talimatlarına göre bebek ve çocuk bakımını gerçekleştirmesi, çocuğun gelişimini ve eğitimini destekleyen faaliyetlerde bulunup, çocuklarla yapılacak etkinliklere destek vermesi bekleniyor.

Belgenin geçerlilik süresi 5 yıl. 5 yıl sonrasında belgenin yenilenmesi için, kişilerin aynı sınav süreçlerine tabi olarak başarı ile sınavlarını geçmesi ya da en az 2 yıl boyunca bu mesleği başarı ile sürdürmüş olmaları bekleniyor. Bu 5 yıllık süre içerisinde ise adaylar MYK tarafından 2. ve 3. yıllarının arasında gözetime tabi tutuluyor. Mesleğini kötüye kullandığı tespit edilen ya da meslek için yeterli bulunmayan adayların belgeleri askıya alınıyor. Eğitimin içeriği ise Türkiye’nin bu alanda hassasiyetle faaliyet gösteren iki kuruluşu tarafından hazırlanmış, Binbirçiçek Vakfı (Zihinsel ve Fiziksel Engelli Çocuklar Erken Tanı, Erken Tedavi ve Eğitimi Vakfı ) ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği… ÇGE-DER, insan hakları ve çocuk hakları sözleşmeleri çerçevesinde Türkiye ve Dünya’da, tüm çocukların sağlıklı büyümesini, motor, bilişsel, dil, sosyal-duygusal açıdan gelişmesini ve öğrenme ortamlarının zenginleştirilmesini amaçlayan öncü bir kuruluş.

Çocuk Bakıcısına Mesleki Yeterlilik Belgesi
Çocuk Bakıcısına Mesleki Yeterlilik Belgesi

Eğitim Neleri Kapsıyor?

  • Çalışma ortamında işe uygun sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması için nelere dikkat edilmeli? 
  • Bebeğin bakımı için gerekli uygulamalar nelerdir? (bedensel temizlik, beslenme düzeni, uyuması için gerekli ortamın sağlanması vb.). 
  • Bebeğin sağlıklı gelişimini destekleyecek etkinlikler neler olmalı ve nasıl uygulanmalı? 
  • Bebeğe ek gıda nasıl verilmeli? 
  • Tuvalet eğitiminde nelere dikkat edilmeli? 
  • Bebeğin yaş dönemlerine göre temel gelişim özellikleri nasıl takip edilmeli? 
  • Hava koşullarına göre hangi kıyafet giydirilmeli? 
  • Bebeğin ateşi nasıl ölçülmeli? 
  • Oyun ortamları nasıl hazırlanmalı, neler risk taşır, evin hangi bölgesinde nelere dikkat etmek gerekir? (Prizler, kaygan zemin, küçük nesneler vb.) 
  • Tüm bunların yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği için bilinmesi gereken temel bilgiler; düşme, yaralanma, ateş gibi durumlarda basit ilk yardım uygulamaları ve doğal afetlerde yapılması gerekenler…

Bakıcılarımız Nitelikli Olursa Çocuklarımız Güvenli Büyür.

MYK Başkanı Adem Ceylan, yaptığı açıklamada, çocuk bakıcılarının en hassas işlerden birisini icra ettiğini belirterek, ulusal yeterlilik sayesinde bu mesleğin çerçevesinin belirlendiğini vurguladı.Bir ülkenin geleceğinin çocuklar olduğuna işaret eden Ceylan, “Bundan ötürü çocuk bakıcılarının niteliğini artıracak bu düzenlemeyi çok önemsiyoruz. Bakıcılarımız ne kadar nitelikli olursa çocuklarımız o kadar özenli ve güvenli büyür. Bu yeterlilikle, çocuk bakıcılığını, ailelerin gözünün arkada kalmadığı, çocukların sevgi ve bilgiyle büyütüldüğü bir meslek olma niteliğine katkıda bulunduk.” dedi.

Eğitimli Bakıcı Bakiciburada.com ‘da

Türkiye’nin eğitimli bakıcısı sloganıyla 2008 yılından beri ailelere güvenilir hizmet veren Bakiciburada.com, her zaman bilinçli anne & babaların tercihi olmuştur. Ailelerin “internetten bakıcı mı bulunur?” tereddütlerini ortadan kaldırmış, %99’a varan müşteri memnuniyeti sağlamıştır. Bakıcılar ve aileler için aldığı güvenlik önlemleriyle ailelerle bakıcıları hızlı ve kolay bir şekilde buluşturmaktadır. Binlerce eğitimli üniversiteli bakıcı, Bakiciburada.com ‘da profil oluşturmakta ve ailelerle buluşmaktadır.