Çocuklarda geçmeyen öksürük hem aile hem de çocuk için oldukça zorlayıcı bir dönemi beraberinde getiriyor. Çocuklarda özellikle topluma ilk karışmaya başladıkları zamanlarda, (kreşe başlama, okul dönemi) öksürük görülmeye başlanır. Özellikle gece gelen öksürük çocuğu uykusundan ederek yoruyor, anne babalar ise telaşla bir şeyler yapıp çare bulmak istiyorlar. Çocuğum çok öksürüyor ne yapmalıyım diyen anne babaların bu noktada doğru tedavi için öksürüğün şiddetini ve tipini anlamaları gerekmektedir. Bu makalemizde Çocuklarda Geçmeyen Öksürüğe Evde 7 Tedavi yöntemini inceleyeceğiz.
Kuru Öksürük
Genellikle çocuğunuzun üst solunum yollarındaki şişkinlik ile kendini gösterir. Ses telleri ve soluk borusunun girişi etkilenir. Bebeklerin nefes borusu daha küçük olduğu için bu bölgedeki en ufak şişme bile bebeğinizin hasta olmasına ve nefes alamamasına neden olacaktır. 3 yaşından küçük çocuklar ve özellikle bebekler için riskli bir durumdur.
Genellikle krup hastalığından kaynaklanan kuru öksürükler aniden ve geceleri başlar. Krup hastalığı, daha çok 6 ay – 3 yaş arasında görülen enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolları hastalığıdır. Çocuk, nefes alırken hırıltı da görülür.
Boğmaca Öksürüğü
Boğmaca öksürüğü, solunum yollarındaki Bordetella adlı bakterinin sebep olduğu enfeksiyon kaynaklı bir hastalıktır. Çocuğunuz nefes alma esnasında arka arkaya öksürüyorsa boğmaca öksürükten şüphelenebilirsiniz. Öksürük bittikten sonra çocuğunuz derince bir nefes alır, bu esnada haykırış benzeri bir ses çıkarabilir. Diğer semptomlar burun akıntısı, nezle, hafif geçen öksürük ve ateştir.
Hırıltılı Öksürük
Çocuğunuz nefes alıp verirken hırıltı sesleri geliyorsa bunun anlamı alt solunum yollarının tıkanmış olmasıdır. Hırıltılı öksürük durumu astım ile birlikte görülebildiği gibi bronşit enfeksiyonu kaynaklı da gelişebiliyor. Hırıltının sebebi çocuğunuzun alt solunum yollarına tıkanmış bir nesne kaynaklı da ortaya çıkmış olabilir. Çocuğunuzla konuşarak yanlışlıkla bir şey yutup yutmadığını kontrol edebilirsiniz. Çocuklar ve bebekler özellikle küçük oyuncaklarla oynarken onları ağzına alıp yutabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız acilen doktora görünmelisiniz.
Gece Öksürüğü
Aslında öksürük en çok geceleri şiddetlenir. Çocuğunuz üşüttüğünde, sinüslerdeki mukus boğaza doğru kayar ve uyku boyunca öksürük tetiklenmiş olur. Tehlikeli bir durum değildir. Gece öksürüğünün sebep olduğu asıl problem çocuğunuzun uyumasına izin vermeyişidir.
Astım da gece öksürüğünü tetikleyebilir çünkü solunum yolları geceleri daha hassas olmaya eğilimlidir.
Gün Boyu Öksürük
Soğuk havalar ve gün boyu hareket halinde olma hali öksürüğün gün içinde daha da kötüleşmesine sebep olacaktır. Öksürüğe evdeki başka bir şeyin sebep olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sigara dumanı, çeşitli oda parfümleri, havalandırılmamış bir ev de öksürüğe sebep olmaktadır.
Ateşli Öksürük
Öksürük, ateş ve burun akıntısı ile birlikte seyrediyorsa çocuğunuz muhtemelen klasik nezle ile baş etmeye çalışıyor. Yüksek ateş (39 derece ve üzeri) zaman zaman zatürreden de kaynaklanabiliyor. Özellikle çocuğunuz çok güçsüz, yetersiz ve aynı zamanda hızlı bir şekilde nefes alıyorsa ateşli öksürük ihtimalini göz ardı etmeden bir doktor kontrolü yapmakta fayda var.
Kusma ile Seyreden Öksürük
Çocuklar zaman zaman öksürme esnasında kusma ile başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Anne babalar ise çocuğum öksürüyor ve kusuyor endişesi ile haklı olarak telaşa kapılıyorlar.
Çocuklar öksürdükçe öğürme refleksleri tetiklenir ve bu esnada kusma gerçekleşir. Aynı zamanda astım veya nezle olan bir çocuğun sinüsleri muhtemelen mukus ile dolu olduğundan bulantı hissi gerçekleşir.
Bir de bu öksürük çeşitlerine ilaveten alerjik olan bir öksürük türü vardır. Bebeklerde ve çocuklarda görülen alerji çeşitleri hakkındaki makalemize göz atabilirsiniz.
Çocuklarda Öksürük Nasıl Giderilir?
Çoğu öksürük virüslerden kaynaklandığı için doktorlar antibiyotik vermezler. Antibiyotikler bakterilere karşı savaştığı için virüsler konusunda etkili değildir. Çocuğunuz geceleri öksürük kaynaklı olarak rahat uyuyamıyor olabilir. Fakat yine de öksürük için verilen ilaçlar, özellikle öksürük şurubu, çoğu zaman gerekli değildir ve işe yaradığı tartışılmaktadır. Çocuğunuzu rahatlatmak için evde yapabilecekleriniz sınırlı değildir.
Doğal Çözümler Arayan Ebeveynler İçin Çocuklarda Geçmeyen Öksürüğe Evde 7 Tedavi
Sıcak Bir Banyo
- Sıcak bir banyo nemli bir ortam sağlaması ve solunum yollarının açılmasına yardımcı olduğu için özellikle kuru öksürüğe iyi gelmektedir. Banyo kapısını kapatın, ardından çocuğunuzu duşun içinde 20 dakika boyunca bir sandalyede oturtun. Bu süreçte çocuğunuzu yıkayabilirsiniz. Sıcak suyun ve buharın etkisiyle solunum yolları açılacaktır. Zaman zaman kafasını aşağı eğerek sümkürmesini sağlarsanız burun kanalında kalmış mukusu tasfiye edebilirsiniz. Dilerseniz ona kitap okuyarak da vakit geçirebilirsiniz.
- Siz fark etmeyebilirsiniz fakat evinizin nem oranı yetersiz olabilir. Çocuklar bu durumlardan yetişkinlere göre çok daha fazla etkilenirler. Çocuğunuzun uyuduğu odaya nem makinesi koymanız, onun rahat uyumasında etkili olacaktır.
Zencefil
- Öksürük şurubu yerine alternatif olarak zencefil edebilirsiniz. Zencefilin çocuğunuzun boğazını rahatlattığı bir gerçek ve birçok anne baba bu yöntemi kullanıyor. Özellikle boğazın tahriş olması durumlarında zencefilli bir karışım yapabilirsiniz. Bunun için 4 tatlı kaşığı bala 1 dolu çağ kaşığı toz zencefil ve birkaç damla limon ekleyin. Macun kıvamına gelen karışımı çocuğunuza boğazında tutması gerektiğini söyleyerek yedirin. Bir buçuk yaşından küçük bebekler için içinden bal olduğundan ötürü tavsiye edilmemektedir.
Tuzlu Su Karışımı
- Öksürüğe sebep olan burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı ile savaşmak için tuzlu su karışımı işe yarıyor. Bunun için eczaneden alınan serum fizyolojik damlalardan kullanabilirsiniz. Çocuğunuzu yatar pozisyona getirdikten sonra burun deliklerine nazikçe damlayı enjekte edebilirsiniz. Bunun için doktorunuza veya eczaneye danışmakta fayda var.
Tuzlu Su İle Gargara
- Tuzlu su ile gargara yapmak da öksürükle savaşmak için kullanılan yöntemlerden biri. Bunun için çocuğunuzun yutkunmasını kontrol edebilecek yaşta olması gerekmektedir. 6 yaşın altındaki çocuklar için uygun değildir. Yarım çay bardağı sıcak suya yarım çay kaşığı suyu karıştırdıktan sonra karışımın ılımasını bekleyerek çocuğunuza gargara yaptırabilirsiniz. Bunu günde 2 3 kez yaparsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.
Dağ Kekiği
- Dağ kekiğinin öksürüğe karşı faydalı olduğuna dair birçok araştırma bulunmaktadır. İki çay kaşığı dağ kekiğini kaynayan suya attıktan sonra 5 dakika daha kaynatıp içilebilir hale getirebilirsiniz. Dağ kekiği aynı zamanda sinüslerin rahatlaması için de faydalıdır. Çocuğunuz çayın tadını sevmezse bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Probiyotikler
- Probiyotikler kısa vadede olmasa da uzun dönemde çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendireceğinden öksürüğe ve nezleye karşı çocuğunuzu koruyacaktır. Probiyotikler, sindirim sistemi florasının sağlıklı bir şekilde dengede kalmasını sağlarlar. Çocuğunuzun beslenme diyetini probiyotik ağırlıklı yeniden düzenlerseniz fayda görmüş olursunuz. Bunun için probiyotik turşu, probiyotik yoğurt, probiyotik süt gibi besinleri tercih edebilirsiniz.
Uyurken Öksüren Çocuğa Ne Yapmalı?
- Çocuğunuz uyumadan odayı havalandırmak
- Özellikle kışın kaloriferli evlerde kuruyan odanın nemlenmesi için, buharlı sıcak su veya oda nemlendirici ile odanın nemlenmesini sağlamak
- Zeytinyağı ve sarımsak karışımını ayağının altına uygulamak
- Tereyağ pekmez karışımını cezvede ısıtıp, ılığınca içirmek
Bakıcınızı Çocuğunuza Uygulayacağı Tedavi Hakkında Bilgilendirin
Eğer çocuğunuzla siz evde yokken gün boyu bakıcınız ilgileniyorsa, çocuğunuzun öksürüğü ve uygulanması gereken tedaviler konusunda onu da bilgilendirin. Birlikte bu tedavileri deneyebilir ya da kendisinden yapmasını isteyebilirsiniz. Bakıcınız yoksa Bakiciburada.com ‘dan deneyimli bebek bakıcısı ve çocuk bakıcısı listesine ulaşabilirsiniz.