Evinize ve eşyalarınıza gerekli özeni gösterseniz de yaşam alanlarında meydana gelen toz ve bakterilerin oluşumunu engellemek için sıkça temizlik yapmanız gerekir. Aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir. Özellikle astım, alerji gibi sıkıntılarla mücadele eden kişiler eşyaları temizlerken nelere dikkat etmeliyiz? sorusuna en ideal cevabı arar. Bundan dolayı her gün temas ettiğiniz eşyalara ufak dokunuşlarla hijyen katmak önemli bir husustur. Hijyenin sürdürülebilir olması konusunda taviz vermek istemiyorsanız, evde sık temizlenmesi gereken eşyalar nelerdir? yazısı tam size göre…
İşten, alışverişten veya dışarıdan geldiğinizde evinizin derli toplu ve temiz olması içinizi rahatlatsa da kullandığınız eşyaların temizliği konusunda hassas davranarak, olası sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Sadece ev temizliğine değil yaptığınız alışverişlerde de gereken özeni göstermelisiniz. Eve geldiğinizde poşetleri ve aldığınız ürünleri silerek veya kumaş türlerini yıkayarak gerekli temiz ortamı sağlayabilirsiniz. Dışarıda ya da iş yerinde ise doğal ve etkili formüller içeren dezenfektan ürünlerini kullanarak bulunduğunuz ortamın sürekli ferah kalmasına imkân yaratabilirsiniz.
Hangi Eşyaların Temizliğinde Hassas Davranmak Gerekir?
Sıklıkla temas ettiğiniz eşyaların temizliğinde özenli davranarak, oluşması muhtemel hastalıklara karşı kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz. Dışarıdan eve geldiğinizde ya da iş yerinde çalışırken sürekli dokunduğunuz materyallere uygun temizlik ürünleri ve anlık kullanıma uygun ıslak mendil gibi seçeneklerden yararlanmak, hijyenik bir alan oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Evde Sık Temizlenmesi Gereken Eşyalar
Cep Telefonu
Sıkça kullandığınız eşyalardan biri olan cep telefonu temizliğine uygun, hassas içerikli solüsyonlarla silme işlemi yaparak, bakteri oluşumunu minimum seviyeye indirebilirsiniz.
Cüzdan ve Kartlık
Sürekli elinizin değdiği cüzdan ve kartlık, her ne kadar göz ardı edilse de kirden arındırılması gereken eşyalar arasında yer alır. Her kullanımdan sonra ya da düzenli bir şekilde silerek, bakterilerin el temasıyla daha çok yayılmasının önüne geçmek mümkün.
Çantalar
Hemen hemen herkesin günlük olarak kullandığı çantaların açık renkli olanlarının dışında, koyu renkli modellerin kirlendiği pek belli olmayabilir. Bundan dolayı çantanızın kullanım sıklığına ve yapısal özelliğine uygun malzemeler yardımıyla silme ya da yıkama işlemi yapmanız oldukça önemli bir husustur.
Anahtarlar
Temizliği genelde ikinci planda tutulan anahtarlar, sürekli temas edildiği ve diğer eşyalarla iç içe olduğu için bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Gün sonunda ya da gün içinde kirden arındırılarak hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz.
Oyuncaklar
Ebeveynlerin çocukları için en hassas oldukları noktalardan biri temizlik konusudur. Çocukların sıklıkla dokundukları oyuncakların temiz olmasına özen gösterilmesi gerekir. Aksi halde olası bir sağlık sorunu yaşanabilir. Bunu engellemek için oyuncağın malzeme özelliğine uygun arındırma işlemi yaparak, uzun süreli bir kullanım ortamı sağlayabilirsiniz.
Kapı kolu
Ev ve iş yerlerinde en çok temas edilen materyallerden biri de kapı kollarıdır. Üretim aşamasında kullanılan kapı kolu malzemesinin aşınmasını engelleyen ve uzun ömürlü olmasına yardımcı olan temizlik ürünleri, ideal bir seçim olabilir. Bu alanları sürekli silinerek hijyenik bir alan yaratma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Bilgisayar Ekipmanları
Bilgisayar bileşenlerinde en sık karşılaşılan durum tozlanmadır. Ne kadar aktif kullandığınıza bağlı olarak, belirli aralıklarla bilgisayar ekipmanlarınızı detaylı bir biçimde temizlerseniz bakteri oluşumunu en aza indirmiş olursunuz. Hassas olan teknolojik bileşenlerin yüzeyine uygun temizlik yapmaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde, parçaların zedelenerek işlevselliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Dolap Kulpları
Mutfak ve odalarda bulunan dolaplarda ilk temas edilen yerler kulplardır. Çok sık kullanılan dolap kulplarını rutin olarak yaptığınız ev temizliğinde silmeyi ihmal etmemelisiniz.
Fırın
Dışarıdan bakıldığında kirlendiği pek belli olmasa da temizliğine en çok dikkat edilmesi gereken eşyaların başında fırın gelir. İç kısmına sıçrayan yemek kalıntıları zamanla bakteri üretmeye başlar. Eğer fırınlar temizlenmeden kullanılırsa, sağlık açısından olumsuz durumların ortaya çıkma faktörü kaçınılmaz bir hal alır. Büyük emekler harcayarak hazırladığınız yemeklerin lezzet kaybına uğramaması için fırınınızı her kullanımdan sonra etkili ve ağır kimyasal maddeler içermeyen deterjanlarla mutlaka temizlemelisiniz. Ayrıca karbonat, sirke ve limon gibi malzemelerle evde hazırlayabileceğiniz doğal karışımlar sayesinde fırının ısınması sonucunda açığa çıkan kimyasal malzemelerin yiyeceklere bulaşmasını önleyebilirsiniz.
Bulaşık Makinesi
Bulaşıklarınızı yıkayıp hijyenik bir kullanım sağlayan bulaşık makinesinin, gerekli bakımı ve temizliği yapılmadığı takdirde verimli çalışması zamanla azalabilir. Bulaşık makineleri için özel olarak üretilen deterjanları, belirli aralıklarla kullanır ve her yıkamadan sonra makinenizin filtresini temizlerseniz daha temiz ve hijyenik bulaşık yıkanmasına fırsat oluşturabilirsiniz.
Aspiratör – Davlumbaz
Mutfakta yemek yaparken sıklıkla kullanılan aspiratör ya da davlumbaz, çok çabuk yağlanan eşyalardır. Yemek kokularını hızlıca içine çeken ürünleri, doğal bileşenli yağ çözücü malzemeler yardımıyla -belli aralıklarda- derinlemesine temizlik yapabilirsiniz.
Musluk Bataryaları
Hijyen açısından en hassas olunan alanlardan biri de banyo ve tuvaletlerdir. Bu alanlarda yer alan musluk bataryalarını, günlük olarak deterjanlı bez kullanarak yüzeysel temizliğini yapmanız gerekir.
Elektrik Düğmeleri
Gün içinde ellerin en çok dokunduğu eşyaların başında gelen elektrik düğmeleri, nem oranına dikkat edilerek, hafif deterjanlı bir bez yardımıyla silinmelidir.
Araba İçi
Evde sık temizlenmesi gereken eşyalar nelerdir? sorusu dışında, her ne kadar ev temizliği ile ilgisi olduğu düşünülmese de aracınızın iç ve dış temizliğine de gerekli özeni göstermeniz gerekir. Aktif olarak kullandığınız arabanız ile sürekli olarak temas halinde olursunuz. Bu doğrultuda arabaların iç kısımlarında bulunan koltuk, direksiyon, vites, torpido gözü, el freni gibi alanların toz ve kirden arındırılmasına özen göstermek önemlidir.
Eşyaları Temizlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Evde sık temizlenmesi gereken eşyalar nelerdir? sorusuna karşılık olarak; temizlik işlemleri sırasında özenli ve dikkatli davrandığınız takdirde bakterilerin oluşumunu en aza indirebilir, sağlık sorunları yaşama riskini minimum seviyede tutabilirsiniz.
Günlük temizlik yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Hijyen sağlayacağınız eşyaların ne sıklıkla ve neden temizlenmesi gerektiğini şu şekilde sıraladık:
- Bakteri üretiminde aktif olan el ve yüz havlularını maksimum 2 günde bir değiştirmelisiniz.
- Kirli sepetinde ıslak ürün bırakmanız, zamanla kötü bir koku oluşturur ve bakterilerin çoğalmasına neden olur.
- Cilt problemlerinin yaşanmaması için nevresim, çarşaf ve yastık kılıflarını haftada 1-2 kez değiştirmeli ve uyandığınızda yatağınızı havalandırmalısınız.
- Kir, kalıntı ve bakterilerin yoğun olduğu halıları ayda 2 kez silmeniz önemlidir. Ayrıca aşırı kirlenme yaşanmasına fırsat oluşturmadan halılar yıkanabilir.
- Çamaşır makinenizin temizliği için özel olarak üretilen deterjanları kullanarak, eşyanızın daha verimli ve hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz.
- Buzdolaplarını 2 haftada bir içini ve dışını silerek temizlemelisiniz.
- Sürekli temas halinde olduğunuz zeminleri, günlük olarak, yüzey temizleyici ürünlerle silerseniz daha hijyenik bir alan yaratabilirsiniz.
Hijyen ve Temizliğe Neden Önem Vermeliyiz?
Sağlığınız açısından olumsuz bir durumla karşılaşmamak için evinizin, eşyalarınızın ve temas ettiğiniz her alanın temiz olmasına özen göstermeniz gerekir. Aksi halde cilt problemleri, astım ya da alerji gibi durumların oluşması gözlemlenebilir. Her ne kadar gözle görülmese de toz, kir ve bakteriler dokunduğumuz, bastığımız ve kullandığımız her eşya ve alanda birikir. Uygun deterjan ve anti-bakteriyel ürünler kullanarak yaşam alanlarınızın hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca birçok alanda kullanılan sirke, deterjanlı suyun içine bir miktar eklendiği takdirde daha temiz bir sonuç elde etmek kaçınılmazdır. Sürekli kullanılan yastık ve kırlentler bakteri oluşumuna açık eşyalardır. Evinizin temizliği kadar yastık ve kırlentleri belirli aralıklarla yıkamanız gerekir.
Tam da bahar temizliği sırası gelmişken, Bahar Temizliğinde Yapılması Gerekenler nelerdir yazımıza göz atabilirsiniz.
Yoğun ev ve iş temposu karşısında evinizin büyük bir bölümünün temizliğine yetişemiyorsanız; alanında uzman ‘’ev işlerine yardımcı bayan’’ ya da ‘’temizlikçi’’ ile çalışarak, omuzlarınızdaki yükü hafifletebilirsiniz. Ayrıca Bakiciburada.com ’da bulunan profesyonel ev hizmetleriyle tanışarak, sosyal hayattan uzak kalmadan işlerinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.
Bakiciburada.com ile Temizliğin Keyfini Yaşayın!
Hijyenin sağlık açısından önemi oldukça büyüktür. Ev ve çocuk arasında yoğun geçen günün ardından yorgun düşebilirsiniz. Ayrıca iş hayatında aktif olarak çalışan kişilerin evine vakit ayırması kısıtlıdır. Hijyenik ortamlar yaratmak için Bakiciburada.com ailesinde yer alan ‘’ev işlerine yardımcı bayan’’ ve ‘’temizlikçi’’ profesyonelleriyle çalışarak; özlemini duyduğunuz aktivitelere katılabilir, sağlık sorunları karşısında dinlenme fırsatı bulabilirsiniz.