Eve Gelecek Misafir Nasıl Ağırlanır?

4.8/5 - (5 Oy)

Misafir bizim kültürümüzde oldukça önemli bir kavramdır. Misafiri hoş tutmaya ve evimizden memnun bir şekilde ayrılmalarını sağlamaya oldukça önem veririz. Peki misafirlerimizi nasıl memnun ederiz, eve gelecek misafir nasıl ağırlanır?

Öncelikle misafir ağırlamak her ev sahibinin kendi tarzını yansıtan bir durumdur. Gelen misafirleri hobilerle birleştirmek ve onlara güzel zaman geçirebilecekleri alanlar yaratmak vs. tamamen ev sahibine bağlıdır. Genellikle “Kendinize nasıl davranılmasını isterseniz siz de başkalarına öyle davranın” gibi bir söz vardır. Yani misafirlik için de siz başkasının evinde nasıl bir ilgi görmek istiyor ve nasıl detaylara takılıyorsanız, siz de misafirinize bu alanlarda en iyi şekilde davranın anlamı çıkar. Bu kesinlikle doğru ancak biraz eksiktir.

Misafiriniz sizden daha ince düşünceli, detaylara takılan veya farklı alışkanlıkları bulunan birisi olabilir. Bu sebeple o kişiyi de tanımaya çalışarak, istediklerini anlayarak davranın. Kimi insan bir evde istediği şeyleri kendisi almak ve yapmak ister, ev sahibini rahatsız etmek istemez. Bir başkası da ev sahibinin düzenini bozmamak için her şeyi ev sahibinden isteyebilir. Her iki durumda da size karşı bir anlayış söz konusudur dolayısıyla onları anlayıp duruma uygun davranmanız en doğrusu olacaktır.

Tüm bunlar doğrultusunda sizlere misafirlerinizle güzel zaman geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gerekenlerden ve yapabileceğiniz bazı alternatiflerden bahsetmek istiyoruz.

Kısa Süreli Ziyarete Gelen Misafirle Nasıl İlgilenilmeli?

Misafiriniz yalnızca birkaç saatliğine veya daha da kısa süreliğine sizi görmek için evinize gelecek olabilir. Bazen böyle ziyaretler sürpriz şeklinde yapılabilir bazen de önceden ziyaretin kısa bir ziyaret olacağı hakkında bilgi ve haber verilir. İki durum birbirinden biraz farklıdır çünkü haber verilmeden gerçekleştirilen bir ziyaret için yapabilecekleriniz biraz kısıtlıdır.

Öncelikle haber verilmeden sürpriz olarak gelen misafirleriniz için genel olarak yapabileceğiniz şey evinizin misafir ağırlayacağınız bölümlerini sürekli olarak düzenli ve temiz tutmaktır. Bu şekilde yaptığınızda her daim gelecek bir misafir için hazırlıklı olursunuz. Habersiz gelen misafirleriniz için ikinci olarak yapacağınız şey belli atıştırmalıkları sürekli hazır tutmak olabilir. Ancak sürekli size habersiz gelen misafirleriniz yoksa bu sizin için biraz saçma olabilir.

Bu durumda çok hızlı hazırlanabilen atıştırmalık tarifleri öğrenebilir ve zaman zaman evde kendi kendinize deneyebilirsiniz. Böylece ani bir misafir gelme durumunda hemen hızlıca çay, kahve veya başka bir içeceğin yanına çıkarabileceğiniz atıştırmalıklarınız olur. Bir şey yapmak konusunda iyi değilseniz veya bir şey yapacak durumda değilsiniz çevrede en yakın nereden atıştırmalık alabileceğinizi biliyor olun. Böylece hızlıca evden birisini yollayarak veya misafirlerinizden kısa bir müddet izin isteyerek işinizi halledebilirsiniz.

Size uğrayacağını önceden haber veren misafirleriniz varsa oldukça şanslısınız. Bu durumda istediğiniz hazırlığı yapabilirsiniz. Gelecek kişinin veya kişilerin zevklerini biliyorsanız onların sevdiği şeyleri yapmak onları oldukça mutlu edecektir. Çok yakın olmadığınız ve ne sevdiğinden emin olamadığınız misafirleriniz geliyorsa sonradan herhangi bir problem çıkmaması adına yapmayı düşündüğünüz şeyler hakkında soru sorabilirsiniz.

Karşı taraf kibarlık olması adına “Hiç uğraşma gerek yok” diyecektir muhtemelen. Ancak siz yine de misafirlerinize bir şeyler sunmak isteyeceksinizdir. Gelecek kişilerden birisi vejetaryen olabilir, glüten tüketmiyor olabilir, şeker yemiyor olabilir… Bu sebeple önceden bilgi vermeniz sonradan üzülmemeniz açısından faydalı olacaktır.

Kısa süreli misafirinizin sizinle geçireceği çok az bir zamanı olduğunu unutmayın. Bütün bu vakti hizmet ederek geçirmeyin çünkü muhtemelen misafirleriniz sizden bunu değil, hoş sohbetinizi ve yüzünüzü görmeyi bekliyorlar. O yüzden özellikle kısa süreli bir ziyarette misafiri memnun etmek adına hizmet etmeyi abartırsanız bu karşı taraf için rahatsız edici de olabilir. Sizi çok yorduklarını düşünerek bir sonraki gelme isteklerinde tekrar tekrar düşünebilirler.

Evin misafir ağırladığınız bölümlerini sürekli olarak temiz tutmak tüm misafirler için geçerlidir ancak eğer misafiriniz geleceğini size önceden haber verdiyse misafir banyosunu ekstra temizlemek, mutfağı ve misafir odasını daha ayrıntılı şekilde temizlemek gibi fırsatlarınız da olabilir. Eğer böyle bir ihtiyaç hissediyorsanız kendinizi daha iyi hissetmek adına istediğiniz yerlerin üzerinden geçebilirsiniz.

Eve Gelecek Misafir Nasıl Ağırlanır?
Haber verilmeden sürpriz olarak gelen misafirleriniz için genel olarak yapabileceğiniz şey evinizin misafir ağırlayacağınız bölümlerini sürekli olarak düzenli ve temiz tutmaktır.

Yemeğe Gelen Misafirle Nasıl İlgilenilmeli?

Yemeğe gelen misafiri ağırlamak oldukça zahmetli ancak yemek yapmayı sevenler için bir o kadar da zevkli bir iştir. Eğer yemek yapmayı sevmiyorsanız da bir şirketle anlaşabilir veya dışarıdan lezzetini sevdiğiniz bir yerden güzel bir menü hazırlayabilirsiniz.

Yemeğe gelecek olan misafirleriniz hep görüştüğünüz yakın olduğunuz kişilerse ne sevip ne sevmediklerini az çok biliyorsunuzdur. Ancak ilk kez gelecek kişilerse yine önden bazı sorular sormanız sizin ve onların konforu açısından daha iyi olabilir. Sevmedikleri, yemedikleri veya alerjileri olan herhangi bir şeyi misafirlerinize sunmak istemezsiniz.

Yemeğe gelen misafiri ağırlarken en önemli şeylerden birisi menüyü hazırlamak ve masanın düzenidir. Kaç kişi olunacaksa ona göre rahat bir masa olması, menüdeki yemeklerin birbiri ile uyumlu olması gibi konulara dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda yemek takımı, masa örtüsü ve diğer masadaki eşyaların birbirleri ile uyumlu olmaları da göz doldurur.

Yemekleri sırasına göre çok fazla olmayan porsiyonlarda paylaştırmalısınız. Ancak elbette bu porsiyonlar kimsenin doymayacağı kadar küçük de olmamalıdır. Yaptığınız yemeklerin hepsinden tadılacak şekilde porsiyonlar hazırlamaya özen gösterin. Ayrıca hazırladığınız menüyü başlangıçlar, ara sıcaklar, ana yemek gibi bölümlere ayırırsanız servis etmeniz çok daha rahat olur.

İçecekler konusunda da ana içeceğiniz her ne olursa olsun yanına mutlaka su içilebilecek bir ek bardak koymayı unutmayın. Çatal-kaşık düzeninde ise tüm türleri ayrı ve temiz bir çatal kaşıkla yiyebilecekleri şekilde organize etmeye çalışın. Örneğin tatlının çatalıyla ana yemeğin çatalının aynı olmaması çok daha faydalı olur. Böylece tatlı yerken çatalda tuzlu bir tat kalmamış olur.

Eve Gelecek Misafir Nasıl Ağırlanır?
Eğer yemek yapmayı sevmiyorsanız da bir şirketle anlaşabilir veya dışarıdan lezzetini sevdiğiniz bir yerden güzel bir menü hazırlayabilirsiniz.

Kalmaya Gelen Misafirle Nasıl İlgilenilmeli?

Kalmaya gelen bir misafiri memnun etmek oldukça önemlidir. Ona veya onlara kendilerini başka ve yabancı bir yerde değilmiş gibi hissettirmek için elinizden geleni yapmalısınız. Bu aynı zamanda her saniye üzerlerine düşmemeniz ve başka bir yönden onları rahatsız hissettirmemenizi de kapsar.

Öncelikle evinize kalmaya gelen kişilere mutlaka evin kullanılabilir alanlarını gezdirin. Tuvalet, banyo, mutfak, kalacağı oda gibi alanlar hakkında ihtiyacı olabileceği her şeyi kendi karşılayabilecek kadar bilgi sahibi olsun. Banyodan sonra kullanabilmesi için bir havlu veya bornoz vermeyi unutmayın. Böylece istediği zaman duş alabileceğini de dolaylı olarak söylemiş olursunuz. Ya da kendisine doğrudan duş hakkında bilgi de verebilirsiniz. Aynı zamanda günlük tuvalet sonrası kullanım için de ayrıca bir havlu verin ki sizinkini kullanmak zorunda hissetmesin.

Misafirinizin ihtiyacı olabileceği diğer ürünler hakkında bilgi verebileceğiniz gibi herhangi bir ihtiyacı olduğunda çekinmeden size sormasını söyleyebilirsiniz. Ancak böyle durumlarda söylemek yeterli değildir, ona her zaman seve seve yardım edebileceğinizi gösterecek ve rahatlatacak davranışlarda bulunmak çok daha etkilidir. Misafire karşı siz rahat ve ilgili olursanız misafiriniz de sizin evinizde ilgili ve güvende hisseder.

Eğer ona ve alışkanlıklarına karşı tahammülsüz, uyarıcı vb. tavırlar sergilerseniz misafiriniz sizin evinizde rahat edemeyecektir. Onu rahat ettirmek için ekstra bir çaba sarf etmeniz ve sürekli diken üstünde olduğunuzu hissettirmeniz de karşı tarafın size bir rahatsızlık verdiği hissi uyandıracaktır. Bu sebeple kendinizi ve karşı tarafı fazla sıkmamanız daha avantajlı olur.

Kalmaya gelen misafirine ayrıca bir oda ayırabiliyorsanız kendisini orada güvende ve mutlu hissetmesini sağlamak adına ona ait bir iki dolap bölümü verebilir ve ihtiyaçlarını odasına bırakabilirsiniz. Ancak oturma odasında veya başka birinin yatak odasında misafir olacaksa da yine de gece ihtiyaç duyabileceği pijama, su gibi şeyleri önceden sormayı ve müsait bir yere bırakmayı unutmayın.

Misafirlerinizle Yapabileceğiniz Alternatif Etkinlikler

Eve gelen misafirlerle geçirilen vakit genelde geleneksel şekilde sohbet edip yemek yiyerek geçer. Önceden yaptığınız bir yere gitmek veya bir aktivite planınız yoksa günler bir şeyleri planlamaya çalışarak da geçebilir. Bu sebeple etrafınızda misafirlere gösterebileceğiniz neler olduğunu, evinizde misafirlerinizle yapabileceğiniz keyifli aktiviteleri önceden düşünmekte fayda var.

Örneğin evinize yakın bir yerlerde güzel bir park, bahçe, ormanlık alan var ise misafirlerinizi de alıp güzel bir piknik yapmaya gidebilirsiniz. Ya da sadece içeceklerinizi alıp güzel bir havada güzel bir yeşillik alanda oturmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer denize yakın oturuyorsanız önceden keşfettiğiniz manzaralı bir yere de misafirlerinizi götürebilirsiniz.

Eğer evde durmak ve evde aktiviteler yapmak istiyorsanız da yine herkesin kendi evinde yapmaya alışık olmadığı farklı aktivite arayışlarına girebilirsiniz. Örneğin kalabalıksanız eğer bir kutu oyunu saati düzenleyebilirsiniz. Eğer müzikle veya farklı bir sanat ile ilgili bir hobiniz varsa misafirlerinizin eşlik edebileceği şekilde aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Birlikte film veya farklı güzel videolar, sevdiğiniz sanatçıların konser kayıtlarını izleyebilirsiniz. Hoş vakit geçirdiği ve evdeyken yapmadığı şeyleri yapan misafirleriniz için güzel ve farklı bir intiba yaratarak size daha sık gelmelerini sağlayabilirsiniz.

Evinize gelen misafirlerle yapabileceğiniz farklı aktivitelerden birisi de puzzle’dır. Eğer misafiriniz kendi evinde puzzle yapmıyorsa ve seveceği bir şeyse muhtemelen hayatının en keyifli vakitlerini sizinle puzzle yaparak geçirecek ve sonra kendi evine de mutlaka alacaktır.

Misafiriniz farklı bir şehirde yaşıyorsa ve sizin yaşadığınız şehre çok da sık gelmiyorsa ona özel daha önce gezmediği yerleri kapsayan bir şehir turu düzenleyebilirsiniz. Görmediği tarihi eserlerin, güzel manzaralı yerlerin veya güzel yemek yenilecek restoranların programda olduğu güzel bir gün misafirinizi oldukça mutlu edecektir. Gün boyu hem bir şeyler paylaşırken hem de şehri daha da yakından tanımasını sağlamış olursunuz. Genelde her şehrin turistik yerlerinin yanı sıra genelde oralarda yaşayanlar tarafından bilinen ve görülmesi gereken güzellikleri bulunur. Misafirlerinize bir aktivite olarak şehrinizin en güzel yerlerini gezdirebilirsiniz.

Samimi Olun, Kendiniz Olun!

Genel olarak misafir ağırlamak ile ilgili ince detayları ve kuralları konuştuk ancak aslında en önemlisi sizin içinizden neyin nasıl geldiğidir. Gelecek misafirin derecesine göre her zaman olabilecek en samimi halinizde olmaya çalışın ve karşınızdaki insanla güçlü bir iletişim kurun. Böylece ne zaman ne istediğini hem o rahatça söyleyebilir hem de siz rahatça anlayabilirsiniz.

Evinizi de aynı şekilde samimi bir halde tutun ve misafirlerinize karşı her zaman açık olun. Kusurlu bulduğunuz veya bulunan şeylere sinirlenmek veya gerilmek yerine sadece elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Misafir ağırlarken önemli olan her zaman en iyisini yapmaya çalıştığınızı hissettirmektir.

Çok iyi yemek yapan sürekli eviyle ilgilenen ve her şeye hakim mükemmeliyetçi bir ev sahibi olmayabilirsiniz ancak kendinizce çabaladıysanız ve karşınızdaki bunu hissettiyse gerisinin bir önemi yoktur.

Ev İşlerine Yardımcı ve Çocuk Bakıcısının Adresi

Güvenilir bir bakıcıya ihtiyacınız olduğunda uğramanız gereken ilk adres olan bakiciburada.com’da bebeğinizle veya çocuğunuzla ilgili aklınıza takılan pek çok sorunun cevabını da bulabilirsiniz. Sizleri memnun edebilmek ve en güvenilir hizmeti sunabilmek için azami bir gayret gösteriyor, sizi ve bebeğinizi çok önemsiyoruz. Sizler için bakıcıların kimlik, referans ve eğitim belgelerini doğruluyoruz. Eğer daha fazlasına ihtiyacınız olursa bize her zaman iletişim kısmında yer alan telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.