Günlük Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

4/5 - (3 Oy)

Temizlik yapmayı seven sevmeyen çoğu kişi içinde bulunduğu ortamın toplu ve temiz olmasını ister. Etrafın toplu ve temiz durması için de her gün dip bucak değilse de belli bir miktarda iş yapılması gerekir. Bütün bu işler sizin hassas olduğunuz, yapmayı sevdiğiniz şeylere veya kullanım alanlarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin günlük zamanınızın çoğunu evde mi geçirdiğiniz, evi ofis olarak kullanıp kullanmadığınız gibi değişkenler günlük temizlik için mühimdir. Gününün belli bir saatini veya tamamını evde geçiren herkes için belli başlı temizlik kalemleri ister istemez doğar. Evin sürekli kullanılan mutfak, banyo, yatak odası, oturma odası, balkon gibi alanlarının temizlikleri ayrı ayrıdır. Biz de sizler için kolay olması adına evin bölümlerinin temizliklerini ayırdık. Bu yazımızda Günlük Ev Temizliği Nasıl Yapılır? detaylarıyla aktarmış olacağız.

Mutfak Temizliği

Mutfak genelde evin en çok kullanılan bölümlerinden birisidir. Günlük yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin bulaşıkları birikirse hem görüntü hem de koku açısından pek de iyi sonuçlar doğurmaz. Bulaşıklar belli bir süre lavabo etrafında veya bulaşık makinesinin içerisinde beklediğinde gerçekten oldukça kötü kokabilir. Bu durumda çözüm bir şeyler yiyip içildikten sonra eğer bulaşık makinesi varsa hemen kirlilerin oraya dizilmesi, eğer makine yoksa da olabilecek en kısa sürede bulaşıkların elde yıkanmasıdır.

Kalabalık evlerde yaşandığında ana yemek saatleri haricinde de bir şey yiyip içme yapılması bulaşıkların daha çok birikmesine yol açar. Bunun en güzel çözümü her yemekte başka birinin bulaşıkları atması yemek saatleri haricinde bir şeyler yenilip içildiğindeyse yiyip içen kişinin bizzat bulaşıklarını yıkaması veya makineye dizmesidir. Bulaşıklar konusunda en adil ancak bu şekilde olunabilir. Eğer birisi gün içerisinde sürekli evdeyse bulaşıklar konusunda çalışan kişiyi beklemesi çok doğru ve mantıklı olmaz. Aynı şekilde yemek yapan kişi de yemeği yaparken kullandığı malzemeleri eş zamanlı temiz tutarsa gereksiz ve sonrasında zorluk çıkaracak bir birikim yaşanmamış olur.

Mutfağın günlük temizliği elbette sadece bulaşıklardan ibaret değildir. Mutfağın temizliği denildiğinde yerlerin süpürülmesi, tezgahın temizlenmesi, yemek masasının temiz tutulması, buzdolabının temizliği, yemek pişirilen ocağın temizliği, dolapların iç temizliği gibi daha pek çok şey vardır.

Günlük Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfağın her daim toplu olması ve yemek yapılacak durumda olması gerekir. Ancak böyle bir mutfak temiz ve toplu gözükür. Bunun için de bulaşıkların lavaboda olmaması, lavabonun içinin ve etrafının ayrıca mutfak tezgahının temizlenmiş olması gerekir. Bunlar mutfak temizliği için günlük aktivitelerdir. Ek olarak haftada en az 1-2 kez yapılması gereken başka şeyler de vardır. Örneğin yemek pişirilen ocağın silinmesi bunlardan birisidir. Eğer evinizde sürekli yemek pişiyorsa ocağın her gün değilse de 2-3 günde bir silinmesi gerekebilir.

Buzdolabı temizliği, dolap içleri temizliği gibi derin temizliklere ise genelde ayda 1 veya 2 kez yapılan büyük temizliklerde yer verilir. Zaten oldukça zaman alan bu süreci çok sık yinelemek mümkün değildir. Ancak günlük olarak dolap içlerini temiz tutmak, bozulmuş şeyleri kontrol etmek ve böceklenmemesi için hemen atmak, bir şeyler dolapların içerisine dökülürse boşvermeyip anında temizlemek gibi bir rutin işinizi kolaylaştıracaktır.

Buzdolabının içinin temizlenmesi ise çok daha nadir yapılır anca yine aynı şekilde yiyecek veya içecek bir şey döküldüğünde güzelce silmek, ara ara meyve sebze bölümünü kontrol ederek bozulmaya yüz tutmuş bir şey varsa ve yenecek durumdaysa yemek, değilse hemen çöpe atmak gibi şeyleri düzenli olarak yapabilirsiniz. Mutfak yemek yapılan ve yenilen bir bölüm olduğu için hem evde yaşayanlar hem de gelen misafirler için temizliği oldukça önemlidir. Bu sebeple mutfağı kullanan herkesin ekstra hassas ve dikkatli olması herkesin faydasına olacaktır.

Banyo Temizliği

Bir diğer önemli ve sürekli hijyenik olması gereken yer de banyodur. Aynı şekilde hem evdekilerin hem de gelen misafirlerin mutlaka kullandığı bir yer olduğu için sürekli temiz ve hijyen kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır.

Banyonun günlük basit temizliğinin yanı sıra bir de banyoda tutulan eşyaların temizliği ve bakımı da önemlidir. Örneğin diş fırçalarının durduğu yer, pamuklarınızı koyduğunuz alan gibi yüzünüze, ağzınıza doğrudan temas eden aletlerin de nerelerde durduğu önemlidir. Diş fırçalarını koyduğunuz bir kap varsa temizliğine dikkat etmeniz ve içini düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekir.

Banyo temizliğinde en önemli kısım ise tabii ki klozet temizliğidir. Klozetin temizliği en son klozeti kullanan kişinin sorumluluğundadır ama her tuvalete giren girdikten sonra çamaşır suyuyla temizlemek istemeyebilir zira bu kadar fazla çamaşır suyu kullanımı da doğru olmaz. Ancak oluşabilecek kötü bakterileri veya kokuları önleyebilmek adına günde bir veya iki günde bir kez klozeti çamaşır suyuyla temizlemek hijyen açısından çok önemli ve gereklidir. Bu sayede evde yaşayanlar arasında veya gelen bir misafir dolayısıyla herhangi bir hastalık bulaşma riski de en aza indirilir.

Banyonun günlük temizliği arasında duşakabin veya nasıl bir alanda duş alınıyorsa o kısmın temizliği de vardır. Evde hemen hemen her gün veya iki üç günde bir duş alındığını düşünürsek her duştan sonra hem duş alanının içerisinin hem de ıslanma oranına göre dış kısmının da temizlenmesi gerekebilir. Duştan sonra ıslanan alanları viledayla veya benzer bir şeyle silip kurumaya bırakarak temizleyebilirsiniz. Daha sonrasında kayıp düşme riskini en aza indirmek için ve görsel açıdan da daha güzel durması adına yerlere paspas yayabilirsiniz.


Duşakabinin hemen önünde su geçirmeyen plastik ve kaymayı önleyen bir paspas bulundurmak da faydalı olabilir. Daha fazla bilgi için Banyo ve Tuvalet Temizliğinin Püf Noktaları isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.

Günlük Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Salon – Oturma Odası Temizliği

Evin en sık kullanılan alanlarından bir diğeri de oturma odasıdır. Bazı evlerde salonlar misafire ayrılıp ayrıca bir günlük kullanım için oturma odası olabilirken bazı evlerde salon doğrudan oturma odası olarak kullanılır. Her iki durumda da sürekli oturulan alanın temiz ve düzenli tutulması evde yaşayan herkes için rahatlatıcı olacaktır. Zira ortak kullanım alanları konusunda evde yaşayan herkes birbirine karşı sorumludur.

Gün içerisinde oturma odasında ne kadar vakit geçirdiğinize bağlı olarak bu tarz oturma alanlarının yerleri ve halıları oldukça sık kirlenebilir. Mümkünse her gün değilse iki günde bir yüzeysel de olsa elektrikli süpürgeyle süpürülmesi makuldür. Ayrıca bir de mümkünse içerisinde çamaşır suyu da olan bir silme suyuyla yerlerin üzerinden geçilmesi halihazırda var olan mikropları da kıracaktır aynı zamanda yerlerin temiz ve parlak görünmesini de sağlayacaktır.

Oturma odalarında ana öğünler haricinde bir şeyler yenilip içiliyorsa eğer bunların tüketildiği alanın temizliğine ekstra önem vermekte fayda vardır. Kırıntı dökülen alanları elektrikli süpürge açmanın zor olduğu durumlarda en azından daha basit bir aletle veya elinizle temizleyebilirsiniz. Kirli bulaşıkların ise salonda bekletilmeyip hemen mutfağa götürülmesi ortamın dağınık görünmesini engeller.

Oturma odasında sürekli oturulduğu için koltuk minderleri ve yastıkları da sık sık bozulur. Bunun için günde bir iki kez yastıkları kabartıp doğru yerlerine koymakta fayda var. Eğer kış aylarında otururken veya tv izleyip kestirirken üzerinize bir şeyler alıyorsanız onların da katlanıp yerlerine koyulması salonun her daim düzenli kalmasını sağlayan etkenlerden birisidir.

Son olarak salon veya oturma odası hemen herkesin genelde buluştuğu ve ortak bir alan olduğu için ve genellikle de akşamları uzun vakitler burada geçirildiği için bazı özel eşyalar bu alana getirilebiliyor. Getirilen özel eşyalara salonda yeni bir yer bulmaya çalışmak yerine bu eşyaların eski yerlerine olabilecek en kısa zamanda geri götürülmeleri de salonun toplu durması için önemli bir etkendir.

Son olarak eğer evinizde evcil bir hayvan besliyorsanız ve özellikle oturma odasında en çok takılıyorsa, muhtemelen çok fazla tüy dökecektir. Bu sebeple elektrikli süpürgeyi sürekli açamıyorsanız eğer daha ufak bir süpürge ile gördüğünüz tüyleri süpürebilirsiniz. Böylece birikip çok fazla tüy temizlemek zorunda kalmayı önlemiş olursunuz.

Balkon – Bahçe Temizliği

Eğer evinizde bir balkonunuz hele ki bir bahçeniz varsa çok şanslısınız. Özellikle yaz aylarında evin muhtemelen en çok kullandığınız alanları buralar olacaktır. Bu da aynı zamanda balkon ve bahçenizin temizliği için ekstra çaba sarf etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu serin ve nadide alanların sefası çok zevkli olsa da bazı temizlik rutinleri olur.

Örneğin eğer bahçeyle veya girişle birleşik bir balkonunuz varsa birkaç günde bir balkonu yıkamak ve her gün silmek gerekebilir. Eğer sürekli olarak balkonu kullanıyorsanız veya dışarıdan geldiğinizde ilk bu alandan geçiyorsanız istemeseniz de balkonunuz oldukça kirlenecektir. Bu durumda her gün balkonu süpürüp silmeniz ve hatta yapılabiliyorsa yıkamanız oldukça temiz gözükmesini sağlayacaktır.

Eğer bir apartman dairesinde oturuyorsanız ve balkonunuz varsa balkonun büyüklüğüne bağlı olarak muhtemelen burada da yazları geçiriyorsunuzdur. Eğer durum böyleyse bu balkonun da günde bir veya en kötü ihtimalle iki günde bir süpürülmesi uygun olur. Çünkü balkonlar çok çabuk tozlanan ve pislenen yerlerdir.

Eğer bitki vs besliyorsanız onların yaprakları da çok hızlı bir şekilde balkona düşüp yayılarak balkonu kirletebilir. Eğer bir de balkonda yemek yiyorsanız balkonun ve balkon masasının temizliğine ekstra dikkat etmelisiniz. Balkon masasını yemeklerden önce ve sonra mutlaka sabunlu bezle silin. Balkonun demirlikleri vs balkonun içindeki diğer kısımların tozunu ise birkaç günde bir kez almayı unutmayın.

Oda Temizliği

Evin odalarının günlük temizliği odada yaşayan kişilerin sorumluluğundadır. Evin genelinde yapılacak büyük bir temizlikte tüm odalar kimin olduğuna bakılmaksızın zaten temizlenir ancak günlük hayatta odanın içerisinin toplanması, gerekli yerlerin arada tozunun alınması, gardropların iç düzeni gibi şeyler odanın sahibini veya sahiplerini ilgilendirir.

Eğer kendinize ait bir odanız varsa ve bu odanın günlük temizliği için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız, öncelikle yatak çarşaflarınızı ve yastığınızı havalandırabilirsiniz. Yatağınızı toplamadan önce üst örtünüzü yastığınızla birlikte camdan sarkıtarak veya silkeleyerek havalandırmak inanın çok işinize yarayacaktır. Gece odanın havasız kalmış olması ve terlemiş olmanız nevresimlerinizin kokusunu değiştirmiş olabilir.

Bunun haricinde kıyafetlerinizi giydikten sonra kirliye atmayı, eğer bir kez daha giyilebilecek durumdaysa da tıpkı nevresimlerde olduğu gibi havalandırmayı unutmayın. Böylece dolabınızda hiçbir zaman ağır kokulu bir giysi olmaz ve dolabınız her daim temiz kalır.

Etrafta kıyafet bırakma gibi bir alışkanlığınız varsa giydiğiniz herhangi bir şeyi hemen kirliye atarak veya havalandırdıktan sonra katlayıp dolabınıza koyarak bu alışkanlığınızdan da kurtulabilirsiniz. Odanızın genel olarak tozunun alınması veya süpürülmesi gibi kısımları haftada iki veya üç kez müsait olduğunuz zamanlarda kendinizi çok fazla yormadan 10 dakikada halletmeniz mümkün.

Ev Yardımcısı mı Arıyorsunuz?

Güvenilir bir ev yardımcısına ihtiyacınız olduğunda uğramanız gereken ilk adres olan bakiciburada.com’da evinize yakın oturan ev yardımcılarının listesini görebilir, istediğiniz yardımcıya iş teklifinde bulunabilirsiniz.

Sizleri memnun edebilmek ve en güvenilir hizmeti sunabilmek için azami bir gayret gösteriyor, sizi, evinizi ve sevdiklerinizi çok önemsiyoruz. Sizler için bakıcı ve ev yardımcılarının kimlik, referans ve eğitim belgelerini doğruluyoruz. Eğer daha fazlasına ihtiyacınız olursa bize her zaman iletişim kısmında yer alan telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.