Hava Temizleme Cihazları Ne İşe Yarar?

4.3/5 - (7 Oy)

Hava temizleme cihazı ilk duyulduğunda kulağa tuhaf gelse de günümüzün kirlenen havasında oldukça faydalı bir ihtiyaç haline geldi. Gerçekten temiz ve oksijeni bol bir havayı her zaman her yerde bulmamız mümkün olmuyor. Bu sebeple hava temizleme cihazları imdadımıza yetişiyor. Bu yazımızda hava temizleme cihazları ne işe yarar? inceleyeceğiz.

Hava Temizleme Cihazları Nedir, Ne İşe Yararlar?

Hava temizleme cihazları birçok günlük iç mekanın kirli havasını temizleyen cihazlardır. Bunu yeni nesil teknolojilerle gerçekleştiren cihazlar olduğu gibi aynı zamanda eski tip filtreleme yöntemiyle yapan cihazlar da vardır. Cihazlardaki teknoloji her ne olursa olsun canlıların solunumlarını daha kaliteli hale getirmek amacıyla tasarlanmışlardır.

Özellikle büyük şehirlerde ve kirli havada yaşayanlar için oldukça faydalı olan ve son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz hava temizleyiciler gününün çoğunluğunu kapalı alanda geçiren herkes için temiz hava fırsatı sunuyor. Bu cihazlar havadaki insan sağlığına zararlı bileşenleri olabilecek en uygun hale getiriyor.

Hava temizleyicilerin etkili olduğu bir başka nokta ise, havanın yapısını bozan ısıtma veya soğutma cihazlarının özellikle de klimaların olumsuz etkilerini olabildiğince azaltması. Hepimiz artık eski nesillere nazaran çok daha fazla zamanı evde geçiriyoruz. Bu sebeple evi soğutmak veya ısıtmak için kullandığımız cihazlar havamızı değiştiriyor. Elektrik veya başka şekilde çalışarak havanın sıcaklığını ayarlayan bu cihazlar havanın aynı zamanda kurumasını sağlıyor ve bu da solunum problemi olanlar için oldukça negatif bir durum. Hatta klimaların ve diğer cihazların yarattığı kuru hava probleminden mustarip olmak için illa solunum yolu rahatsızlığınızın olmasına gerek yok. Herhangi bir şekilde bu tip havalar sizi rahatsız ediyorsa hava temizleyicileri mutlaka denemelisiniz.

Peki hava temizleyiciler gerçekten de işe yarıyor mu diye düşünüyor olabilirsiniz. Bunun için net bir şekilde evet yanıtını vermemiz mümkün. Ancak evdeki ağırlığın veya zararlı partiküllerin tümü havada değildir dolayısıyla hava temizleyiciler tüm bunların evinizden yüzde yüz oranında temizlenmesini sağlayamayabilir. Koltuklarda, halılarda ve evinizde bulunan diğer yüzeylerde de sizin solunumunuzu etkileyecek çeşitli partiküller yer alsa da bunların çoğunluğu havadadır ve hava temizleyiciler bunların önlenmesini sağlarlar. Bu hava partikülleri ise şunlardır:

Alerjenler

Alerjenler pek çok kişinin alerjik reaksiyon verebildiği ve hava yoluyla gelebilen partiküllerdir. Bunlardan bazıları polen, evcil hayvan kaynaklı tüy, toz veya benzeri moleküller, akar dediğimiz aslında canlı olan tozlardır. Bunlar hemen her evde olabilecek ve alerjisi olan kişileri rahatsız edebilecek şeylerdir.

Hava temizleyicileri işte bunların temizlenmesini ve alerjik tepkilerin azalmasını sağlar. Hava temizleyiciler genellikle havadaki alerjenleri yakaladığı bilinen yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi ile birlikte çalışırlar.

Küf ve Rutubet

Küf de alerjenler gibi bazı kişiler için oldukça tehlikeli olabilir. Örneğin; astımı olanlar veya akciğer rahatsızlıkları olanlar için küf tehlikelidir. Bu sebeple havanın filtrelenmesi bu kişiler için oldukça faydalı olacaktır. Filtreleme yöntemleri genellikle havadaki küften kurtulmada etkilidir. Nem seviyesini olabildiğince aşağı çekmeyi hedefleyen hava temizleyiciler evdeki havada oluşan fazla nem kaynaklı küf ve rutubeti önlemeye yardımcı olur.

Sigara Dumanı

Filtre donanımlı hava temizleyicileri, peyzaj yangınlarından kaynaklanan duman ve tütün dumanı da dahil olmak üzere havadaki dumanı da temizleyebilir. Ancak bu filtreler sigara dumanının isini tamamen önleyemezler ve aynı zamanda koku konusunda da fazla etkili değildirler. Yine de havadaki nikotin ve sigara dumanı konusunda diğer bileşenlerde olduğu kadar etkili olmasa da hava temizleyiciler az da olsa etkilidir.

İç Mekan Toksinleri

Eviniz yalnızca havadaki alerjenler ve küf barındırmakla kalmaz, aynı zamanda temizlik ürünleri, kişisel bakım ürünleri ve daha fazlasından kaynaklanan iç mekan toksinleri de barındırır. Bu parçacıklar havada yaşadıklarında vücudunuza zararlı hale gelebilirler. Hava temizleyiciler ayrıca iç mekan toksinlerini de hapsedebilir, ancak evinizdeki toksinlerden kurtulmanın en iyi yolu, ilk etapta kullanımlarını azaltmaktır.

Hava Temizleyiciler Nasıl Çalışır?

Hava temizleyiciler aslında havayı kirleten maddeleri yani alerjenleri, toksinleri ve diğer maddeleri içeren molekülleri sterilize ederek çalışır. İç mekan havasına parçacıklar ekleyen uçucu yağ difüzörlerinin çalışma sisteminin tam tersi şekilde çalışır.

Hava temizleyicileri ayrıca filtrelerden daha farklı bir çalışma sistemi uygular. Filtreler yalnızca parçacıkları temizlerken hava temizleyiciler aynı zamanda onları sterilize edebilir.

Bir hava temizleyici ile uzaklaştırılan tam parçacıklar, nihayetinde seçtiğiniz türe bağlıdır. Bazı versiyonlar, içinden hava geçerken partikülleri tutmak için filtrelerle yapılırken, diğerleri havadaki diğer partikülleri önce filtrelemeden nötralize edebilir.

Diğer bir seçenek ise havadaki pozitif iyon parçacıklarını nötralize etmek için çekmeye yardımcı olan negatif iyon yayan hava temizleyicidir. Bu seçeneğin dezavantajı, ozon emisyonu olasılığıdır.

Neden Hava Temizleyicilere İhtiyacımız Var?

Günümüzde insanlar olarak sürekli ürettiğimiz zararlı gazlar ve atıkların yarattığı kötü hava ne yazık ki belli bölgelerde insan sağlığı için zararlı olmaya başlayabiliyor. Yaşadığınız veya bulunduğunuz yerdeki havanın kirli olması ise doğrudan sizi de etkiliyor. Hava temizleyiciler sayesinde havanın içerisindeki mikroplardan ve sağlık için zararlı olan her şeyden büyük oranda kurtulmanız mümkün.

Özellikle alerjisi olan, astımı olan veya solunum konusunda herhangi bir problem yaşayanların özellikle kullanmaları gereken bu cihazlar bu tip hastalıkların önlenmesinde de oldukça etkili olabiliyor. Bu kişilerin semptom gösterdiği kaynakları ortadan kaldırmayı hedefleyen hava temizleyiciler, uzun süreli kullanımdan sonra daha az alerjik reaksiyon ve astım semptomları göstermeyi de sağlıyor.

Tüm bunların yanı sıra içerisinde bulunduğumuz pandemi süreci herkesin pek çok konuda oldukça hassas ve titiz olmasını sağladı. Pandemide korona virüse yakalanan kişilerde bazen kalıcı veya geçici solunum semptomları görülebiliyor. Bu sebeple solunum yollarını korumak isteyen ve bu rahatsızlıktan ötürü bulunduğu ortama ekstra önem vermek isteyenler için bulunmaz bir fırsat.

Eğer uyku ile ilgili problem yaşıyorsanız veya uykunuzdaki solunumunuzun kalitesinden şikayetçiyseniz de hava temizleyicileri deneyebilirsiniz. Bakteriler, mantarlar ve toz akarları gibi ev alerjenleri alerjileri veya saman nezlesini tetikleyebilir. Saman nezlesi burun akıntısına neden olur ve birkaç hafta kadar sürebilir. Sık hapşırma, öksürme, burun tıkanıklığı, sulu gözler veya boğaz ağrısı, uykunuzu bölen bazı yaygın alerjik semptomlardır.

Yeterli uyku eksikliği, ertesi sabah üretkenliğinizi etkileyen gündüz uyuşukluğuna neden olur. Bu uyku kesintilerini önlemek için, odanızdaki çoğu alerjeni filtrelediğinden HEPA hava temizleyicileri kullanmak en iyisidir. Daha temiz hava size daha iyi bir gece uykusu verir.

Hava Temizleyiciler Kötü Kokuyu Yok Eder mi?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hava temizleyiciler örneğin sigara kokusunu tamamen yok edemezler. Ancak benzin, benzen ve formaldehit gibi bazı kimyasalların oda sıcaklığında bozularak neden olduğu gaz kokusunu önlemeye yardımcı olurlar.

Uçucu organik bileşikler (VOC’ler) olarak adlandırılan bu kimyasallar genellikle boyalarda, aerosol spreylerde, döşemeli mobilyalarda veya oda spreylerinde bulunur. VOC’lerden gelen koku mide bulantısına, nefes darlığına neden olabilir ve hatta bilişsel işlevlerinizi etkileyebilir.

HEPA ve aktif karbon filtreli hava temizleyicileri, gazları ve partikülleri tutmada etkilidir ve iç ortamdaki kirleticileri azaltır. Örneğin; yemeklik yağ ve baharatların dumanı veya kokusu hakkında endişelenmenize gerek yok çünkü bu tip kokuları hava temizleyiciler önleyebilir. Aynı zamanda odanızın havasını da bu tip partiküllerden temizleyebilirler.

Ev Temizliğine Yardımcı Bakiciburada.com’da

Evinizin tertemiz olması sağlık açısından da çok önemlidir. Hele ki bebekleriniz varsa, evin havalandırılması, tozların alınması, bebeklerin kıyafetlerinin temizliği vb. kritik öneme sahiptir. Bebek bakımı yapmaktan ev temizliğine zaman bulamıyorsanız ya da profesyonel bir destek almak istiyorsanız Bakiciburada.com ‘da hemen bir temizlikçi ilanı oluşturabilirsiniz.