Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi

5/5 - (3 Oy)

Okul öncesi dönem(3-6 yaş), çocukların bilişsel, fiziksel ve sosyokültürel anlamda hızlıca değişim yaşadığı bir dönemdir. Çocukların sağlıklı bir gelişim sürecini devam ettirmesi için bu dönemin önemi oldukça kritiktir. Çocuğun bağımsızlık kazanmasını sağlayan motor gelişim süreci okul öncesi dönemde şekillendirilir. Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi Nedir? birlikte bakalım.

Çocuk bu dönemde fiziksel hareketlerini hızlandırır, sosyalleşmek ister, arkadaşlarıyla iletişim kurabilecek duruma gelir, koşup enerjisini atmak ister. Kısacası artık ebeveynlerinin daimi gözetiminden bir parça da olsa ayrılır. Bu kısmi ayrılma, ebeveynlere bağlılığın azalması, çocuğun sosyalleşerek dış dünyaya katılması, akran çocuklar ile sosyalleşmesi, artık daha karmaşık oyuncaklarla oynaması gibi temel bazı adımları kapsayarak çocuğun duygusal gelişimine olumlu anlamda katkı sağlar. Bu büyüme döneminde oyuncakların önemi şaşırtıcı derecede fazladır. Okul öncesi dönemde oyunlar çocuklar gelişimi için çok önemlidir.

Okul Öncesi Dönemde Oyuncaklar

Algıların çok açık olduğu okul öncesi dönemde çocuklar, oyuncaklar için oldukça heveslidir. Artık basit ve tek tip oyuncaklardan sıkılırlar. Kutu oyunları, puzzle, kendilerinin yönetebileceği türden kuklalar, müzikli kutular, çok renkli oyun hamurları, kostümler, maskeler, gelişmiş logo seti, inşaat setleri gibi oyuncaklar, 3-6 yaş arası çocuklar için oldukça uygundur. Bu dönemde çocukların diğer akran çocuklar ile sosyalleşirken paylaşmayı ve işbirliği kurmayı öğrenmeleri, sosyal gelişimine katkı sağlayan yegane unsurlardandır. 
Okul öncesi dönemde elbette her oyuncak çocuk için uygun değildir. Örneğin 200 parça yapboz 4 yaşındaki bir çocuğa ağır gelecek ve çocuğun kafasını karıştıracaktır. Yanlış oyuncak seçimi çocuğun kendini başarısız hissetmesine sebep olabilir. Bu bakımdan okul öncesi çağdaki bir çocuk için yerinde oyuncaklar seçmek ailelerin ayrıca önem vermesi gereken bir konudur. Oyuncak seçerken çocuğun yaşının ve kapasitesinin farkında olarak ona göre oyuncakları tercih etmek doğru bir yaklaşımdır. Peki nedir bu oyuncaklar? İşte okul öncesi dönemde çocukların seveceği 10 oyuncak…

Maske

Maskeler çocuklar için oldukça ilgi çekici oyuncaklardır. Akran çocuklar ile birlikte oynanması tavsiye edilen maskeler, çocukların kılık değiştirerek yeni yaratıcı oyunlar üretmesini sağlayabilirler. Örneğin bir çocuk ayı maskesi takıyorken diğer çocuk kedi maskesi takabilir. Böylece birlikte ‘’tilki ve ayı oyunu’’ oynamış olurlar. Üstelik maske satın almanıza gerek yok. Evde sizin gözetiminizde kağıt ve lastikten kolayca maske yapabilirsiniz. Böylece çocukların yaratıcılığına katkı sağlamış olursunuz. 

Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi: Maske
Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi: Maske

Yapboz

3-6 yaş arası çocuklar için 50-60 parçalık yapboz yeterli olacaktır. Puzzle seçerken çizgi film karakteri, basit dağ ve deniz manzaraları, eğlenceli figürler veya haritalar tercih edebilirsiniz. 

Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi
Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi: Yapboz

Yazı Tahtası

Çocukların okul hayatına hazırlandıkları okul öncesi dönem için oldukça yerinde bir materyal olan portatif yazı tahtası, çocuğun el becerilerini geliştirir ve duygu dünyasına katkı sağlar. Aynı zamanda çocuk yavaş yavaş kalem kullanmayı öğrenmeye başlar. Yazı tahtası onun için özgürlük alanıdır, ne isterse onu çizer. Çocuğun hayal dünyasına katkı sağlayan yazı tahtası, aynı zamanda onu sınıf ortamına hazırlamak iyi bir seçimdir.

Yazı Tahtası
Yazı Tahtası

Domino Seti

Renkli, ahşap dominolar çocukların dokunma duyusunu geliştirir. Dokunma duyusu ile algılayabildikleri nesneleri kavrayabilir, yerleştirir, çıkarır-takar, yerini değiştirebilirler. Domino taşlarını yan yana upuzun bir biçimde dizmek ve sonrasında yıkılışlarını seyretmek çocuklar için eğlenceli olabilir. 

Domino Seti

Oyun Hamuru

Oyun hamuru seçerken zararlı madde içermediğine dikkat etmeniz çocuğunuzun sağlığı için önemlidir. Zararlı madde içermeyen ve kokulu oyun hamurları okul öncesi dönemdeki bir çocuk için harika bir oyuncaktır. Oyun hamurunun, çocuğun el ve parmak kaslarının gelişimine etkisi yadsınamaz. Çocuklar oyun hamurunu böler, parçalar, birleştirir ve yeni şekiller ortaya çıkartırken aynı zamanda eğlenir. 

Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi: Oyun Hamuru
Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi: Oyun Hamuru

Lego Seti 

Çocuklar, lego parçalarını birleştirerek çeşitli yapılar ve sütunlar üretebilir, sonra da bu parçaları birleştirebilir. Bu dönemdeki çocuklar öğrenmeye oldukça hevesli ve her an merak içindelerdir. Bu sebeple legolarla oynarken yeni yapılar üretmekten, onları ayırıp yeniden birleştirmekten keyif alırlar.  

Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi
Lego Seti 

Magnet

Mıknatıslı magnetler, okuma-yazma öğrenme öncesi alıştırma olarak kullanılabilirler. Aynı zamanda isim yazma pratikleri yapılabilir. Örneğin aile üyelerinin isimleri yazılarak eğlenceli bir aktiviteye dönüştürülebilir. Bu anlamda hem eğitici hem de eğlenceli oyuncaklardır. Çocukların eğlenerek öğrenmesini istiyorsanız evinizden magnetleri eksik etmeyin.

Magnet
Magnet

Misket

Hem evde hem de sokakta oynanabilen misketler nesilden nesile aktarılmış oyuncaklardandır. Misket oynarken kurallara ihtiyacımız yok. Çocukları oyunları ile baş başa bırakın ve seyredin.

Misket
Misket

Oyuncak Telsiz

Çocukların tabiri caizse bayıldığı bu telsiz seti onların hem takım kurma ve iletişim becerilerine katkı sağlayacak, hem de onları eğlendirecektir. Çocukların birbirinden eğlenceli casus oyunları oynamalarına hazır olun!Çocuklar ellerinde telsiz odadan odaya koştururken fiziksel gelişimlerine de katkı sağlayarak enerjilerini atmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çocukların birbirleri ile hiç sıkılmadan sosyalleşmeleri için harika bir seçimdir.

Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi: Oyuncak Telsiz
Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi: Oyuncak Telsiz

Kukla

Kukla oyunları, çocukların el ve parmak kaslarının gelişimine katkı sağlar. Kuklaları yöneten çocuklar aynı zamanda seslendirme yaparak kendi aralarında yeni bir tiyatral oyun üretebilirler. Çocukları sanata yönlendirmek için aracı rolünde olan kuklalar, çocukların yönetiminde hareket ettiği için onların liderlik özelliklerine katkı sağlar.

Okul Öncesi Dönemde Oyunun Önemi
Kukla

Okul Öncesi Dönemde Oyun Ablası Bakiciburada.com ‘da…

Okul öncesi dönemde oyunun önemi nedir, ne tür oyunlar oynanabilir birlikte inceledik. Peki siz işten eve geç ve yorgun geldiğinizde çocuğunuzla oyun oynayabilecek gücü kendinizde bulamazsanız nasıl yapacaksınız? Bakiciburada.com, sizlere üniversiteli oyun ablası öneriyor çocuklarınız için. Üniversiteli oyun ablası genç, dinamik ve eğitimli olduğundan çocuğunuzla uyum içerisinde güzel birliktelik sağlar ve çocuğunuzu eğlendirirken, geliştirir. Oyun ablaları üniversitelerin çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği ve psikoloji gibi bölümlerinde eğitim görmüş ya da mezun kişilerden oluşmaktadır.