Anne ve anne adaylarının bebek sahibi olmadan önce merak ettiği birçok soru vardır. En çok merak edilen ise sağlıklı bir hamilelik geçirmek için neler yapılmalı? Özel bir döneme adım atmaya hazırlanan anne adayları daha önce anneliği tatmış kişilere göre oldukça heyecanlıdır. Fiziksel değişimlerin yaşanacağı gebelik sürecinde hormonların etkisiyle duygusal farklılıklar yaşanabilir. Sağlıklı bir hamilelik için annelere öneriler verilirken eşlerin de bu konuda bilgi sahibi olmaları, stresten uzak ve mutlu bir dönemin oluşmasında önemli rol oynar. Gebeliğin ilk ayında neler yapılmalı diye düşünen aileler risk oluşturan durumlardan mutlaka uzak durmalıdır. Bu ayda henüz çok belirgin durumlar yaşanmazken adet gecikmesi gebeliğin ilk müjdesini verebilir. Artık doktora gitmenin vakti gelmiştir! Sağlıklı bir hamilelik için annelere öneriler yazımızı okuyup, faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Sağlıklı Bir Hamilelik için, Hamilelikten Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar
Hamile kalmayı planlayan anneler bu döneme bilinçli olarak hazırlanmalıdır. Böylece doğum sırasında ya da doğumdan sonraki dönemde meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçilebilir. Sağlıklı bir hamilelik için annelere öneriler ve hazırlıklar şu şekildedir:
- Genetik testlerin yapılması bebeğe geçebilecek hastalık risklerini önler.
- Kronik rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekir. Troid, hipertansiyon, epilepsi ve diyabet gibi rahatsızlıklar tespit edilerek uygun bir tedavi süreci başlatılabilir.
- Kadınların her yıl düzenli bir şekilde yaptırması önem taşıyan smear testi, gebelikten önce istenebilir.
- Over kisti, enfeksiyon ve miyom gibi jinekolijik sorunlar tespit edilerek tedavi yapılması büyük önem taşır.
- Gebe kalmak isteyen anne-anne adaylarının beslenme ve hayat şeklindeki düzen belirlenirken doktor önerileri dikkate alınmalıdır. Ayrıca hamilelik netleştikten sonra belli aralıklarla yürüyüş yapılması bu dönemin rahat geçmesine yardımcı olabilir.
- Kilo alımıyla ilgili bilgiler doktor kontrolleri ardından öğrenilebilir.
Sağlıklı Bir Hamilelik için Annelere Öneriler : Hamilelikte Yaptırılması Gereken Testler
Sağlıklı hamilelik süreci için bazı testlerin yapılması anne ve bebek için hayati önem taşır. Bu testler şu şekildedir:
- Kan grubu,
- Tam kan sayımı,
- Seroloji,
- TSH,
- Tam idrar tahlili,
- 12. hafta ense kalınlığı,
- 16. hafta üçlü ve dörtlü tarama testleri,
- Detaylı ultrason,
- Glukoz testi,
- Rubella,
- Hepatit B,
- HCV.
Sağlıklı Bir Hamilelik için Annelere Öneriler : Hamilelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Hamilelikte ne yenmez içilmez vesağlıklı bir hamilelik için annelere öneriler en çok merak edilen konulardır. Fiziksel ve ruhsal olarak değişkenlik gösteren hamilelik boyunca da sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca herhangi bir diyet uygulanmasına gerek yoktur; her gün karbonhidrat, protein ve yağ içeriğine sahip besinlerin tüketilmesi önemlidir. Bu dönemdeki beslenme şeklini üç grupta inceleyebilirsiniz:
Sağlıklı Bir Hamilelik için Annelere Öneriler : Tüketilmesi Gereken Gıdalar
- Yoğurt: A ve C vitaminleri ile kalsiyum içeren yoğurt, bağırsakların düzene girmesini sağlar. Bebeğin de kemik gelişimine destek verir. Evde yapılan yoğurt sağlıklıdır. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde de yoğurt iyi besin olacaktır. Hem sizin için, hem de bebeğiniz için evde mayalanmış yoğurt tarifimizi okuyabilirsiniz.
- Yumurta: İçerisinde protein, demir, folat, kolin, selenyum, A ve B12 gibi vitaminleri barındıran yumurta, annenin aşırı kilo almasının önüne geçer. Bebeğin anne karnındaki gelişiminde önemli rol oynar.
- Balık: Omega-3 ile Omega-6 içeren balık aynı zamanda D vitamini ve protein bakımından zengindir. Bebeğin göz ve beyin gelişiminde etkilidir.
- Ispanak: Annenin bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur. Ispanak içerisinde folik asit, kalsiyum ve demir bulunur. Ayrıca bebeğe kan yapan önemli bir besindir.
- Bakliyatlar: Demir, kalsiyum, protein ve folat kaynağı olan bakliyatlar aynı zamanda lif yönünden oldukça zengindir. Hamilelikte bu besinlerin alınması annenin bağışıklığını korurken kas dokularının da onarılmasına olanak verir. Bebeğin büyümesine ve gelişmesine destek vermesinin yanı sıra kan yapımında önemli bir göreve sahiptir.
- Ceviz ve Fındık: Omega-3 yağ asitleri, mineral ve vitamin deposuna sahip olan ceviz-fındık ikilisi annenin bağışıklığını güçlendirir, bebeğin beyin gelişimine büyük fayda sağlar.
- Meyveler: Önemli vitaminlere sahip olan meyveler lif içerdiği için hamilelikte görülen hemoroidin ortaya çıkmasını engeller. Günlük porsiyonlarda aşırıya kaçmamak gerekir. Muz, çilek, elma, portakal, karpuz, kiraz, kayısı ve avokado gebelikte yenilebilen meyveler arasındadır. Ayrıca bazı meyvelerin fazla şeker içermesinden dolayı doktor önerisine göre günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Sağlıklı Bir Hamilelik için, Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gereken Gıdalar
- Peynir: Kalsiyum kaynağı olan peynir, pastörize edilmediğinde ‘’listeria’’ denilen oldukça tehlikeli bir bakteri bulaştırabilir. Ayrıca bu bakteri annenin düşük yapmasına neden olur.
- Yumurta: Hamilelik boyunca yenmesi gereken bir besin olan yumurtanın pişirilme şekline dikkat edilmelidir. Az pişmiş ya da çiğ olarak tüketilmemesi gerekirken içinin katı kıvamda olması önemlidir. Bu şekilde yenmediği takdirde ‘’salmonella’’ bakterisi gıda zehirlenmesine yol açabilir.
- Balık: Önemli bir besin kaynağı olan balığın yüksek cıva içeren türlerinden uzak durmak gerekir. Dip balıkları olarak adlandırılan kefal, levrek, mezgit ve kalkan yüksek cıva seviyesine sahiptir. En büyük zararı ise ölü doğum riskini arttırmalarıdır.
- Süt: Peynir gibi pastörize edilmeden tüketilmemesi gereken süt ve süt ürünleri gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Sağlıklı Bir Hamilelik için Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
- Çiğ Şarküteri Ürünleri: İçeriğinde katkı maddesi bulunan salam, sosis ve sucuk gibi ürünler bakteri içerme olasılığı yüksek olduğu için tavsiye edilmez.
- Karaciğer: Yoğun şekilde A vitamini barındıran karaciğer, doğum kusurları oluşturabileceği için hamilelik döneminde önerilmeyen gıdalar arasındadır.
- Konserve Ürünler: Hamileyken taze besinlerin tüketilmesi gerektiğinden dolayı zararlı bakterilerin oluşmasına neden olabilen konserve yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
- Çiğ veya Az Pişirilen Etler: Toksoplazma olasılığı bulanan az pişirilen etleri hamilelerin yemesi tavsiye edilmez. Ayrıca çiğ etin de tüketilmesi az pişen et gibi gıda zehirlenmesine yol açabilir.
- Bitkisel Çaylar: Zengin bir çeşitliliğe sahip olan bitki çaylarının gebelik boyunca dikkatli içilmesi gerekir. Bazı bitki çayları doğum sancılarının başlamasına sebep olurken kimi de rahim kasılmalarına yol açabilir. Bu çaylar mutlaka doktor kontrolünde tüketilmelidir.
- Kafein: Hamilelik sırasında yaklaşık 200 mg’dan fazla tüketilmesiyle beraber düşüklere sebep olabilir. Ayrıca kalsiyum ve sıvı azalmasına neden olan kafein anneden bebeğe hızlı bir şekilde geçer.
- Alkol: Gebelikte alınmaması gereken alkol, bebeklerin fiziksel görünümlerinde problemlerin oluşmasına sebep olur. Küçük çene, ince üst dudak, bacak ve kol anormallikleri ortaya çıkabilir. Düşüklerin olmasıyla beraber bebeğin zekâsında gerilik yaşanması yüksektir.
Sağlıklı Bir Hamilelik için, Gebelikte Su Tüketiminin Önemi
Metabolizmayı çalıştıran su, her dönemde olduğu gibi gebelikte de içilmesi önemlidir. Az miktarda su tüketilmesi vücudun sıvı dengesinin bozulmasına neden olurken gebelikte birtakım problemlere hatta erken doğuma yol açabilir.
Doktorlara göre günlük su tüketim miktarı ortalama 2-2,5 litre olarak belirtilir. Gebelik boyunca bol su içmenin bebeğe önemli faydaları bulunur. Amniyotik sıvının belli aralıklarla kendini yenilemesi sonucu anneden bir miktar su kaybolur. Bundan dolayı gebelik boyunca bol su içilmesi gerekir. Aynı zamanda ana rahmindeki bebeğin akciğerleri az su tüketimi sonucu iyi bir gelişim gösteremeyebilir. Hamilelikte suyun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Vücudun tuz dengesinin bozulmasını önler.
- Rahimdeki yoğun kasılmaları engeller.
- Kabızlığın oluşmamasını sağlar.
- Ödem oluşumunun önüne geçer.
- Cildin parlaklığını korur.
Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığının Önemi
Ağız ve diş bakımı zararlı bakteri oluşumunu önleyerek bazı sağlık problemlerinin oluşmasını engeller. Hamilelikte de bu bakımların yapılması annenin ve bebeğin sağlığında önemli bir yere sahiptir. Çocuk sahibi olmadan önce diş ve diş eti problemlerinin giderilmesi gebeliğin rahat geçirilmesine katkıda bulunur. Eğer hamilelik beklenmedik bir şekilde oluşmuş ise doktorunuzun eşliğinde diş hekimi tedavi sürecini başlatabilir. Hamilelik boyunca dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması ve kontrol ettirilmesi gerekir.
Gebelikte Sigara Kullanmanın Zararları
Zihinsel gelişimi olumsuz yönde etkileyen sigara, ana rahminde bulunan bebeklerin beyinlerine oksijen ulaşmasını büyük oranda azaltır. Öte yandan hamilelikte bu zararlı alışkanlığa sahip annelerin düşük ve prematüre doğum yapma oranı oldukça fazladır. Doğumdan sonra zararlı bir madde olan sigara bırakılmadığında bebek için hayati öneme sahip sütün azalması söz konusudur. Sağlıklı bir gebelik ve hayat geçirmek için mutlaka bu kötü alışkanlıktan uzak durmak gerekir.
Gebelikten Önce Bakıcınız Hazır Olsun!
Mutlu bir gebelik ve rahat doğum… Her anne bu şekilde bebek sahibi olmayı ister. Eğer sosyal hayatınızın ve ev işlerinin düzenli bir şekilde ilerlemesini istiyorsanız, Bebeğiniz Dünyaya Gelmeden Önce Bakıcı Ayarlanmalı! Böylece lohusa döneminden itibaren bebek bakımını keyifli hale getirmeniz mümkündür. Doğumdan önce Bakiciburada.com ile güvenilir bir bebek bakıcısı bulabilirsiniz.
Bebek Bakımında Uzman Bakıcıların Adresi Bakiciburada.com!
Anneler, fiziksel ve duygusal değişim yaşadığınız gebelik sürecinde artık yalnız değilsiniz! Bakiciburada.com’da bulunan eğitimli, referanslı ve tecrübeli bebek bakıcıları sayesinde anneliğin tadını çıkarabilirsiniz. Güler yüzlü ve pozitif enerjili halleriyle memnun kalacağınız bakıcılarla tanışmak Bakiciburada.com ile size çok yakın! Bakiciburada.com sayfamızı ziyaret ederek ihtiyacınızı karşılayacak özelliklere sahip profesyonellere ulaşabilirsiniz.