Saksı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

4.5/5 - (2 Oy)

Saksı çiçekleri evlerin vazgeçilmez süslerinden biridir. Çiçekleri, doğayı, yeşili seven veya çok da sevmeyen pek çok kişi evdeki saksı bitkilerine bayılır. Bazen çiçekli bitkiler bazen de yeşil yapraklı bitkiler evlerde bakılmak üzere tercih edilir. Bu yazımızda da saksı çiçeği bakımı nasıl yapılır? inceleyeceğiz.

Evlerin balkonlarında veya pencere kenarlarında yer alan güzel sakı çiçekleri hem evin içerisindekileri hem de eve dışarıdan bakanları mutlu eder, hele ilkbahar aylarında yeni açan çiçekler değişik bir yaşam sevinci verir. Eğer yaşam sevincinizi yükseltmek, bir şeyleri yetiştirmek ve büyütmek konusunda bir adım atmak istiyorsanız kesinlikle saksı çiçeklerinden evinize alarak buna başlayabilirsiniz.

Çiçek bakımı her birisi için farklı bir işlem yapılması gereken zor bir şey olarak düşünülse de biraz uğraşmaya başladığınızda size bir hobi gibi gelecektir. Yapmaktan zevk aldığınız bir şey hakkında yeni bir şeyler öğrenmek ise zorluk gibi değil de kolaylık gibi gelecektir. Çiçeklerin her birisi birbirine hem çok benzer hem de birbirlerinden çok farklıdır. Saksı çiçekleri ilgi ve sevgi isterler çünkü kapalı bir alanda oldukları için su veya gübre konularında size muhtaç olacaklardır. Kapsamlı çiçek bakımı genellikle bahar aylarında yapılır. Bahar aylarında komple ev temizliği de yapmak adettendir. Bahar temizliğinde yapılması gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Saksı Çiçeği Bakmak İçin Bazı İpuçları

Her çiçeğin su veya güneş ihtiyacı aynı değildir. Her birisi için farklı bir bakım yapmanız gerekebilir. Saksı çiçeği veya bahçe çiçeği bakımı yapmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğinden biraz bahsedelim.

Saksı Seçimi

Saksı seçimi bir çiçek için çok önemlidir. Nasıl ki evinize özen gösteriyorsanız saksının da çiçeğinizin evi olacağını göz önünde bulundurarak ona bir saksı seçmeniz gerekmektedir.
Çiçeğiniz için en doğru saksı her zaman sizin en çok hoşunuza giden saksı olmayabilir. Genellikle altında çiçeğin fazla suyu akıtabileceği delikler bulunan bir saksı seçmelisiniz. Eğer beğendiğiniz farklı ve kapalı bir saksı var ise böyle bir saksıyı görünmeyecek şekilde diğer beğendiğiniz saksının içine yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca çiçeğinizin büyüyeceğini unutmayın. Eğer ona iyi bakarsanız muhtemelen ilk aldığınız halinden çok daha büyük olacaktır bu sebeple ara ara çiçeğinizin saksısını değiştirmeniz gerekecektir. Ancak nasıl olsa çiçeğim büyüyecek diye düşünerek en başta fidenizi ya da tohumlarınızı çok büyük bir saksıya eklememeli, çiçeğinizin gelişimine uygun olarak belirli aralıklarla saksı değişimi yapmalısınız.

Saksı değişimi yapmak da önemli bir konudur. Saksı değişimi yaparken çiçeğinizin köklerine ve fidelerine zarar vermemeye oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.

Saksı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Saksı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Hava Koşulları ve Vitamin Takviyesi

Saksı bitkilerinin toprağı genellikle nemli tutulmalıdır. Özellikle yaz aylarında çoğu saksı bitkisi oldukça fazla su ister. Ev bitkilerinin çoğu aşırı sıcağa veya aşırı soğuğa karşı dayanıklı değillerdir. Bu sebeple örneğin eğer balkonda çiçek yetiştiriyorsanız aşırı soğuk kış günlerinde onları kapalı bir ortama almalısınız. Yazın da çok uzun süre doğrudan güneş ışığı alan bitkilerin kuruma riski vardır. Böyle durumlarda ya çok fazla su vererek ya da bitkilerin yerini değiştirerek çözüm bulabilirsiniz.

Tropikal bitkiler besliyorsanız onlar için oldukça sıcak ve sulu bir ortam uygundur. Bu sebeple eğer kışın yoğun geçtiği bir yerde yaşıyorsanız kış aylarında bu bitkileri dışarda tutmamaya çalışın.

Saksı bitkilerinde ilkbaharın başından sonbaharın başına kadar vitamin takviyesi yapılmalıdır. Sağlıklı ve verimli bitki gelişimi için gerekli olan altı ana besin karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur. Bunların ilk üçü hava ve su içerisindedir. Son üçü ise topraktan tedarik edilir. Bu besinlere ek olarak, kalsiyum, kükürt, magnezyum ve demir çiçeklerin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Bu besinler bitkilerin büyümesine ve canlanmasına yarayacağı için zaman zaman toprak yetersiz kalabilir ve çiçeklere vitamin takviyesi yapılması gerekir.

Vitamin takviyelerini dışarıdan alabilirsiniz ancak günlük hayatınızda tükettiğiniz pek çok besin evdeki bitkileriniz için aslında bir besin kaynağı olabilir. Örneğin haşladığınız yumurtanın kabuklarını bitkilerinizin toprağına ekebilir, haşladığınız yumurtanın suyunu ise soğumasını bekledikten sonra bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz.

Bitkiler için yumurta haricinde farklı besinler de kullanabilirsiniz. Örneğin muz kabukları bitkilere çok faydalıdır. Bitkinin potasyum ihtiyacını muz kabuklarıyla karşılayabilirsiniz. Muz kabuklarını küçük parçalara ayırın ve bitkinin toprağıyla iyice karıştırın.

Tarçın, Arap sabunu, demir çivi hatta aspirin gibi evinizde var olan pek çok şey bitkileriniz için birer besin kaynağı olabilir.

Bitki Budama

Çiçeğinizi zaman zaman budamanız gerekmektedir. Bazen istediğiniz yöne doğru büyümesi için de bunu yapabilirsiniz ancak çiçekleriniz çürüyen kısımları olduğunda onları kesmeniz ve çiçeği canlandırmanız gerekebilir. Bunun için budama makası kullanabilirsiniz. Çürüyen kısımları aynı zamanda elinizle kopararak da alabilirsiniz. Ancak önemli olan çiçeğin çürüyen kısımlarının yayılmasına izin vermeden bir an önce çiçekten koparılmasıdır.

Çiçek Sulama

Çiçeklerinizi ne sıklıkla ve miktarda sulayacağınız elbette çiçeğinizin türüne göre değişkenlik gösterir. Bazı çiçekler çok az su isterken bazı çiçekleri her gün sulamanız gerekebilir. Çiçeklerinizi genellikle aynı saatte sulamaya özen gösterin. Unutmayın ki çiçeklerinizin en büyük besin kaynağı sudur ve onu düzgün ve düzenli bir şekilde temin etmezseniz çiçekleriniz hayata tutunmakta çok zorlanacaklardır.

Sulama yaparken suyun bitkinin yapraklarına ya da çiçeklerine gelmemesine dikkat edin. Bu sebeple eğer mümkünse ince uçlu sulama kaplarını tercih edin ve doğrudan toprağı sulayın. Toprağın her yerini sulamaya dikkat edin ve sularken ara ara bitkinin suyu çekmesini. Bekleyin ve tekrar üstünden su verin. Böylece bitkinin suya ne kadar ihtiyacı olduğunu, toprağının kuruluk seviyesini kendiniz de görmüş olursunuz. Bu aynı zamanda bitkilerle aranızda bir bağ ve iletişim de oluşmasını sağlayacaktır. Bitkilere su vermek mental olarak da insana çok iyi gelen, rahatlatıcı bir şeydir.

Bitkiniz fazla suya maruz kaldığında çürüyeceğini unutmayın. Bu sebeple sulama işlemi yaparken dikkatli olun.

Çiçeğin Yerini Sevmesi

Çiçeklerin yerini sevmesiyle ilgili mutlaka “yerini beğenmedi” ya da “yerini sevdi nasıl güzel açıyor” gibi şeyler duymuşsunuzdur. Bu doğrudur. Bitkiler kendilerine uygun yerlerde çiçek açarken veya çok daha hızlı büyürken sevmedikleri yerlerde de solup gidebilirler. Ancak bitkiler yerlerini manzaralarına göre veya rahatlığına göre seçmezler. Ortamın nemi ve en önemlisi de aldığı ışık bitkiler için çok önemlidir.

Menekşe gibi bir bitki örneğin nemi sever ancak yine de çok nemli bir ortamda mutsuz olabilir. Kaktüs güneş ışığını çok sevse de kavurucu bir sıcaktan hoşlanmayabilir.

Değişen Havalar

Bitkileriniz için her şeyi doğru yapsanız bile mevsim geçişlerine çok dikkat etmelisiniz. Çünkü bu süreçte bitkinin bulunduğu ortamın ısısından aldığı güneşe kadar pek çok şey değişkenlik gösterecektir. Örneğin yazın balkonunuzda baktığınız bir sukulent için kışın iç mekanlar çok daha doğru bir tercih olacaktır.

Mevsim geçişlerinde çiçeklerinizde böceklenme veya sinek gelmesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz ancak endişelenmeyin çünkü bunların çok kolay ve doğal yöntemleri var. Öncelikle bitkinizin toprağını temizleyin ve sonra toprağa sigara külü karıştırmak, sirkeli su sıkmak ya da aspirin ile müdahale etmek gibi beğendiğiniz herhangi bir doğal yöntemi uygulayın. Eğer bunlar yetersiz kalırsa bitkilerde böceklenme için daha farklı kimyasal ilaçlar tercih edebilirsiniz. Ancak bu da bitkinizin türüne göre değişkenlik göstereceği için bir bilene danışmanız en iyi olacaktır.

Bazı Salon Çiçekleri ve Onların Bakımı

Orkide

Orkide oldukça zarif, sık sık hediye olarak da alının son derece kıymetli bir salon çiçeği olarak kabul edilir. Orkideler güneş ışığını direkt olarak almak istemezler. Ayrıca ortamda bulunan diğer ışık kaynaklarından da faydalanabilirler. Orkide bakımı özen ister. Rüzgardan korunması gereken bu çiçek için ideal ortam, yaz kış oda sıcaklığının muhafaza edildiği bir salondur.

Kaktüs

Pek çok farklı türü bulunan kaktüs bitkisi genel olarak her türlü ortama uyum sağlayabilme yeteneğine sahiptir. Doğal ortamı çöl olduğu için aşırı sıcağa karşı dayanıklı bir bitki olan kaktüs doğrudan güneş ışığı almayı sever. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi bu konuda yine de dikkatli olmanızda fayda var. Kaktüs, bakımı en kolay iç mekan bitkilerinden biri olduğu için oldukça sık tercih edilir. Salonunuz için çiçek açabilen türde bir kaktüs tercih ederek havanıza ve dekorasyonunuza neşe katabilirsiniz. Ancak şimdiden söyleyelim ki üzülmeyin, kaktüslerin çiçekleri oldukça kısa süreli açar.

Dua Çiçeği

Orijinal adı maranta olan fakat bizde daha çok dua çiçeği olarak bilinen bu salon bitkisi, geniş ve her birinin üzerinde adeta özenle çizilmiş gibi duran desenlerin yer aldığı yapraklara sahiptir. Soğuk ve değişken havalardan olumsuz etkilenebilen dua çiçeği için ideal ortam sıcaklığın olabildiğince sabit tutulduğu evlerdir. Bakımı ise son derece zahmetsiz ve kolaydır.

Paşa Kılıcı

Bakımı en zahmetsiz olan salon bitkilerinden birisidir. Görüntü olarak da ilginç ve hoş bir görüntüsü vardır. Küçük, beyaz renkli ve hoş kokulu çiçekleri vardır. Paşa kılıcı bakımı kolay bir bitkidir, güneşte ya da gölgede kalabilir. Hava akımı ya da susuzluk gibi pek çok bitki için olumsuzluk teşkil edebilecek dış etkenlere karşı hayli dayanıklıdır. Herhangi özel bir bakım gerektirmez. Fazla sulama haricinde paşa kılıcının canlılığını yitirmesine sebep olabilecek pek fazla durum yoktur.

Begonya

Begonyalar nem oranı yüksek ortamlarda sağlıklı gelişim gösterir. Yaz döneminde bitkinizi bolca sulamalısınız ve ayrıca yapraklarına su püskürtmelisiniz. Kış dönemindeyse toprağı kurumayacak şekilde sulamanız yeterlidir.

Aşk Merdiveni

Aşk merdiveni sarkık formu, yapraklarının görüntüsüyle dikkat çeken bir başka iç mekan bitkisidir. Nemli ortamı sever. Gelişim döneminde bolca sulamalısınız. Kış aylarında ise daha az su vermeniz yeterlidir. Nisan ayının başlangıcıyla yaz bitimine kadar 15 günde bir gübrelemeyi ihmal etmeyin. Bu uygulama bitkinizi canlı bir görünüme kavuşturur.

Salon Sarmaşığı

Az ışıkta bile yaşayabilen bu bitki adı üzerinde olduğu gibi etrafı sarmasıyla ve verdiği bu güzel görüntüyle meşhurdur. Az ışıkta yaşayabilir ancak ışığı sever ve eğer ışık alan bir yere koyarsanız yapraklarının daha büyük büyük açtığını görebilirsiniz. Bitkinin latince ismi ise Pathos’tur.

Salon sarmaşığı bakımı eğer saksıda sağlanacaksa tutunucu özelliği nedeniyle destek çubukları kullanmanız bitkinin formu açısından daha iyi olacaktır. Salon sarmaşığı sürekli su isteyen bir bitki değildir. Genellikle sulamak için toprağının tamamen kurumasını beklemelisiniz. Havaların çok soğumasıyla birlikte bitkinizi koruma altına almayı unutmayın.

Telgraf Çiçeği

Beyaz ya da pembe şeritli çiçeğin yapraklarının arkası ise mordur. Telgraf çiçeğine kara sevda çiçeği de denilir. Sarmaşık gibi sarkan çiçeklerdendir. Yaprak dökmeyen bir bitkidir. Asarak yetiştirirseniz daha güzel bir görüntü kazanır ve gelişir. Bu çiçeği bol güneş ışığı alan yerlerde yetiştirmeli ve yapraklarını sulamamaya dikkat ederek doğrudan toprağını sulamalısınız.

Temizlikçinizi Bilgilendirin

Eğer çiçeklerinizin bakımını temizlikçinizin ya da ev işlerine yardımcınızın yapmasını istiyorsanız, çiçek bakımı konusunda bilgisi olmaması durumuna karşı önceden kendisini bilgilendirmeniz çiçeklerinizin sağlıklı büyümesi için gerekli olacaktır.

Çiçek bakımı konusunda tecrübeli bir ev işlerinize yardımcı arıyorsanız da Bakiciburada.com’dan ev işlerine yardımcı ilanı çıkabilirsiniz.