Günümüz koşulları düşünüldüğünde sporun çocuğa etkileri ön plana çıkıyor. Büyük bir zaman dilimi içerisinde bilgisayar ya da tablet gibi teknoloji ürünleriyle baş başa kalmak birtakım sağlık problemlerine neden oluyor. Uzun süre oturmak kas-iskelet sisteminde sorunlara ve bacaktaki damarların tıkanması gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Hastalık derecesine ulaşan hareketsizlik, büyüme çağındaki çocukların ileriye dönük sağlık problemleri yaşayacağının sinyallerini verir. Artık ebeveynlerin bilinçlenmesiyle beraber sporun çocuk gelişimine sağladığı faydalar daha çok önemsenmeye başladı. Spor yapmak, fiziksel bir aktivite olmanın yanı sıra ruhsal, bilişsel, kişisel ve sosyal gelişim yönünden büyük bir öneme sahiptir. Çocukların yaşına uygun aktivite seçimleri ise onlara spor sevgisini kazandırmada etkili bir faktördür. Sporun çocuk gelişimine faydaları nelerdir? en önemli detaylara bu yazımızda ulaşabilirsiniz.
Çocuk Gelişiminde Spor Yapmanın Önemi ve Faydaları
Spor, fiziksel gelişimle beraber anksiyete ve depresyon gibi problemlerin önüne geçer. Sporun çocuğa faydaları sayesinde stresin nedenleri azalarak, zihinsel olarak algıların açık olması sağlanıyor. Hastalıkların birçoğu küçük yaşlardan itibaren vücutta oluşmaya başlar. Egzersizlerin de riskli hastalıklardan korunmak ya da oluşan etkenleri en aza indirmek için önemli faydaları vardır.
1) Hareketli Çocuğun Beyin Gelişimi
Beyin yapısı incelendiğinde şaşırtıcı özelliklere sahip olduğu anlaşılabilir. Spor yapmak ise çocukların beyin gelişimine olumlu katkılar sağlamasıyla beraber başarılı bireyler olarak toplumda yer almasını sağlar. Uzmanlar tarafından vurgulanan fiziksel aktivitelerin beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olduğu ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir konudur. Spor yaparak çocukların hafıza, akıl yürütme, yön bulma ve problem çözme gibi konularda başarılı olmaları sağlanabilir. Aktivitelerin uygulanmasıyla çocukların okuldaki sözel ve sayısal derslerdeki başarı oranında artış görülmesi kaçınılmazdır.
2) Sağlıklı Büyümeye Önemli Katkıları Vardır
Sporun çocuğun gelişimindeki önemi ebeveynlerin öncelik tanıdığı bir husustur. Spor, düzenli bir şekilde yapıldığında çocukların büyüme evresinin olumlu geçmesini sağlar. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında faydalıdır. Kalp ve akciğerin gelişiminde etkili olan fiziksel aktiviteler sayesinde kaslar ve eklemler güçlenir. Obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların önüne geçen spor, aynı zamanda yağlanma, mide ve bağırsak rahatsızlıklarını en aza indirir. Spor yapan çocukların herhangi bir kötü alışkanlık edinme oranlarının oldukça düşük rakamlarda seyrettiği yapılan araştırmalarda gösterilir.
3) Disiplin Sahibi ve Öz Güvenli Çocuklar Yetişir
Çocukluk döneminde kazanılan disiplin ve öz güven, ileriki yaşlarda sosyal hayatta ve iş yaşamında yapılan davranışları önemli ölçüde etkileyebilir. Belli kurallar çerçevesinde ilerleyen iş dünyasında, çocukluktan itibaren disiplin kazanamamak başarısızlıklara yol açabilir. Aynı zamanda çocuklarda öz güven eksikliği, her yaş döneminde sosyal çevreden uzak durmaya ve monoton bir hayat sürdürmeye neden olur. Bireysel spor tercihi çocukların disiplinli ve öz güvenli olmalarına katkı sağladığı için fiziksel denge, dikkat becerisi gibi unsurları ön plana çıkarır. Ayrıca takım halinde yapılan sportif faaliyetler sosyalleşmenin ilk adımıdır. Bununla beraber, stratejik düşünme becerisiyle sorumluluk duygusunu geliştirir.
4) Çocuklar Spor Sayesinde Ruhsal Rahatlama Yaşar
Çocuklar hızlı hareket ettikleri için enerjilerinin bastırılmaması gerekir. Sportif aktiviteler, çocukların enerjilerinin açığa çıkmasına yardımcı olur. Bu noktada sevdiği sporu yapmaları da önemlidir. Kendi istekleriyle katıldıkları faaliyetler çocukların psikolojik yönden rahatlamalarını sağlar. Bilgisayar ya da tablet gibi teknolojik ürünlerde bulunan oyunlar, çocuklarda büyük stres yaratabilir. Hatta içine kapanık bir çocuğun çevresiyle olan iletişimi zayıftır. Stresin ve kaygının önüne geçebilmek için çocukların spora teşvik edilmesi gerekir. Bu sayede depresyonun etkileri azalır. Çocuklar için spor yapmanın faydaları arasında yer alan ruhsal yönden kazanılan rahatlık, zihinsel gelişimde kendini göstermeye başlar. Odaklanma yeteneği üst seviyeye ulaşan çocuklar bu etkiyi uzun süre görebilir.
5) Ergenlik Döneminde Olgunluk Kazanmak
Ergenlik, aile bireyleriyle fikir ayrılıklarının yoğun bir şekilde yaşandığı, stresin sıkça görüldüğü bir dönemdir. Karamsarlığın ve can sıkıntısının ilk bakışta anlaşıldığı gelişim çağındaki çocuklar, enerjilerini dışa vurmak isterler. Bu yaşlarda en doğru faaliyet ise spor yapmaktır. Böylelikle ergenlik dönemindeki çocuklar stresten ve kaygıdan kurtulup, öz güvenleri yüksek bireyler olarak kişisel gelişimlerine katkı sağlayabilirler. Ayrıca çocukların sakin bir yapıya sahip olmalarına yön veren spor, fiziksel olarak da dinç bir görünüm kazanma fırsatı verir.
6) Çocuklukta Yapılan Sporu Yaşam Biçimi Haline Getirmek
Küçük yaşlarda yapılan sporun geleceğe katkısı paha biçilmezdir. Meslek seçiminde etkisi bulunan spora çocukluk döneminden itibaren başlamak kolaylık sağlar. Bunun nedeni ise çocuklukta kazanılan davranışların kalıcı olma özelliğinin bulunmasıyla ilgilidir. Spor, meslek olarak ya da yaşam biçimi olarak tercih edilebilir; çünkü her iki seçenekte de sağlıklı bireyler yetişmesi söz konusudur.
Çocukların Yaş Grubuna Uygun Spor Aktiviteleri
Okul öncesi sporun önemi çocukların ruhen ve bedenen sağlıklı bir gelişim süreci yaşamaları olarak değerlendirilebilir. Çocukların sportif faaliyetlere katılması için kişiliklerine uygun tercihler yapmaları sağlanmalıdır. Çocuklar için En İyi 20 Spor Hangileridir? başlıklı yazımız da göz atıp, çocuğunuza uygun spor türlerini inceleyebilirsiniz. Çocukların yaş grubuna uygun spor dalı şu şekilde belirlenir:
2-3 Yaş İçin Spor Aktiviteleri
Jimnastik hareketler 2-3 yaş spor aktiviteleri için uygulanabilir. Bununla beraber zıplamak, koşmak, yakalamak ve dans etmek bu yaş aralığındaki çocukların kas ve kemik yapılarının güçlenmesinde olumlu etkiler oluşturabilir. Günde 1 saatlik uygulamalar sayesinde çocuklarda rahatlama sağlanabilir. Bu durumda 2-3 yaş grubunda olanlar jimnastik hareketler mutlaka uzman biri eşliğinde yapmalıdır.
4 Yaş İçin Spor Aktiviteleri
Çocukların hareketlerinde uyumlu ve kontrollü olmak bu dönemde artış gösterir. Beden esnekliği gözle görülür şekilde gelişen çocuklar için 4 yaş spor aktiviteleri seçeneği çoktur. Yüzme, jimnastik, dans, ip atlama ve sek sek gibi sportif faaliyetler tercih edilebilir. Ayrıca yumuşak olan toplara vurma hareketleri yaparak kas gelişimine destek sağlanabilir.
5-7 Yaş İçin Spor Aktiviteleri
Çocuklar artık bu dönemde rahat bir şekilde bireysel spor yapabilir. 5-7 yaş spor aktiviteleri arasında yüzme, atlama, futbol, kayak ve jimnastik gibi seçenekler bulunur. Bu yaş aralığında olan çocukların dikkat süreleri uzar ve koordinasyon gelişimleri hız kazanır. Ayrıca ip atlama ve bisiklete binmek de bu dönem için en uygun sportif faaliyetler arasındadır.
8-10 Yaş İçin Spor Aktiviteleri
Çocuklar 8-10 yaş dönemi spor aktiviteleri sayesinde takım halinde çalışma disiplini kazanmaya başlar. Kurallara uygun hareket edebilme becerisi bu dönemden itibaren benimsendiği için çocukların spor yapma konusunda teşvik edilmesi önemlidir. Basketbol, tenis, futbol, yüzme, hentbol, voleybol, aikido, judo, tekvando, okçuluk, dans ve kürek gibi sporlar yapılabilir. Bu yaşlardaki aktiviteler uygulanırken çocukların dayanma gücünü zorlamamak gerekir.
Çocukları Spora Yönlendirmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklar için spor yapmanın faydaları ruhsal ve fiziksel gelişim açısından önemlidir. Çocukları sportif faaliyetlere yönlendirmeden önce şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Çocuklar spor yapmaya başlamadan önce hareket becerilerinin değerlendirilmesi için bir doktor gözetiminden geçmesi gerekir.
- Ailelerin de sportif faaliyetlerde bulunmaları çocukların bu yöndeki eğilimlerini kolaylaştırır.
- Çocukların yeteneklerine uygun hareketler seçilmelidir. Bireysel ya da takım olarak yapılan sporların tercih edilmesi çocuklar arasında farklılık gösterir.
- Çocuklara sporu sevdirmek adına uzmanların katıldığı dersler izlenebilir.
- Spor eğitiminin uzun süreli olması isteniyorsa profesyonel kişilerin öncülük ettiği kurslar seçilebilir.
Spor Yapan Çocukların Beslenmesi
Dengeli beslenmenin önemi spor aktivitelerinde de kendini gösterir. Düzenli bir şekilde egzersiz yapan çocukların enerji kayıplarının karşılanması için beslenmeye özen gösterilmelidir. Spor yapan çocuklar protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri tüketerek enerjilerini yeniden kazanabilirler.
Çocuklarınızın Gelişiminde Bakıcınızın Rolü Önemlidir
Bakiciburada.com profesyonel bakıcılarla çocuklarınızın gelişim sürecinde her daim size yardımcı olmaya hazır. Çocuk sağlığı ve eğitimi konusunda bilinçli uzmanlarla çalışan Bakiciburada.com sosyal yönden donanımlı çocuklar yetiştirmenize destek verir. Bakiciburada.com’un yaşlı ve hasta bakıcı, hemşire, ev işlerine yardımcı bayan ve oyun ablası-abisi gibi hizmetlerinden yararlanmak için sayfamızı ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz. Unutmayın, Türkiye’de sadece Bakiciburada.com’da bulunan kimlik sorgulama sistemi ile güvenilir bakıcılar bulmak çok kolay!