Yenidoğan bebekler, tüm masumiyetleriyle dünyaya merhaba derler. Ailelere mutluluk katan bebekler, savunmasızdır ve beslenmeye muhtaçtırlar. Yenidoğan bebek gelişimi hızlı ilerleyen bir süreçtir. Temel ihtiyaçların karşılanması gereken bu dönemde anne sütünün değeri ön plana çıkar. Beslenmeyle beraber diğer bakım işlemlerinin de özenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Örneğin; pamukçuk, konak ve isilik gibi ortaya çıkan durumlarda ebeveynler bebeklerin temizliğine dikkat etmelidir. Ayrıca doğumdan önce bebeklerin uyku düzeni, hareketleri, tat ve koku alma gibi özellikleriyle ilgili bilgi edinmek tecrübe kazanılması açısından da büyük faydalar sağlayabilir. Böylece bebekler sağlıklı bir büyüme dönemi geçirebilirler. Hızlı bir gelişim gösteren yenidoğan bebekler, duygularını ve isteklerini anlatamazlar. Kilo ölçümü, sarılık ve göbek bağı temizliği gibi kontrollerin detaylı bir şekilde takip edilmesi gerekir. Yenidoğan bebeklerin gelişim özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre!
Yenidoğan Dönemi Nedir ve Ne Zaman Başlar?
Yenidoğan bebek kime denir sorusunu araştıran ebeveynlerin öncelikle bu dönemin hızlıca ilerlediğini bilmesi, bazı önemli noktaların gözden kaçırılmaması adına önemlidir. Ebeveynlerin hastaneden eve gelme zamanı yoğun geçecek günlerin başlangıcı olarak zihinlerde yer alır. Doğumdan dolayı yorgun olan annenin yenidoğan bebeğine tek başına bakması, hem zahmetli hem de hatalı davranışlara açıktır. Özellikle ilk kez bebek sahibi olan kişilerin birbirlerine destek vermesi bebeklik döneminin huzurlu bir ortamda geçirilmesinde önemli rol oynar.
Bebeklerin ilk 1 ay içerisindeki büyüme hızı ailelere şaşırtıcı gelebilir. Bundan dolayı fiziksel takiplerin aksatılmaması hayati önem taşıyabilir. Bunlardan en önemlisi yenidoğan sarılığıdır. Doktor kontrolünde olan bebeklere sık sık anne sütünün verilmesiyle beraber yenidoğan sarılığı ortadan kalkmaya başlar. Doktor uyarılarını ve tavsiyelerini dikkate almak yenidoğan bebeğin gelişim özelliklerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini ve diğer aylara kolaylıkla geçmesini sağlar.
Hafta Hafta Yenidoğan Bebek Gelişimi
Anne karnından doğar doğmaz dış dünyaya uyum sağlamaya çalışan yenidoğan bebek gelişimi hafta hafta şu şekilde ele alınabilir:
Yenidoğan Bebeklerin Gelişim Özellikleri : 1. Hafta Yenidoğan Bebekler
- Rahim içinde kıvrılmış olarak duran bebekler doğduklarında da bu duruşu sergilemeye müsaittirler. Hatta bacaklarının çarpık durması sizi endişelendirebilir. Üzülmeyin, yaklaşık 6 aya kadar bebeğinizin kolları ve bacakları açılmaya, normal bir görünüşe kavuşmaya başlar!
- Henüz yeni doğmuş bir bebekte birçok refleks bulunur. Yenidoğan bebeklerin davranışları arasında hıçkırık, ses yardımıyla uyuma, hapşırma, irkilme, çenenin titremesi, alt dudaklarını ağız içine çekme ve ağlarken morarmalar görülebilir.
- Bebekler doğar doğmaz emme içgüdüsüne sahip olduğu için anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Yenidoğan bebeğinizi 2-3 saat arayla emzirebilirsiniz. Fakat beslenme düzeni uygulamak istiyorsanız henüz erkendir.
- Tat ve koku alma duyuları yetişkinlere oranla daha çok gelişmiştir. Kısa bir süre sonra annesinin sütünü ayırt edebilir.
- Ayrıca bebeğinizin sahip olduğu kavrama refleksi, emmek için göğsünüzü kolaylıkla bulmasına yardımcı olur.
Yenidoğan Bebeklerin Gelişim Özellikleri : 2. Hafta Yenidoğan Bebekler
- Bebekler annelerini ve babalarını henüz uzaktan algılayamaz. Bulanık bir görme şekline sahip olan 2 haftalık bebeklere yaklaştığınızda sizi daha detaylı görebilir.
- Saçınız, kaşlarınız ve ağzınız onun dikkatini çeker. Yani yüzünüzü meraklı gözleriyle incelemeye başlar.
- Yenidoğan bebekler şaşı bakabilirler ve bu durum normal kabul edilir. İlerleyen zamanlarda vücut gelişimi tamamlandığında bu görüntü değişebilir. Elbette kalıcı bir durum olmaması adına bebeğinizi takip etmeniz gerekir.
- Bebeğiniz sık sık emdiği için aç kaldığını düşünebilirsiniz; çünkü anne sütünü 1-2 saat içinde sindirebilirler. Sütünüzün yeterli gelip gelmediği hakkında endişelere kapılıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. (Anne sütünü nasıl arttırabilirsiniz?)
- Doğumdan sonra ilk dışkılaması olan mekonyum kaybolarak artık normal kaka yapmaya başlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkılama sıklığı günde 5-8 kez gerçekleşebilir. Bu durum mamayla beslenen bebeklerde ise günde 3-4 defa olarak bahsedilebilir.
Yenidoğan Bebeklerin Gelişim Özellikleri : 3. Hafta Yenidoğan Bebekler
- Anne karnında sıcak ve sessiz bir ortama alışkın olan bebekler, doğduktan sonra da bu ortamın devam etmesini isterler. Alışkın olduğu seslerin başında ise annesinin sesi gelir. Güven duygusunu hissetmek isteyen yenidoğan bebekler, acıktığında ya da altını ıslattığında kendilerini ifade edebilmek için sadece ağlama eylemini gerçekleştirebilir. Ayrıca ihtiyaçları karşılanırken annenin yumuşak bir ses tonuyla konuşması onu rahatlatabilir.
- Hiçbir sağlık problemi olmamasına rağmen bebeklerde ağlama krizleri görülür. Kolik bebekler haftada yaklaşık 3 gün ağlama nöbeti geçirirler. Bu durum 3 saati bulur ya da geçer. Gaz sancısının neden olduğu ağlama krizleri bebeğin rahatlamasıyla son bulsa da bu durumun yaklaşık 3 ay boyunca tekrarlanması söz konusudur.
- Bebekler alışmaya çalıştıkları yeni ortamlarında gün sonunda rahatlamaya başlarlar.
Yenidoğan Bebeklerin Gelişim Özellikleri : 4. Hafta Yenidoğan Bebekler
- Yenidoğan dönemi ne zaman biter sorusunun cevaplandığı 4. haftada ilk günlere göre bebeğinizin farklılaştığını gözlemleyebilirsiniz. Uyumadığı zamanlarda kucağınızda ya da güvenilir bir alanda yüzüstü yatırabilirsiniz. Böylece boyun kasları gelişmeye başlayarak ilerleyen aylarda gerçekleşecek olan emekleme ve oturma hareketlerine hazırlık yapmış olur.
- 4. Hafta biterken bebeğiniz yüzüstü yattığında artık kafasını kaldırmaya, sağa ve sola çevirmeye başlayabilir.
- Bebeğinizde en çok görmek istediğiniz gülümsemeyi 1 ayın sonunda fark edebilirsiniz.
- Artık farklı sesler çıkarmaya başlar.
- Yenidoğan bebeğin gelişim özellikleriarasında bulunandış görünüşün yanı sıra zihinsel gelişimin de önemi büyüktür. Algıları açık olan bebeğinizle iletişim kurmaya başlayıp onun dil gelişimine önemli katkılar sağlayabilirsiniz. Ona sürekli kitap okuyarak kelime dağarcığını geliştirebilirsiniz. Erken olduğunu düşündüğünüz bu davranışların ilerleyen zamanlarda olumlu etkilerini görebilirsiniz.
Yenidoğan Bebekler İçin Hangi Kontroller Yapılır?
Kaç günlük bebek yenidoğan sayılır hakkında bilgi sahibi olduktan sonra ne tür testlerin uygulanması gerektiğini de bilmeniz gerekebilir. Böylece bebeğinizin ileride sağlık sorunları yaşamamasını sağlayabilirsiniz. Yenidoğan bebeklere yapılması gereken önemli testler şunlardır:
- Aileden kalıtımsal olarak geçebilen fenilketonüri testi,
- Göz taraması,
- İşitme testi,
- Kalça çıkıklığı kontrolü için ultrason,
- Galaktozemi,
- Kistik fibroz,
- Hipotroidi.
Yenidoğan Bebeklerin Emzirilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yenidoğan bebek gelişimi kilo alımına yardımcı olan anne sütü, 2-3 saat aralıklarla bebeklere verilebilir. Bu durum bebekler arasında değişkenlik gösterir. Emzirme sıklığı anne sütünü arttıran bir durumdur. Gece uyanan bebeklerin de emzirilmesi onların rahat bir uyku deneyimi yaşamalarına fırsat verir. Doğru bir emzirme gerçekleştirebilmek için şunlara dikkat etmelisiniz:
- Emzirmeye başlamadan önce bebeğinizi rahat bir pozisyonda tutmalısınız. Kolunuzun altına destek sağlayabilirsiniz.
- Sadece meme ucuyla emzirme şekli doğru değildir. Meme çevresindeki koyu renkli alanın da bebeğin ağzında olması gerekir.
- Emzirme sırasında rahat olmalısınız. Ayrıca onunla sevgi dolu bir iletişim için vazgeçilmez bir anda olduğunuzu unutmayın.
- Memede uykuya dalan bebeklere hafifçe dokunarak uyarabilirsiniz.
Yenidoğan Bebeklerin Uyku Düzeni
Yenidoğan dönemi özellikleri arasında bulunan uyku düzeni uzun sürelidir. İlk zamanlarda bebekler yaklaşık 14-18 saat uyuyabilir. Normal olan bu durum ebeveynleri oldukça şaşırtabilir. Daha sonraki aylarda artık bebeğinizin uyuma süresi yavaş yavaş azalacaktır. (Ağlatmadan uyku eğitimiyle kendi uyuyan bebekler)
- 1 aylık bebeklerin gece uykusu parça parça olabilirken bazı bebeklerde bu durumun tersi yaşanabilir.
- Bebeğin kusma tehlikesine karşı doktorlar, yan yatırmayı tavsiye eder.
- Bebeklerin kafa yapısı için her yatırmada pozisyon değişikliği yapabilirsiniz.
- Bebeğin uyuduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmaması gerekir.
- Gece uykusundan önce bebeğinize ılık bir banyo yaptırabilirsiniz.
Yenidoğan Bebek Gelişim Tablosu
1 aylık bebek gelişimi tablosu şu şekildedir:
Bakiciburada.com Eğitimli Bebek Bakıcılarıyla Anneleri Buluşturuyor!
Yenidoğan bebeğinizin bakımında size kolaylık sağlayan ve destek veren bebek bakıcıları sayesinde zamanınız rahat geçer. Bakiciburada.com ailesi olarak alanında uzman bakıcılar sayesinde aileler günlük işlerine ve sosyal yaşantılarına vakit ayırabilir. Güvenilir kişilerle çalışmak istiyorsanız Bakiciburada.com sayfasını ziyaret ederek ihtiyacınıza en uygun bakıcıyı bulabilirsiniz. Unutmayın, eğitimli bakıcılar sayesinde her şey daha kolay!