Banyo ve Tuvalet Temizliğinin Püf Noktaları

Puanla

Tuvalet ve banyo; sürekli nemli ve diğer odalara nazaran havalandırma olanağının daha az olduğu, temizlik konusunda en çok özen gösterilmesi gereken ortak kullanım alanları arasındadır. Bundan dolayı banyo ve tuvalet temizliğinin püf noktaları uygulanarak daha hijyenik bir ortam yaratılabilir.

Klozet ve kapağı, lavabo ve duşakabin bakteri oluşumunun hızlı bir şekilde gerçekleştiği yüzeylerdir. Bakteriler, nemli ve ıslak yüzeylerde kolayca üreyebildikleri için mutlaka banyonuzu havalandırın. Bezlenmeyi henüz yeni bırakmaya başlayan çocuğunuz için tuvaletin steril olması çok hassas bir konudur. Ayrıca rahatsızlığı bulunan aile bireyinin temiz koşullarda banyo ve tuvalet gereksinimlerini gerçekleştirebilmesi de oldukça dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. İnsan sağlığı söz konusu olduğunda, yaşam alanlarının hijyenik olması gerekir. Bu sayede birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasının önüne geçilebilir.

Banyo ve tuvalet temizliğinde önem taşıyan yöntemleri hakkında detaylı bilgilere bu yazımızda ulaşabilirsiniz.

Banyo ve Tuvalet Temizliği Püf Noktaları

Banyo ve Tuvalet Temizliğinin Püf Noktaları
Banyo ve Tuvalet Temizliğinin Püf Noktaları

Her ne kadar uğraş gerektirse de dikkat edeceğiniz tuvalet banyo temizliği püf noktaları sayesinde hijyen işlemlerini kolayca yapabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Kullanacağınız deterjanların doğal içerikli olmasına özen gösterirseniz daha sağlıklı ve hijyenik bir temizlik yapabilirsiniz. Banyo ve tuvalet temizliğinde önem taşıyan yöntemlerden bir diğeri de havalandırmanın daima açık tutulmasıdır. Böylece ortak kullanım alanınız nemli kalmaz ve bakteri oluşumunun önüne geçilebilir.

  • Öncelikle temizlik işlemlerini kolaylaştırmak için banyo ve tuvalette bulunan havlu, çöp kutusu, tuvalet kağıdı, aksesuar gibi eşyaları çıkarın.
  • Havalandırmanın açık olduğundan emin olun ve mutlaka eldiven kullanın.
  • Nemli bir bez yardımıyla toz alma işlemi yapın.
  • Duşakabininizin kenarlarını, yüzeyini, kapaklarını ve dış kısımlarını hazırladığınız deterjanlı su ile silip durulayın. Dilerseniz deterjan yerine su ve sirke karışımı kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra lavabo ve bataryaları temizleyip kurulayın.
  • Tuvaletinizin yüzeyine sıvı deterjan dökün ve tuvalet fırçasıyla ovalayın, ardından su ile iyice durulayın. Duvarları ve yerleri de silerek tuvalet ve banyo temizliğini tamamlamış olursunuz.

Doğal Banyo Temizliği

Banyo ve Tuvalet Temizliğinin Püf Noktaları
Doğal Banyo Temizliği

Temizlik yaparken kullandığımız deterjanların hem etkili bir sonuç vermesini hem de sağlığa zararı olmasın isteriz. Özellikle banyo gibi alanları hijyenik hale getirmek için uğraşırken kimyasal kokulara maruz kalabilirsiniz ve bu durum da sağlığınızı ciddi oranda olumsuz etkileyebilir. Evde doğal temizlik ürünleri yapmak isimli yazımızı da okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Peki doğal bir banyo temizliği nasıl yapılır?

  • Kimyasal içerikli ürünler yerine arap sabunu kullanın.
  • Derz araları için serpiştirdiğiniz karbonatın üzerine sirke dökün ve ardından sünger veya bez ile ovalayıp durulayın.
  • Boraks kullanarak daha verimli ve sağlıklı bir sonuç elde edebilirsiniz.
  • Banyonuzun havalandırmasını daima açık tutun.
  • Duşakabinde çıkmayan bir leke ile karşılaşırsanız, sorun yaşadığınız bölgeyi tuz döküp ovalayabilirsiniz.
  • Duş sonrası banyonuzu mutlaka temizleyip kurulayın.

Doğal Tuvalet Temizliği

Tuvalet temizliği yaparken etkili ve hijyenik bir sonuç elde etmek isteriz. Ayrıca çamaşır suyu, kireç sökücü gibi kimyasal içerikli ürünler kullanarak daha temiz olacağını düşünürüz. Aslında tam aksine, maddi açıdan yüksek meblağlar ödeyebilir, sağlığınızda ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tür durumlarla başa çıkmanın en kolay çözümü ise evinizde bulunan veya ufak rakamlarla yapabileceğiniz doğal tuvalet temizliği yöntemini kullanmaktır. Tuvaletinizin yüzeyine ve kenarlarına tuz serpip bir fırça yardımıyla ovalayıp duruladıktan sonra istediğiniz hijyeni elde edebilirsiniz. Ayrıca tuvalet fırçaları ıslak kaldığı için bakteri oluşumu söz konusudur. Çözüm olarak fırça kabının dezenfekte olması için bir tutam boraks ve birkaç damla çay ağacı yağından bir karışım yapabilirsiniz. Karbonat, boraks ve sirke kullanmanız tuvaletinizi steril bir hâle getirmek için yeterlidir.

Klozet Oturağı Temizliği

Banyo ve Tuvalet Temizliğinin Püf Noktaları
Klozet Oturağı Temizliği

Tuvalet temizliğinde en hassas olunan konu, klozet oturağı temizliği işleminin hijyenik olduğundan emin olmaktır. Ne kadar deterjan dökersek o kadar temiz olacağını zannederiz. Aksine, maruz kalınan sentetik koku size zarar verebilir; solunum yolları, akciğer enfeksiyonu, nefes darlığı ve cilt hastalıkları gibi birçok rahatsızlıklara yol açabilir.

Banyo ve tuvalet temizliğinde önem taşıyan yöntemler hakkında gerekli bilgileri edinmeniz, alacağınız önlemler hakkında oldukça önemlidir. Öncelikle havalandırmayı açmayı ve açık tutmayı ihmal etmeyin. Kimyasal içerikli deterjan kullanmak yerine boş bir sprey şişenin içerisine arap sabunu koyup suyla seyreltebilir ya da sirke ve su karışımı elde ederek klozet oturağı temizlik malzemesi yapabilirsiniz. Dilerseniz bu karışımı sürekli kullanıp, tuvaletinizin daha hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz.

Sararmış Klozet Temizliği İçin Neler Yapılabilir?

Klozetlerde oluşan sararmalar her ne kadar can sıkıcı bir durum olsa da onlardan kurtulmak oldukça basit. Her evde bulunan tuz ile etkili ve ekonomik sararmış klozet temizliği yapılabileceğini biliyor muydunuz? Klozetin yüzeyine ve sararan yerine tuz dökün. Birkaç dakika bekledikten sonra fırça yardımıyla, belirlediğiniz kısımları ovalayıp durulayın. Sararmış lekelerden eser kalmadığına tanıklık edebilirsiniz. Aynı işlemi bir miktar karbonat kullanarak da yapmanız mümkün. Klozetinizi sıklıkla temizlerseniz oluşabilecek bakteri ve lekelerin önüne geçmiş olursunuz.

Duşakabin Temizliği

Duşakabin Temizliği
Duşakabin Temizliği

Banyo hijyeninde en çok vakit harcanan konulardan biri de duşakabin temizliği yapmaktır. Duş sonrası ıslak bırakılan duşakabinde bakteri ürer ve kenarlarında siyah lekeler oluşmaya başlar. Bu gibi durumlarla elbette karşı karşıya kalmak istemeyiz. 

  • İlk çözüm, banyonuzun havalandırmasını sürekli açık tutmak.
  • Duş alma işleminiz bittikten sonra içi boş bir sprey şişesinin içerisine suyu ve sirkeyi karıştırıp duşakabininizin her alanına püskürtün ve birkaç dakika bekleyin.
  • Ardından sünger veya temiz bir bez yardımıyla ovalayın ve daha sonra durulayın.
  • Özellikle kenarlarda su biriktiği için bu bölgeleri ihmal etmeyin.
  • Durulama işlemi bittikten sonra mutlaka kurulayın.
  • Duşakabininizin kapakları su lekesi olacağı için vakit kaybetmeden limon tuzu ve su karışımıyla silme işlemi yapın.
  • Ardından temiz bir bez yardımıyla kurulayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.

Kimyasal İçerikli Ürünler Yerine Neler Kullanabiliriz?

Kimyasal İçerikli Ürünler Yerine Neler Kullanabiliriz?
Kimyasal İçerikli Ürünler Yerine Neler Kullanabiliriz?

Deterjan yerine kullanabileceğiniz ürünler hakkında bilgi sahibi olmak, temizlediğiniz alanın yeterince dezenfekte olmasını sağlayabilir. Ayrıca temizlik yaparken soluduğunuz deterjanlar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu tip durumların yaşanmaması için aşağıda sıraladığımız doğal ürünleri kullanmaya özen göstermeniz size daha faydalı olabilir.

  • Mutfaklarda sıkça tercih edilen sirkeyi, temizlik yaparken de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
  • Arap sabunu, hiçbir kimyasal içermediği için zemin, banyo ve tuvalet temizliğinde tercih edilebilir.
  • Uçucu yağlardan biri olan çay ağacı yağı, kullanıldığı alanı, hızlıca dezenfekte eder ve bakteri oluşumunu minimum seviyeye düşürür. Su dolu bir kaba birkaç damla çay ağacı yağı eklemek oldukça etkili bir yöntem olabilir.
  • Klozetlerde oluşan bakterilerden kurtulmanın en basit ve etkili çözümü; yüzey ve iç kısımlara tuz döküp fırça ile temizlemektir.
  • Derz aralarında oluşan lekelerden kurtulmak için temizleyeceğiniz bölgeye karbonat ve sirke dökerek silme işlemi yapabilirsiniz.
  • Tuz, çamaşır sodası, sirke, limon, arap sabunu ve karbonat ürünlerini temizlik yaptığınız her alan için kullanabilirsiniz.

Ev İşlerinde Kalıcı Çözümler İçin Profesyonellerle Çalışın!

Ev İşlerinde Kalıcı Çözümler İçin Profesyonellerle Çalışın!
Ev İşlerinde Kalıcı Çözümler İçin Profesyonellerle Çalışın!

Banyo ve tuvalet gibi ortak kullanım alanları daima temiz tutulmalıdır. Evin diğer bölümlerinin temizliği uzun süre kalıcı olurken klozet, duşakabin ve lavabo gibi alanlar her gün özenle arındırılmalıdır. Çünkü hastalıkların oluşmasına neden olan mikrop ve bakteriler, tuvalet ile banyo yüzeylerinde daha fazla bulunur.

Evde yoğun tempolu bir yaşam sürdürüyorsanız ya da aktif iş hayatınızdan dolayı ev işlerine yetişemiyorsanız Bakiciburada.com‘un ” Hizmetçi ” ve ” Ev İşlerine Yardımcı Bayan ” görevlerinde çalışan kişilerle irtibata geçebilirsiniz.

Bakiciburada.com Ev İşlerindeki Yükünüzü Hafifletir!

Hayat koşulları göz önünde bulundurulduğunda birçok kişi ev temizliği hususunda yardıma ihtiyaç duyabilir. Mutfak, oda, tuvalet ve banyo gibi yaşam alanlarının her bölümünde gerekli olan hijyen unsurlarının yerine getirilmesi oldukça önemlidir. Sağlık sorunu yaşayan, kalabalık aile nüfusuna sahip kişiler ya da iş hayatına devam eden çalışanlar; Bakiciburada.com‘un ” Ev İşlerine Yardımcı Bayan ” veya ” Hizmetçi ” olarak görev yapan uzmanları arasından tercih yapabilir. Unutmayın, Bakiciburada.com her zorlukta size yardımcı olmaya hazır!